hirdetés

Ez lehet az oka annak, hogy a kutyád nem szereti a fajtársait

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 30 - Képek: Getty Images Hungary

Nyomós ok húzódhat meg a magatartás hátterében.

hirdetés

Ha azt tapasztalod, hogy a kedvenced azonnal elbújik a lábad mögé, vagy épp vad ugatásba kezd, ha séta közben egy másik eb jön veletek szembe, lehetséges, hogy a kutyád nem szereti a fajtársait. Vagy legalábbis valamilyen problémája van a többi négylábúval. Az alábbiakban összegyűjtöttük, milyen lehetséges okok állhatnak bundás barátod viselkedése mögött.

Különböző okok állhatnak a póráz végén üvöltő kutya viselkedése mögött

Fajtajellemző

Ugyan a megfelelő tréning csodákra képes, vannak olyan kutyafajták, amelyek dominanciájukból fakadóan egyszerűen kevésbé tolerálnak más ebeket. Az Amerikai Kennel Club (AKC) amerikai akitára vonatkozó leírása például kimondja, hogy

az akiták intoleránsak lehetnek más kutyákkal szemben.

Természetesen egy fajtán belül is vannak eltérő temperamentumú kutyák, és egy akita esetében sem garantált a reaktivitás, de a fajta temperamentumának ismerete segíthet a kedvencünk jobb megértésében.

Szocializációs probléma

A korai szocializáció – vagy ennek hiánya – óriási szerepet játszhat abban, hogy egy eb felnőttként hogyan viszonyul majd fajtársaihoz. Az a kölyökkutya, aki élete első három hónapjában rengeteg pozitív interakciót élt át más kutyákkal, sokkal kisebb valószínűséggel válik félőssé vagy agresszívvá.

Traumatikus élmény

Az emberekhez hasonlóan a kutyákban is maradandó nyomot hagyhatnak a traumatikus élmények. Ha a kedvencünk életében történt olyan incidens, amely során negatív fizikai konfliktusba került egy másik ebbel, a későbbiekben reaktívvá válhat. Ez akkor is megtörténhet, ha a kutya korábban nem volt viselkedésproblémás.

A helytelen viselkedést minden esetben javítani szükséges

Egészségügyi problémák

Egészségügyi problémák is szerepet játszhatnak abban, hogy a kutya hogyan reagál másokra. Egy szenior, látás- és/vagy hallásproblémákkal küzdő eb számára például ijesztő lehet, ha hirtelen vesz észre egy fajtársat, amikor az már túl közel ért hozzá.

Pórázfrusztráció

Bizonyos esetekben egy alapvetően kiegyensúlyozott temperamentumú kutya számára annyira zavaró lehet a póráz, hogy a viselése váltja ki a nemkívánatos viselkedést. Ennek hátterében általában a félelem áll, de megfelelő tréninggel a probléma a legtöbb esetben feloldható.

Fontos megjegyezni, hogy bármely ok is álljon kedvenced reaktivitásának hátterében, minden esetben kérd hozzáértő tréner segítségét. A megfelelő módszer alkalmazásával megkönnyítheted mind a kutya, mind a saját mindennapjaidat, így újra élmény lesz a közös séta.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.
agresszió félelem a kutyáktól póráz reaktív kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!