hirdetés

Fuss, Blöki, fuss! Így szoktasd hozzá kutyád a kocogáshoz

Bodri Melissza

2021. június 13

A kedvenceddel futni nagyon egészséges mozgásforma, mely mindkettőtök állóképességének egyaránt jót tesz. Ha még nem kezdtél neki, pár dologgal érdemes tisztában lenned, hogy biztosan élvezetes és biztonságos legyen.

hirdetés

A futás jót tesz testnek és léleknek egyaránt. Sok ember nagyon könnyen függővé válhat, ha elkapja őket a lendület. No de mi a helyzet az ebekkel? Vajon valóban nekik való a rendszeres futás? Ha nem tudod, hogyan érdemes bevezetni a kocogást, futást a napi rutinba, akkor olvasd el az alábbi hasznos tanácsokat!

Mérd fel kedvenced egészségügyi állapotát!

Mielőtt belevágnál, mindenképpen légy tisztában azzal, hogy a kutyád mire képes! Ez azt jelenti, hogy ismerned kell az egészségügyi állapotát, a testfelépítését, fizikai állóképességét, temperamentumát, illetve fajtájának sajátosságait. Ha bizonytalan vagy, akkor mindenképpen vizsgáltasd ki az ebet állatorvossal, hogy minden rendben van-e vele.

Légy körültekintő, hiszen ha a négylábú olyan betegségben szenved, melynek következtében nem tesz jót neki a futás, akkor nem érdemes ezt a mozgásformát választani. Emellett fontold meg azt is, hogy a jószág milyen életkorban van éppen, hiszen egy idősödő állat nem biztos, hogy örömét leli majd ebben a tevékenységben. A fiatal állatoknál pedig a rendszeres futás mint tartós mozgásforma nem ajánlott másfél éves korig.

Milyen fajtának való?

Egyes fajták, mint például a nyomott orrú, rövid koponyájú ebek (bulldogok, mopsz) anatómiájuk miatt nem alkalmasak hosszabb távú futásra. Ám vannak olyan kutyafajták, amelyek kifejezetten jeleskednek futásban, és élvezettel csatlakoznak a gazdihoz akár egy hosszabb kocogásra is. Például a szibériai husky, az alaszkai malamut, az agár, a dalmata vagy éppen a magyar vizsla energikus fajta lévén szívesen veti bele magát a futás adta örömökbe.

A dalmata nagyon energikus kutya, aki szívesen fut a gazdi oldalán.

Amit még tudnod kell

Mielőtt nekivágnál, tudd, hogy mik kedvenced igényei! Milyen gyorsan fárad ki a mozgás során, és milyen gyakran kell megállnia pihenni. A hőmérséklet is fontos, hiszen a nagy melegben különösen ügyelned kell a szőrös négylábú egészségére, hogy nehogy túlhevüljön. Lehetőleg ne betonon, kemény felületen fuss vele, hiszen az nem tesz jót a lábainak, ízületeinek. Ha teheted, puhább, füves talajon haladjatok, amely sokkal kedvezőbb.

Kezdd sétával!

Ha az állat már megtanult szépen menni pórázon, akkor a futásra való átállás sem jelenthet gondot. Ám bajok akkor lehetnek, ha nem sajátította el helyesen a pórázzal történő sétálás szabályait. Ebben az esetben az eszközt rángatja, és nem szeretne közvetlenül melletted menni. Hogy ez utóbbit mégis elérd, vedd rövidebbre a póráz hosszát, és ne hagyd, hogy az eb előtted akarjon sétálni. Jutalommal és dicsérettel tanítsd meg, hogy nyugodtan, laza pórázon haladjon az oldaladon. Ha kell, fordulj trénerhez, hogy a kiképzés biztosan sikeres legyen. A póráz nélküli sétáltatás, futás mindenképpen kerülendő, hacsak nem vagytok körülzárt, biztonságos terepen, ahol engedélyezik a póráz levételét. Inkább próbáljatok ki többféle futópórázt!

Fontos a fokozatosság

Ha a séta már szépen megy, akkor először megfelelő bemelegítés után mindig csak rövidebb ideig fussatok. Például eleinte 10 perc vagy kevesebb is elegendő lehet. Majd az időt és a távot fokozatosan elkezdheted növelni, ám mindig figyelj arra, hogy a kutya hogyan reagál! Fontos a mértékletesség, hiszen az eb szervezete és izmai ezáltal könnyebben alkalmazkodnak a növekvő terheléshez. Egy idő után kedvenced alkalmazkodni fog a tempóhoz, és hozzád fog igazodni. Ha kell, tanítsd meg a kutyádnak a „séta” és a „futás” vezényszavakat, így biztosan hatékony lesz a tréning.

Tűzz ki célokat!

Ha az együttfutás már jól megy, akkor érdemes kialakítani egy napi vagy heti rutint, akár egy könnyed edzéstervet is kidolgozhatsz. Ez magában foglalja azt, hogy hány kilométert, milyen gyorsasággal, milyen időtartam alatt szeretnél négylábú barátoddal lefutni, ám itt is fontos a fokozatosság kialakítása.

Ha a hosszabb távokat preferálod, mérlegeld azt is, hogy a kutyád mennyit bír mozogni, és nem fárad-e el túlságosan. Mindig tarts elegendő szünetet, vigyél magaddal ivóvizet, jutalomfalatokat kedvenced számára. Olvass az eb testbeszédéből, ne diktálj olyan tempót, ami túl sok neki, és folyamatosan figyeld egészségügyi állapotát.

(Képek: Getty Images Hungary)

edzés kutyával futás futás kutyával futás pórázon hogyan kell futni a kutyával kocogás kutya lemozgatása kutya sétáltatása pórázon testmozgás tréning

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink