hirdetés

Gyorstalpaló kutyás futáshoz – így lesz a sport biztonságos

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 26 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a közös testmozgásról és a kedvenceddel töltött minőségi időről van szó, a futás az egyik legjobb programlehetőség. Ám mielőtt felpattannál a kanapéról és beneveznél a kutyáddal a maratonra, néhány fontos alapszabállyal nem árt tisztában lenned.

hirdetés

Ahogy az embereknek, úgy a háziállatainknak is fontos a rendszeres testmozgás az egészségük és jó közérzetük megőrzése érdekében. Ugyanakkor bármennyire is jó kondiban legyünk, a kutyánktól nem várhatjuk el, hogy azonnal tökéletes futópartner legyen belőle. Számos tényezőt figyelembe kell venni a közös edzés tervezése során, és fokozatosan kell az ebet tanítani és hozzászoktatni a sporthoz, hogy valóban élmény legyen együtt futni a kutyával.

Mely kutyafajták alkalmasak a futásra?

Nem minden kutya született futó. Egyes kedvencek akár egy órát is futhatnak biztonságosan, mások viszont negyed óra után elfáradnak. Bizonyos fajták pedig testfelépítésük miatt szaladgálnak nehezebben. A rövid lábú kutyáknak, mint például a tacskók vagy basset houndok, nehézséget jelenthet, hogy tartsák velünk a lépést. A lapos orrú állatoknak, mint a mopsz vagy az angol bulldog, légzési problémáik miatt nem javasolt a futás, mint sporttevékenység, a nagytestű dogoknak pedig ízületeik miatt kell vigyázniuk.

A fajták mellett fontos még figyelembe venni a kedvenced életkorát és testsúlyát is. Általánosságban a kutyák csontozata körülbelül másfél éves korukra fejlődik ki teljesen, ezért ennél fiatalabb állatokkal nem tanácsos még a közös edzés. Idős állatok esetében a korból fakadó egészségügyi problémákat kell szem előtt tartani, túlsúly esetén pedig a nehézlégzést és az ízületek túlterhelését fontos elkerülni.

Függetlenül attól, hogy milyen kutyával készülsz futni, a fokozatosság létfontosságú – a számodra is, ha korábban nem sportoltál még. Kis gyakorlással és türelemmel azonban mindketten élvezni fogjátok a közös edzéseket.

Egy mopsz sosem lesz futóbajnok, de a fekvő jógapózok nagyon mennek neki.

Hogyan kezdj el futni a kutyáddal?

Mielőtt belevágnál, fontos, hogy konzultálj az állatorvossal vagy egy fajtaspecialistával, aki iránymutatást adhat abban, hogy a kedvenced mennyit bír. A legfontosabb pedig, hogy bármilyen fajtájú kutyád is legyen, kezdd lassan, és vedd figyelembe az alábbi szempontokat.

Általános kondíció: A kutyának egészségesnek kell lennie és kellő állóképességgel kell rendelkeznie.

Energiaszint: A természetesen aktív kutyák ideális futótársak lesznek.

Engedelmesség: Egy jólnevelt kutya jó pórázkezeléssel könnyebben ránevelhető a „kötött pályás” mozgásra.

Vezényszavak ismerete: A kutyának meg kell értenie az alapvető parancsokat, mint például az állj, ülj, és gyere, mielőtt megtanulna közösen futni.

Egyes kutyáknak tehát a tempóval lehet bajuk, másoknak azt lehet nehezebb megszokni, hogy folyamatosan melletted maradjanak. A kezdeti fázis jó lehetőség a kutyád futás iránti érdeklődésének megismerésére is. Minden kutya egyedi személyiséggel rendelkezik, és nem minden kutya fogja szeretni a futást – még a nagyon aktív kutyusok sem. Hiszen egy közös futás mégsem olyan izgalmas, mint a barátokkal rohangálni a parkban.

Figyeld meg kedvenced edzés iránti lelkesedését – vagy annak hiányát. Jó jelzés lehet, ha a kutya boldogan csóválja a farkát és tartja a tempót. Rossz pedig, ha megmakacsolja magát és leül.

Hogyan tanítsd meg a kutyát a közös futásra?

Mielőtt nekivágnál a közös sportnak, némi alap kiképzésre van szükség. A kutyádnak először a fegyelmezett sétát kell megtanulnia, hiszen fontos, hogy a futás során az állat végig egy vonalban maradjon veled úgy, hogy a kutya feje soha ne legyen előrébb nálad.

Amikor a kedvenced megtanulta ez a pozíciót, akkor lehet növelni a sebességet. Tulajdonképpen a közös futás tanulásának lényege az, hogy a nagyobb tempó mellett is képes legyen az eb fenntartani ezt a felállást. Ez különösen fontos, ha a futás alkalmával derékra rögzíthető pórázra váltasz.

Fő a fokozatosság

Igazi aktív kikapcsolódás együtt futni a kutyával

Ahogy neked sem szabad hirtelen túlhajtani magad, úgy a kutyád állóképességét is lépésről lépésre kell növelni. A folyamat során pedig figyelni kell a kedvenced reakcióit, testbeszédét és viselkedését, hogy elejét vehesd a kellemetlen helyzeteknek vagy esetleges sérüléseknek.

Mivel minden kutya más és más, a személyre szabott edzéstervek változhatnak, de alapvetően az alábbi útmutatás mentén érdemes elkezdeni a közös mozgást.

1. hét: Kezdd rövid sétákkal a környéken vagy a parkban, hogy felmérd a kutya állóképességét.

2. hét: Fokozatosan növeld a távolságot, hozzáadva az útvonalhoz egy extra utcát vagy néhány perccel meghosszabbítva a sétát.

3. hét: Vezess be a rövid futási intervallumokat a sétákba. Kezdd 1-2 perces futással, majd pihenő időszak következzen. Ismételd meg ezt néhányszor egy-egy sétán belül, és figyeld a kedvenced reakcióját.

4. hét: Ha a rövidebb futások elnyerték a kedvenced tetszését, növelheted az intervallumokat 3-5 percre, közöttük pihenőidővel.

5. hét: Kezdj beépíteni hosszabb futásokat a sétákba. Célozd meg a körülbelül 1 kilométeres folyamatos futást. Természetesen itt is állandóan figyeld a kutyádat, és ha úgy látod, hogy nem tetszik neki a dolog, térj vissza a rövidebb futásokhoz, és próbálkozz később. Ha a kedvenced sokadszorra sem akar egyhuzamban nagyobb távolságot lefutni, akkor ne is erőltesd – valószínűleg túl megterhelő a számára vagy egyszerűen nem élvezi.

6. hét: Innentől kezdve minden héten növeld a távolságot körülbelül 10%-kal, amíg el nem éritek azt a távot, ami neked és a kutyádnak is még kényelmesen és élvezettel teljesíthető.

A kutyádat is mindig kínáld vízzel, amikor megálltok pihenni

Ellenőrizd a kutyád szívverését

Sportolás közben az embereknél is mérvadó a pulzus, és ez a kutyáknál sincs másként. Fontos, hogy mindig ellenőrizd a kedvenced szívverését az intenzívebb mozgásokat követően, hogy elejét vehesd az esetleges egészségügyi problémáknak.

Mivel fajtától függően eltérő a pulzusszám, ezért először nyugalmi állapotban mérd meg a kutyád pulzusát, hogy legyen viszonyítási alapod. Ha a futás után hosszan és rendkívül gyorsan ver a szívük, az lehet túlmelegedés vagy dehidratáltság jele.

Mindig legyen nálad vizes palack, amiből inni kínálhatod az állatot, és amint úgy veszed észre rajta, hogy valami nem stimmel, azonnal álljatok meg, hogy ellenőrizhesd, minden rendben van-e.

Ha mégsem a futás az ő sportja

Ha kedvenced tetszését nem nyerte el a közös futás, esetleg alkata vagy egészségi állapota miatt nem lesz belőle futóbajnok, akkor sem kell elkeseredned. A futáson kívül több sport is van, amit kifejezetten kutya-gazdi párosok számára találtak ki. Mivel a választék igen széles, IDE kattintva olvashatsz arról is, miként tudod kiválasztani a kutyád számára ideális sportot.

futás kutyával futás pórázon sport kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink