hirdetés

Buksi beírta magát az ultrafutás történetébe: a kitartó kutya több mint száz kilométert szaladt

Szénási Szimonetta

2022. november 21 - Kép: Getty Images Hungary

Az egyik legendás ultrafutóverseny, a Spartathlon sztárjává nőtte ki magát egy szőrös versenyző, Buksi. A kutyát már örökbe is akarták fogadni.

hirdetés

Manapság igen nagy népszerűségnek örvend az ultrafutás, azaz az 50 kilométer feletti távok megtétele. A meghökkentő távokat kínáló versenyek közül is kiemelkedik a 246 kilométeres Spartathlon. Ezen a Görögországban megrendezett versenyen a magyar versenyzők évről évre remekelnek, de más különlegessége is van a futamnak: pár éve csatlakozott a sportolókhoz egy négylábú kísérő. Jöjjön most Buksi története!

A verseny története

Rengeteg versenyzőt és érdeklődőt vonz a görögországi Spartathlon nevű ultraverseny, amit 1983 óta rendeznek meg minden év szeptemberében.

Az indulók Athénból, az Akropolisz lábától indulnak, az elképesztő hosszúságú, 246 kilométeres futam pedig Spárta főterén, Leonidász király szobránál ér véget. A versenynek történelmi eredete annak a Pheidippész nevű athéni hírnöknek a története, aki Hérodotosz görög történetíró feljegyzései szerint a marathóni csata idején futva vitt hírt egyik városból a másikba.

Számos magyar siker

A magyar futók körében is igen népszerű ez az igen rangos verseny, évről évre sok hazai sportoló vág neki a távnak, és büszkeségünkre gyakran kerülnek ki közülük a bajnokok is.

Pár éve négylábú kihívó is akadt

Az nem meglepő, hogy szinte a világ valamennyi pontjáról képviselik hazájukat a sportág legjobbjai, ám pár éve egy négylábú kihívója is akadt a futóknak egy helyi kutyus személyében.

Buksi, a sztár

Az aktív eb időközben a magyarok rajongóktól a Buksi nevet kapta, idén pedig már külön dokumentálták az ő eredményeit is a Spartathlon Magyar Csapat oldalán. Mint írják, a jószág először 2021-ben tűnt fel a pályán, buzgón kísérve a versenyzőket.

Innen derült ki az is, hogy a kutya az első alkalommal 60 kilométert futott, ebben az évben pedig még ezt is sikerült felülmúlnia, hiszen több mint 100 kilométert tett meg. Az oldal és a verseny követői pedig ugyanúgy szurkoltak neki, mint a többi indulónak.

Itatták, óvták és szeretik

Ahogy valamennyi sportolónak, úgy Buksinak is járt a törődés – amit meg is kapott. Hiszen nemcsak nyomon követték a gyorslábú blöki útját, de időről időre meg is itatták, és szemmel tartották a futam alatt, nehogy bántódása essen.

Már tetoválás is készült Buksiról

A kommentelők közül többen igazi rajongói lettek a kedves jószágnak, volt, aki akár örökbe is fogadta volna, sőt tetoválás is készült Buksiról.

Ám haza mégsem érkezett a magyar csapattal, ugyanis vélhetően nem kóbor kutyáról van szó. Úgy vélik, a négylábú futótárs a verseny helyszínének közelében lakhat, ám kilétéről nem derült ki több az évek során.

aktív kutya aktív kutyafajták futás futás kutyával futás pórázon kutya futóverseny kutya sport kutya verseny kutyás sport sport sport kutyával verseny

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink