hirdetés

Cynofóbia: hogyan küzdhető le a kutyáktól való félelem?

Buzgó Csilla

2021. november 3

A kutyarajongók valószínűleg el sem tudják képzelni, mit él át az, aki valóban retteg az ebektől, és remegni kezd, ha csak csaholni hallja őket.

hirdetés

A cynofóbia kialakulásának rejtelmeit még a tudósok is kutatják. Dr. Timothy O. Rentz, a Texasi Egyetem munkatársának elmondása alapján a kezelésre jelentkező állatfóbiások 36%-a a kutyáktól vagy a macskáktól retteg. Ez már csak azért is kellemetlenebb, mint például a kígyóktól vagy a pókoktól való félelem, mert kutyákkal sokkal gyakrabban találkozik egy átlagember.

Mik a cynofóbia tünetei?

Nem feltétlenül kell mindegyik tünetnek szerepelnie a diagnózishoz, már enyhe félelemérzettel is problémás lehet élni a mindennapok során. Azonban a következő komoly szimptómák jelentkezésekor érdemes felkeresni egy szakembert:

  • A kutyák gondolata, látványa, vagy közelsége azonnal pánikrohamhoz hasonló tüneteket okoz, például remegést, hiperventillációt, sírást.
  • Az iszonyodás mértéke olyan nagy, hogy az illető mindennapi életébe is beleszól (a kutya miatt nem megy vendégségbe, hazafelé direkt más útvonalon halad, nehogy ebekkel találkozzon, vagy a munkáját sem tudja ellátni, például futárként).
  • Nem csak egy állat okozza az ijedtséget, a fóbiás folyamatos rettegést tapasztal minden kutyával kapcsolatban.

Mi okozza a kutyafóbiát?

A jelenleg is elismert teória három kiváltó okot nevez meg a félelem kialakulásával kapcsolatban. Az egyik a negatív tapasztalatokon alapuló rettegés, azaz egy korábbi kutyaharapás vagy üldözés élménye. A második a megfigyelés folytán kialakult fóbia, tehát esetleg látta az illető, ahogy egy kutya rátámad valakire. A harmadik a közvetett úton szerzett információ, tehát a fóbiás személy megnézett egy számára sokkoló jelenetet, olvasott egy ijesztő könyvet, cikket, vagy épp a szülei mondogatták állandóan, hogy vigyázzon, mert megharapja a kutya.

Egy, a New York-i Egyetemen végzett kísérlet eredménye azonban rávilágított, hogy ok nélkül is retteghet valaki a kutyáktól egy őskorból visszamaradt genetikai védekezési mechanizmusnak köszönhetően. Mivel előzetes felmérések alapján kiderült, hogy a nők általában hajlamosabbak a cynofóbiára, a tesztalanyokat 18 és 21 év közötti fiatal hölgyek közül válogatták ki.

A résztvevőket két csoportra osztották: az egyikben csak kutyafóbiások voltak, a másikban olyanok, akik egyáltalán nem féltek az ebektől. Kiderült, hogy bár mindkét kontrollcsoport tapasztalt már negatív élményeket kutyák részvételével, érdekes módon azok csak egyes alanyoknál alakítottak ki komoly fóbiát.

Emellett olyan tesztalannyal is találkoztak a felmérések során, aki egyáltalán nem tapasztalta a fent említett három félelemkeltő szituációt, mégis félt a kutyáktól.

Hogyan kezelhető a cynofóbia?

Bármily meglepő, erre is három nagy módszert javasolnak a szakértők, ezek az alábbiak.

Szisztematikus deszenzitizáció

Ezt a terápiafajtát Joseph Wolpe fejlesztette ki 1958-ban. A kezelések során a páciens ijesztő szituációkat képzel el, s utána rögtön egy relaxációs gyakorlat kezdődik. A folyamat addig tart, amíg az adott képzeletbeli élmény már nem vált ki heves negatív érzelmeket és esetleg testi tüneteket a betegből.

A szakértők már dolgoznak azon, hogy ugyanezen az elven a virtuális valóság technológiája segítségével tárják a rémisztő helyzeteket a páciensek elé. Ez a való életben tapasztalt rizikós helyzetekre is hatékonyabban készítheti fel őket.

In vivo expozíció

Magyarul élő szembesítés a félelem tárgyával. Ilyenkor a páciensen kívül egy asszisztens is jelen van, aki lépésről lépésre instruálja a fóbiás személyt, hogyan cselekedjen. Miután a kezelést igénybe vevő egyén félelmének szintje legalább a felére csökkent, vagy teljesen elmúlt, a foglalkozást befejezik. Ezután a páciens saját örömére gyakorolhatja az elsajátított praktikákat, azaz ebben az esetben kedvesen megsimogathatja a kutya fejét – remélhetőleg már örömmel.

Alternatív önfejlesztő technikák

Van, aki a meditációra esküszik, de akadnak olyan betegek is, akik a hipnózis segítségével gyógyultak ki a cynofóbiából. Természetesen nem létezik minden egyénre ráhúzható séma, ezért érdemes nyitni több módszer felé is a végleges gyógyulás érdekében.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség cynofóbia félelem félelem a kutyáktól miért félek a kutyáktól

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink