hirdetés

Kutyafóbiás a barátod? Így találkozhattok mégis az eb jelenlétében

Szénási Szimonetta

2022. december 11 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyád az egyik legjobb cimborád, de vannak más barátaid, akik viszont rettegnek tőle? Roppant nehéz helyzet, de kezelhető!

hirdetés

A kutyafóbia létező jelenség, de az is gyakran megesik, hogy valaki csak egy adott fajtától, sőt egy adott jószágtól irtózik. Ennek pszichológiai hátterébe ezúttal nem megyünk bele, ehelyett arra fókuszálunk, mit tehetsz gazdaként, ha kedvenced a rettegés kiváltója.

A cynofóbia sokakat érint

A cynofóbia, azaz a kutyáktól való félelem sok embert érint. Esetükben nem arról van szó, hogy valaki megijed egy ugató vagy egy nagyobb termetű ebtől, hanem egy mélyen gyökerező, zsigeri rettegésről, amit már a kutya látványa, sőt gondolata is képes kiváltani az illetőből. A fóbiás ilyenkor pánikba esik, és gyakran fizikai tüneteket is produkál: remegni kezd, izzad vagy sírva fakad.

Ez a félelem pedig befolyással van az egyén mindennapjaira, hiszen az ebben szenvedő emberek többnyire kerülik az állatokkal való érintkezést, emiatt a „kutyás” barátaik vagy családtagjaik meghívását is elutasíthatják. Ettől függetlenül adódhatnak olyan élethelyzetek, ahol szembetalálják magukat egy négylábúval. (A cynofóbiáról bővebben ITT olvashatsz.)

Mivel a kutyafóbia nagyon komoly probléma, gazdaként fontos tisztában lenned azzal, mi a helyes reakció ilyen esetben. Ez hatványozottan igaz, ha egy ismerősöd vagy rokonod az érintett, hiszen vele gyakrabban érintkezel.

A nyilvános helyek etikettje a mérvadó

Ha kutyafóbiás ismerőssel találkozol, akkor a leghelyesebb, ha úgy viselkedsz, ahogy nyilvános helyen is tennéd kutyáddal. Ha új helyre mentek az ebbel, ott sem engeded, hogy jószágod lerohanjon másokat, felugráljon rájuk, és természetesen nem engeded szabadon sem. Nos, ezúttal is az a teendőd, hogy ügyelsz kedvenced viselkedésére.

1.) Maradjon pórázon

Az, hogy köztereken pórázon tartod kedvencedet, alapvető, sőt törvény által előírt dolog (ez alól kivételt jelentenek a kutyafuttatók). Abban az esetben pedig, amikor tisztában vagy vele, hogy kutyafóbiás személy tartózkodik a közeletekben, még akkor is tartsd pórázon az ebet, ha amúgy elengedhetnéd – mondjuk a saját udvarotokon. Ez arra az esetre is áll, ha jószágod rendkívül szófogadó, és behívásra azonnal a lábadnál terem. A barátod félelmét nem szabad félvállról venni, és neki bizony nagy stresszt jelent egy szabadon tekergő négylábú.

2.) Nem mindenki szeretne megismerkedni kedvenceddel

Bár neked a világ közepe, tudatosítanod kell, hogy más embereknek nem feltélenül jelent akkor örömöt négylábúd, mint neked. Sőt az is előfordulhat, hogy egyesek kifejezetten nem szeretnének megismerkedni a jószágoddal. Ha tudod, hogy olyan ismerőssel találkoztok, aki hasonlóan érez, ne erőltesd a barátkozást, pláne ne próbáld „kigyógyítani” az illetőt a fóbiájából. (Fordított esetben is tilos belekényszeríteni az ebet az ismerkedésbe, ha az szemmel láthatóan nem akarja. Ellenkező esetben, félelemből akár meg is haraphatja az idegent.)

3.) Legyen nálad jutalomfalat

Egy-két finom falattal sok mindenre rá lehet venni kedvencedet. Ha félős vagy fóbiás emberek közé mentek, és azt szeretnéd, hogy pajtásod különösen jól viselkedjen, bevetheted ezt a trükköt.

cynofóbia félelem félelem a kutyáktól jutalomfalat kutyafóbia póráz rettegés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!