hirdetés

Tégy a kutyád kedvére: válassz hozzá illő sportot!

Molnár Enikő

2023. szeptember 12 - Képek: Getty Images Hungary

Aktívabb életet szeretnénk biztosítani kedvencünknek. Viszont, amikor elkezdünk utánanézni az interneten, kutyás sportok teljes kollekciójával találkozhatunk, így könnyedén elveszhetünk az információtengerben. Szerencsére néhány irányelvet követve könnyedén kiválaszthatjuk azt, amelyik leginkább kedvencünknek való.

hirdetés

A kutyák egészségének fontos része az aktív életmód, és ez mind a fizikai, mind a szellemi aktivitásra vonatkozik. Nem kell túlterhelni egy A megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás elérésében pedig segíthet egy kedvencünkhöz illő sport kiválasztása. Itt viszont megérkeztünk az első akadályokhoz. Hogyan kezdjünk bele az aktívabb életmódba? Milyen kutyasport illik szeretett négylábúnkhoz, illetve mi az, amit biztosítani tudunk számára? Talán az első és legfontosabb, hogy hogyan kezdjünk bele. Először is, érdemes lassan növelni a fizikai aktivitást, hogy hirtelen ne terheljük meg az ebet. Úgy, mint az embereknél, a kutyáknál is fontos a bemelegítés, illetve a nyújtás.

A kis termetű kutyáknak is kell a mozgás.

Vannak sportok, amikhez nem kell alap engedelmességi vizsgát tenni, de ez nem vonatkozik mindegyikre. Egyébként sem árt egy alapfokú tanfolyamra elmenni kedvencünkkel, mert a legtöbb a kapcsolat kialakítását és javítását helyezi középpontba (amellett, hogy számos más trükk elsajátításában is segítséget nyújt). A gazdi és a kutya közötti kapcsolat pedig fontos építőköve bármelyik kutyás sportnak, nem beszélve arról, hogy a közös életet is megkönnyíti. Így tehát, ha nem tudjuk, hogyan kezdjünk bele kedvencünk mozgatásába, egy megbízható helyen tartott tanfolyam jó első lépés lehet. Emellett fontos kiemelni, hogyha valamilyen viselkedésproblémája van szeretett kutyánknak (itt elsősorban agresszióra, antiszociális viselkedésre gondolunk), akkor addig ne erőltessük a kutyasportot, amíg nem kezeltük a nemkívánt viselkedést. Egy tapasztalt tréner ebben nagyon sokat segíthet.

Mit vegyünk figyelembe, amikor mozgásformát választunk kedvencünknek?

Minden kutyának szüksége van olyan programokra és élményekre, amelyek gazdagítják az életét, a kutyasportok pedig tökéletesen megfelelnek erre a célra. Számos faktor hozzájárul a megfelelő elfoglaltság kiválasztásához, ezért mielőtt még kedvet kapunk például az agility elkezdéséhez, érdemes lehet utánanézni, hogy kedvencünkhöz milyen mozgásformák illenek. Ha tudjuk a fajtáját (vagy a fajtajellegét), akkor jó kiinduló pont lehet, ha utánanézünk, hogy milyen feladatok ellátására tenyésztették, eredetileg mi volt a „funkciója”. Számos kutyasport ösztönökre épül, és azok mozgósítását és kezelését helyezi a középpontba. Például van egy olyan sport, amit úgy hívnak, hogy treibball. Ez elsősorban a terelőkutyák feladataira épül. Vagy a vadászkutyák esetében nagyon jó választás lehet a nyomkövetés, ami ugyan fizikailag nem feltétlenül jelent akkora megterhelést (ami sok kutyának pont, hogy jót tesz), ellenben mentálisan nagyon fárasztó. Természetesen nem csak terelőkutyák treibballozhatnak, és nem csak a vadászkutyák számára élvezhető a nyomkövetés, de ezek a kutyasportok jó példái az ösztönökre épülő lehetőségeknek.

Az egyik legismertebb és legkedveltebb kutyasport az agility. Nem véletlen, hiszen változatos fajtájú és méretű ebek megtalálhatják benne az örömöt, viszont nem minden kutyának való.

Nem csak a fajta számít

A fajtán kívül fontos lehet még kedvencünk kora, illetve egészségügyi állapota, továbbá bizonyos betegségekre való hajlamai. Érdemes lehet kikérni egy állatorvos véleményét, mielőtt kutyánkkal belekezdünk egy sportba, hogy jelenlegi állapotában a számos lehetőség közül melyik lehet alkalmas számára. Egy idősebb kutyus például lehet, hogy jobban élvezi a kevésbé dinamikus elfoglaltságokat, míg egy fiatal, energikus és egészséges kutyához meglehet, hogy jobban illik egy pörgős, robbanékonyágot igénylő kutyasport.

A Magyar Kutyasport Szövetség honlapján jól lehet tájékozódni a legismertebb kutyasportokról. Ha valamelyik megtetszik, akkor a következő lépés, hogy keresni kell egy szimpatikus, elérhető helyet, ahol foglalkoznak az adott sportággal. Számos lehetőség áll rendelkezésünkre, például az agility, engedelmesség, nyomkövetés, kutyatánc, canicross, flyball…csak, hogy néhányat megemlítsünk a sok közül. Nem kell egynél lehorgonyozni, és nem kell rögtön dönteni. Kipróbálhatunk többet is, így láthatjuk, hogy kedvencünk melyiket élvezi leginkább. Ne felejtsük el, hogy nem csak egyéni kutyasportok vannak, némelyik csapatmunkát igényel, ezért ezt is figyelembe kell venni a döntés meghozatalánál.

Ha van bennünk (és kedvencünkben) versenyszellem, akkor akár még versenyekre is eljuthatunk.

Ez egy „közös akció” lesz

Kutyasportba kezdeni kedvencünkkel olyan, mint egy új hobbit elkezdeni. Idő-és energiabefektetést kíván, nem beszélve az anyagi vonzatáról. Ezért fontos, hogy felmérjük a helyzetünket, és annak tudatában is átgondoljuk, hogy mit tudunk beleadni az új elfoglaltságba.

Ha valaki járt már kutyasuliban, akkor a „közös akció” kifejezést több, mint valószínű, hogy hallotta. Ez a gazdi által irányított „összehangolt, csoportos munkát” takarja. A kutyával való játék, és a kutyás sportok is ilyenek. Egy jól kiválasztott kutyasport ideális esetben a kutyának és a gazdinak egyaránt szuper időtöltést biztosít, és fejleszti a kettőjük között a kommunikációt. Nem szabad elfelejteni, hogy a lenyűgöző mutatványokat és eredményeket, amiket gyakran láthatunk, nem egyik pillanatról a másikra sikerült elérniük. Sok munka és tanulás van benne mind a gazdi mind az eb részéről, ezért ne keseredjünk el, ha kedvencünk az első alkalommal még nem olyan ügyes, mint ahogy azt elképzeltük. Gyakorlással nagyon sokat lehet fejlődni, és a kutyasportok lényege első sorban az, hogy levezesse a „munka nélkül maradt” házi kedvencek felgyülemlett energiáit.

Az új feladatokat meg kell tanítani az ebnek, ne keseredjünk el, ha elsőre nem úgy sikerül, ahogy szerettük volna.

Ne feledjük, hogy ahhoz, hogy kedvencünkkel aktívabb életet éljünk, nem feltétlenül szükséges valamilyen kutyasport intézményesített változata. Nagyon jó, ha van rá lehetőségünk, hogy professzionális segítséget kapjunk, és belekezdjünk egy közös hobbiba. De nem minden gazdi teheti meg, illetve nem mindenkinek van rá igénye. Nem beszélve azokról a kutyákról, akik valamilyen viselkedésbeli vagy fiziológiai probléma miatt nem vehetnek részt ilyen edzéseken. A közös túra, új trükkök tanulása az otthon magányában, vagy éppen egy jó játék az udvaron is nagyon jó lehet a kapcsolatépítésre és kutyánk energiáinak levezetésére, ha figyelünk az igényeire.

 

aktív kutya egészség egészséges testmozgás közös akció kutyasport

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink