hirdetés

Ez a különbség a reaktív és az agresszív kutya között: így segíthetsz neki magabiztosabbá válni

Hangai Lilla

2023. május 24 - Képek: Getty Images Hungary

Az agresszió az egyik leggyakoribb ok, amiért a kutyatartók szakember segítségét kérik. Hiszen amellett, hogy nehezíti az együttélést, félelmet is kelt a gazdikban. De tudjuk-e pontosan, hogy mi is az agresszió? És milyen következménye lehet, ha összekeverjük az agresszív viselkedést a reaktív kutya viselkedésével? Ha ezt nem határozzuk meg még az elején, nem is tudjuk megfelelően kezelni a problémát.

hirdetés

Az agresszió ellenséges, sértő vagy pusztító magatartás egy egyénnel szemben, legyen az ember vagy állat. A kutyák agresszív reakciója a terület, az erőforrások vagy egy családtag őrzése miatt jelentkezhet. Ezekben a helyzetekben a kutya túl messzire mehet, aminek következtében a viselkedése agresszivitásba torkollik. A gazdi pedig tehetetlennek érzi magát.

Különbséget kell tenni reaktív és agresszív kutyák között

Viselkedésminták, melyek agresszióhoz vezethetnek

Félelem

A félelem az agresszió leggyakoribb oka. Általában, amikor egy kutya fél és fenyegetve érzi magát, úgy dönt, hogy elfut attól, ami megijeszti. Olyan helyzetekben, amikor egy kutya úgy érzi sarokba lett szorítva, felveheti a kesztyűt, hogy megvédje magát. Ezek a kutyák gyakran nem ugatnak, de a testbeszédükből világosan látszik, hogy mire számíthatunk,  és ilyenkor sokszor harapással zárul az esemény.

Kevesebb harapás történne, ha az emberek tisztában lennének azzal, hogy viselkedésük akkor is fenyegetőnek tűnhet, ha a szándék barátságos. Például, amikor egy kutyához lehajolunk és kinyújtjuk a kezünket, hogy megsimogassuk a feje tetején, egyes egyedek fenyegetve érezhetik magukat, és egyes kutyák esetében ez agresszív viselkedést válthat ki.

Gyakran azért válnak félőssé, mert a képzés során kimaradt a szocializáció,  ami agresszív kutyák esetében gyakran elmondható. Az a kutya, akinek fiatal korától kezdve pozitív tapasztalatai vannak különböző típusú emberekkel, zajokkal és helyekkel, kevésbé valószínű, hogy félelmében agresszívan cselekszik.

Reaktivitás

A reaktivitást gyakran összekeverik az agresszióval. A reaktív kutyák hevesebben reflektálnak bizonyos ingerekre vagy helyzetekre. A genetika, a szocializáció hiánya, az önkontroll elsajátításához szükséges képzés hiánya, egy ijesztő élmény, vagy ezek kombinációja okozhat reaktivitást, ahol jellemzően a félelem a mozgatórugó.

A reaktív kutyáknak különböző indikátorai lehetnek. Egyeseket kiborítja a biciklin ülő emberek látványa, mások a hajszárító vagy a porszívó hangjától őrülnek meg, de olyanok is akadnak, akiket a gyerekek látványa zaklat fel. Ha egy reaktív kutya közeledik feléd, a legjobb, amit tehetsz, hogy helyet adsz neki; ne közelíts hozzá, ne üdvözöld.

A pórázra reagáló kutyák hajlamosak morogni, ugatni és rohanni afelé, ami kiváltja esetükben a feszültséget. Lehet ez más kutya, ember, bármi.

Erőforrások őrzése

A kutyák hajlamosak olyan dolgokat őrizni, amelyekről úgy gondolják, hogy nagy értéket képviselnek. Ezek lehetnek játékok, élelmiszerek, alvóhelyek és akár emberek is. Ez a tendencia ősi ösztönökből fakad; a vadonban a túlélés érdekében meg kellett védeniük ezeket az erőforrásokat. Az „Ereszd!” és a „Marad!” parancsszó magabiztos ismerete nagy segítség ebben a témakörben.

Agressziónak tűnő viselkedésminták

Harapdálás

A kölykök a szájukon keresztül lépnek kapcsolatba a külvilággal. Amikor más kutyákkal vagy gazdáikkal játszanak, az izgalom hatására erősebben haraphatnak, mint kellene. Ilyenkor mindenképpen iktassatok be egy kis szünetet, hogy legyen idejük „visszatérni a földre”.

Durva játék

Az emberek szemében a kutyák közti játék adott esetben durvának hathat. Kölyökkorban tanulják meg az ebek, hogy ebben az esetben meddig mehetnek el, de alkalmanként előfordul, hogy intenzívebbé, hangosabbá válik a helyzet. Amíg azonban azt látod, hogy mindkét kutya egyformán jól érzi magát, nem kell problémától tartani.

Fizikai kényelmetlenség

A hirtelen felmorduló kutya érezhet fájdalmat egy betegség vagy sérülés következtében. Ha váratlanul jelentkezik és eddig nem volt rá ilyesmi jellemző, mindenképpen érdemes elvinni az állatorvoshoz!

Hogyan segíthetsz neki?

Egy reaktív kutya viselkedésén tréninggel nagyon sokat lehet javítani, de sajnos, ha félelem alapú a reakció, valószínűleg nem lehet teljes mértékben eltüntetni. Ebben az esetben a blökinek folyamatos útmutatásra és korrekcióra lesz szüksége.

Amikor azt látod, hogy a kutyád kezd feszült lenni, érdemes először is megfigyelni, hogy mi a kiváltó ok. Mivel a reaktív kutya „megtanult” félni bizonyos dolgoktól, segítened kell neki új érzelmi válaszok kialakításában az észlelt fenyegetésre. Ennek egyik módja az ellenkondicionálás és deszenzitizálás. A deszenzitizálás segít a kutyáknak abban, hogy negatív asszociációikat pozitívakká alakítsák. Ez egy fokozatos folyamat, nem egyik napról a másikra fog megtörténni, és nagyon sok esetben szükség van hozzá professzionális segítségre is. Javasoljuk, hogy először mindenképpen kiképzőtől kérj tanácsot!

agresszió agresszív agresszív a kutya deszenzitizálás ellenkondicionálás kutyakiképző kutyatréner reaktív kutya tréning tréning jutalomfalattal

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink