hirdetés

Ezért életveszélyes, ha hagyod így játszani a kutyát (videó)

Szénási Szimonetta

2023. július 19 - Képek: Getty Images Hungary

Aranyos videó hódít az interneten egy golden retriever kölyök csínytevéséről. Ám ami első pillantásra komisz mókázás, az akár az állat életébe is kerülhet!

hirdetés

A közösségi médiában hatalmas rajongótáborra tett szert az a Nala névre hallgató kis golden retriever, aki szétrágta a távirányítót, majd a számonkérést elkerülendő egyszerűen halottnak tettette magát. Míg a gazdi dorgálja, ő csak fekszik mozdulatlanul, mintha ott sem lenne, pláne köze volna a történtekhez. Imádnivaló alakítás, az tény – de nagyon fontos rámutatni arra, hogy ez a kis rosszalkodás könnyen kórházba juttathatta volna a kutyát. Legrosszabb esetben pedig végzetes lehetett volna az eset a kutya számára, a készüléket működtető elem miatt.

@jfbailey226

Watch our golden retriever puppy “Nala” play dead after chewing up the remote 🫣😂😒🤬 #goldenretriever #puppy #badgirl #baddog #dogdestruction #cutebutbad #dogsoftiktok

♬ original sound – Jenna Bailey

Apró, de halálos

A gyakorló anyukák egészen biztosan tisztában vannak vele, hogy a kicsiktől muszáj távol tartani minden olyan műszaki eszközt, játékot és használati tárgyat, ami elemmel működik. Ugyanis a legkisebbek a világ felfedezése közben válogatás nélkül mindent a szájukba vesznek, sőt gyakran le is nyelik az apróbb tárgyakat. Amikor pedig egy elemmel teszik ezt, az olyan súlyos sérüléseket okozhat, hogy gyakran a gyors orvosi beavatkozás sem elegendő.

Egy korábbi statisztika szerint 2010 és 2019 között az Egyesült Államokban körülbelül 7000 gyereket kezeltek a sürgősségi osztályon elemmel kapcsolatos baleset miatt – számol be róla a Házipatika. Ez az óriási szám mintegy kétszerese az azt megelőző tíz évnek. Ennek oka az lehet, hogy manapság egyre több elemes gyermekjátékot találni a boltok polcain.

A lítium tartalmú gombelemek lenyelésekor megakadhatnak a nyelőcsőben, ami fulladást okozhat. Emellett az elem a szájba kerülve kémia reakcióba lép a nyállal. Ez pedig égéshez hasonló sérüléseket okozhat a nyelőcsőben, a gyomorban vagy a bélrendszerben – attól függően, meddig jutott az elem –, ami perforációt idézhet elő, azaz kilyukaszthatja az adott területet. Emellett megbéníthatja a hangszalagokat, károsíthatja a légcsövet, illetve az ereket is – hívja fel a figyelmet a veszélyekre a Philadelphiai Gyermekkórház.

A ceruzaelemek és az akkumulátorok is számos egészségre káros, mérgező anyagot tartalmaznak, mint az ólom, a higany vagy a kadmium.

Az elem mellett a műanyag darabkák is veszélyesek a kutya számára

Tartsd távol a kutyától (is)!

Mindezek tudatában egyértelmű, hogy sose hagyhatjuk, hogy a kutya olyan holmival játsszon, amit elem vagy akkumulátor működtet. Pláne, hogy a szétrágott műanyag darabkái szintén életveszélybe sodorhatják az állatot bélcsavarodást vagy szintén perforációt okozva.

Számos jobbnál jobb, egyúttal biztonságos játék kapható, amikkel kutyád remekül szórakozhat, és neked sem kell aggódnod miatta.

állatorvos baleset bélcsavarodás biztonság életveszély játék kutya szétrág kutya szétrág mindent otthoni veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink