hirdetés

A francia bulldogok 23 legjellemzőbb betegsége: gazdiként jó, ha ismered ezeket

Hangai Lilla

2024. május 31 - Képek: Getty Images Hungary

Magyarország, és valószínűleg jelenleg a világ kedvenc kutyafajtája amellett, hogy valóban igen kedves, bohókás és melegszívű társ, sajnos egy új tanulmány szerint több mint 20 jellemző betegségtől szenved. Eszerint más kutyafajtákhoz viszonyítva ezek a problémák esetükben gyakrabban jelentkeznek.

hirdetés

Ugyan a legtöbb ezek közül kezelhető, többet műtéti úton lehet csak orvosolni, vagy az állat egy életen át tartó folyamatos kezelésre szorul majd. Cikkünk célja nem a riogatás; szeretnénk a gyakorló és leendő franciabulldog-tartók figyelmét felhívni a lehetséges problémákra és azok felismerésére, hogy a beteg kedvencek minél hamarabb megkapják a lehetőséget a gyógyulásra. Jöjjön máris a 23 jellemző betegség, amely a francia bulldog esetében gyakran felbukkanhat.

1.) Brachycephal obstruktív légúti szindróma (BOAS)

A brachycephal szó minden lapos arcú kutyát magába foglal, nem csak a francia bulldogokat. A turcsi orr nem természetes mutáció eredménye, az emberek szelektív tenyésztéssel hozták létre a tulajdonságot. A nyomott orr mellett ezeknek az ebeknek szűkebbek az orrlyukaik, valamint a légcsövük is kisebb, amely tulajdonságok nagyban megnehezítik a légzést; ennek eredménye pedig a BOAS lesz.

2.) Hőguta

A kutyák sokkal kisebb területen izzadnak, mint az emberek, ezért lihegéssel szabályozzák a testhőmérsékletüket. A folyamat során a nedvesség elpárolog a szájból és a felső légutakból, ami így segít hűvös állapotban tartani az ebeket. Ha a BOAS miatt a légutak elzáródnak, a lihegés nem működik olyan hatékonyan, így ezeknek a kutyáknak nehezebb lehet önmagukat lehűteni. Emiatt alacsonyabb hőmérsékletben vagy párás időjárásban is képesek túlhevülni, ami hőgutához vezet.

3.) Bőrproblémák

Míg ezeknél a kutyáknál a testen és fejen lévő bőrredőket a legtöbben aranyosnak tartják, a meleg és nedves környezet, amelyet ezek teremtenek, hajlamosítják őket a bőrfertőzésekre. Rendszeres tisztításuk elengedhetetlen. Emellett az allergiára is hajlamosak; az emberektől eltérőn a kutyáknál az allergia inkább bőrproblémák formájában jelentkezik. Gyakran több dologra is érzékeny a kutya egyszerre, melyeket pontosan meghatározni rengeteg időt, pénz és energia.

4.) Fülgyulladás

A frenchie-k két okból is hajlamosak a fülfertőzésekre; az egyik az allergia, amely gyakran okoz fülgyulladást, a másik a hallójárataik alakja. Ezek a normálnál jóval keskenyebbek, így a szennyeződések és nedvesség nehezebben jut ki belőlük, ami növeli az állapot kockázatát. A krónikus fülfertőzések pedig hajlamosíthatják a kutyákat a közép- és belsőfül-fertőzésekre, amelyek olyan neurológiai problémákhoz vezethetnek, mint például az egyensúlyvesztés.

5.) Születéssel kapcsolatos gondok

A fajta nőstényei ritkán tudnak természetes úton fialni, szinte mindig császármetszésre van szükségük. Ez a nagy fejüknek és keskeny csípőjüknek köszönhető. Ha a kölykök a természetes szülés során elakadnak a szülőcsatornában, az mind az anya, mind az utódok halálát okozhatja.

6.) Gerincproblémák

A franciabulldog-kölykök gerincdeformációval vagy hiányos csigolyákkal is születhetnek. Bár ez a deformitás nem mindig okoz problémákat, a gerincvelő összenyomódását eredményezheti, ami a hátsó lábak gyengeségét, valamint széklet- és vizelet-visszatartási problémákat okozhat.

7.) Nagyobb kockázat az altatásnál

A francia bulldogok légzési problémái kéz a kézben járnak az altatás alatti fokozott kockázattal. A szűkebb légcső és veleszületett légúti rendellenességek miatt sokkal nehezebb lehet az endotracheális tubus behelyezése, amire azért van szükség, hogy a kutya altatásban is képes legyen lélegezni. Ezenfelül, ha az altatásból való ébredezés során ezt a csövet túl hamar távolítják el, megvan annak a lehetősége, hogy az állat nem elég éber ahhoz, hogy kompenzálja a légúti problémáit a légzés során. És ha ez még nem lenne elég, a légutak gyulladására is hajlamosabbak, ami az altatás után jelentkezhet. De probléma lehet az altatás előtt beadott gyógyszerekkel is, ugyanis gyomorproblémák is gyakran érintik őket. Tekintve, hogy a kutyáknál a fogkőleszedést is altatásban végzik, ezek nem is olyan elszigetelt problémák.

8.) Szürke hályog

A szürke hályog a szemlencse megkeményedése, ami miatt felhős, zavaros lesz az eb tekintete. A szürke hályog idővel vaksághoz vezet, csak műtéttel lehet kezelni.

9.) A szaruhártya betegségei

A szaruhártya-dystrophia miatt a szaruhártya opálos lesz. Ugyan a betegség nem fájdalmas, és nem befolyásolja jelentősen a látást, előrehaladva fogékonyabbá teszi a kutyákat a szaruhártyafekélyekre, ami már rendkívül fájdalmas, és mindenképpen kezelést igényel.

10.) Dermoid

A dermoid cysta egy veleszületett, jóindulatú daganat, amely lassan növekszik, és hajhagymákat, fogakat is tartalmazhat. A szemhéjon és a szemüregben is előfordulhat, és ugyan alapvetően nem fájdalmas, irritációt és gyulladást válthat ki ezeken az érzékeny területeken.

11.) Distichiasis

Az embereknél is megjelenik ez a veleszületett betegség, amely a szempillák rendellenes növekedését jelenti. Ahelyett, hogy a szemhéj mentén nőnének ki normál szőrtüszőikből, kinőhetnek a szemhéj szélén lévő mirigyekből is, amik így dörzsölhetik a szemet, ezzel hosszú távon akár a szaruhártya fekélyesedését okozva.

12.) Entrópium

Az entrópium a felső és/vagy az alsó szemhéj befelé görbülését jelenti. A frenchie-knél ez öröklött tulajdonság, egy jó tenyésztő mindenképpen elkerüli az ilyen egyedek továbbtenyésztését. Apróságnak tűnhet, ám a befelé görbülő szemhéjon lévő szőrszálak irritálhatják a szemet, ami fokozott könnyezést, kötőhártya-gyulladást és a szaruhártyafekélyt okozhat.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

13.) Könnyfoltok

A kutyáknak és a macskáknak is van egy csatornája, amely a szem belső sarkától lefelé halad az orron keresztül. Általában ezen keresztül távozik a legtöbb könny a szemből. A francia bulldogok hajlamosak arra, hogy ezen csatornájuk nyílása túl szűk legyen, vagy ki se fejlődjön. Emiatt a könnyük lefolyik az arcukon, ami barnás színű könnyfoltot eredményez.

14.) Retinadiszplázia

Ez egy öröklött tulajdonsága, amely a retina (a szem azon része, amely képeket küld az agyba) rendellenes képződését okozza. Az enyhe esetek általában nem okoznak problémát, de közepesen súlyos vagy súlyos esetekben ezek a kutyák nehezen látnak, vagy akár vakok is lehetnek. Erre a rendellenességre nincs gyógymód.

15.) Cseresznyeszem

A kutyáknak és macskáknak is van egy harmadik szemhéja a belső szemzugban. Cseresznyeszemről akkor beszélünk, amikor ehhez a harmadik szemhéjhoz kapcsolódó könnymirigy kifelé fordul. Ez gyakran rózsaszín vagy vöröses, kerek masszaként jelenik meg a szem belső sarkában. Szerencsére az állapot nem fájdalmas, de krónikus szemszárazsághoz vezethet, ha nem kezelik. Műtéti úton javítható.

16.) Krónikus hasmenés

A francia bulldogok számos gyomor- és bélrendszeri problémára hajlamosak. Az egyik leggyakoribb az ételallergia, ami folyamatos hasmenést vagy lágy székletet okozhat. Továbbá gyakran megjelenik náluk a gyulladásos bélbetegség (IBD) is, amely szintén krónikus hasmenéshez vezet. Mindkét esetben élethosszig tartó kezeléssel és speciális étrenddel segíthetünk a kutyán.

17.) Rekeszsérv

Szintén öröklődő egészségügyi probléma, amely során a rekeszizom nem fejlődik megfelelően. Ennek eredményeképpen a gyomor a has- és mellüreget elválasztó rekeszizom nyílásán keresztül részben a mellüregbe türemkedik, ami a gyomortartalom hányás nélküli, a szájba való visszafolyását idézi elő. Műtéttel korrigálható.

18.) Gyomorkimenet-szűkület

A kölykök gyakran születnek ezzel a rendellenességgel. Következtében a gyomorkimenet ürülését szabályozó izomzat megduzzad, és elszorítja a gyomorból a patkóbélbe átvezető rövid csatornát, ami miatt az étel nem tud eljutni a vékonybélbe. Következményeképpen sok állat hányás nélkül visszaöklendezi az ételt, lecsökken az étvágya, lefogy és kiszárad.

19.) Csípődiszplázia

A csípőízületi diszplázia egy gyakran öröklődő ízületi probléma, amely laza csípőízületet eredményez. Ez jellemzően ízületi gyulladáshoz és degeneratív ízületi betegséghez vezet, ami krónikus fájdalmat okoz. Fájdalomcsillapítókkal, étrend-kiegészítőkkel és fizikoterápiával enyhíthetők a tünetek; súlyos esetben műteni szükséges. A felelős tenyésztők speciális vizsgálattal szűrik a betegséget.

20.) Patellaficam

Erről akkor beszélünk, amikor a térdkalács kicsúszik a helyéről mozgás közben. Enyhe esetekben ez az állapot ízületi gyulladást okozhat, súlyos esetekben műtétre lehet szükség.

21.) Fogászati betegségek

A brachycephal fajták az átlagosnál is hajlamosabbak ezekre a betegségekre. Ennek egyik fő oka, hogy a 42 fog nehezebben fér el egy megrövidült állkapocsban, így a túlzsúfoltság hatására gyorsabban rakódik a fogkő, ami a fogbetegségek melegágya. Lerakódva ugyanis az íny és a környező csontok gyulladásához és károsodásához vezet.

22.) Hólyag- és vesekő

Az ivaros kan francia bulldogok hajlamosak a cisztin nevű kristályból felépülő hólyag- és vesekövekre. Ennek feltételezhetően genetikai oka lehet, de a gént még nem azonosították. Ezek a kövek hihetetlenül kellemetlenek lehetnek; vényköteles diétával szerencsére gyakran feloldhatók, de műteni kell, ha a gátolják a kutya vizelési képességét, vagy az étrend nem bizonyul hatékonynak.

23.) Tüdőverőér-szűkület

Egy veleszületett szívbetegségről van szó, amelyben a tüdőbillentyű és az artéria beszűkült. Ez megnehezíti a szív számára, hogy vért pumpáljon a tüdőbe, és hogy oxigént vegyen fel. Súlyos esetekben pangásos szívelégtelenséghez vezethet. Bár nem minden esetben van szükség kezelésre, azoknak a kutyáknak, amelyeknek igen, viszonylag magas kockázattal járó eljárásra lesz szükségük.

Ide kattintva egy másik hasznos cikket érhetsz el a francia bulldogokat érintő nehézségekről.

betegség fajtákra jellemző betegségek francia bulldog genetikai betegség örökletes betegségek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!