hirdetés

Igazi divatdiktátorok, akik nem bírják a kritikát – ilyenek a francia bulldogok

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 13 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

A világ legnépszerűbb fajtája nem véletlenül ennyire kedvelt a kutyatartók körében. A francia bulldog ugyanis nemcsak elképesztően bájos küllemű, de a személyisége is igazán szeretetreméltó.

hirdetés

Talán nincs is olyan kutyakedvelő a világon, akinek ne csalna azonnal mosolyt az arcára egy francia bulldog látványa. De tudtad például, hogy a legtöbben nem tudnak úszni, és hajlamosak a sértődésre? Összegyűjtöttük a legfontosabb érdekességeket a fajtáról.

Valódi divatdiktátorok

A divatipar az utóbbi években az emberek mellett a kutyákra is kiemelt célcsoportként tekint. A tervezők és gyártók pedig amikor csak tehetik, francia bulldogokat kérnek fel modellkedni. Ezek a kiskutyák ugyanis imádják, ha fotózzák őket. És valljuk be, nekünk is vásárolni támad kedvünk a fotóik láttán.

Nem tudnak úszni

A legtöbb francia bulldog testfelépítéséből fakadóan nem igazán tud úszni. Nehéz csontozatuk, komoly izomzatuk és rövid lábaik miatt olyanok a vízben, mint egy darab kő. Emellett rövid orruk sem segíti őket a sportban: nagyon magasra kell emelniük az arcukat, hogy az orruk ne legyen a vízben, így nehezen megy nekik a felszínen maradás

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne szeretnék a vizet. Egy kutyamellényben boldogan pancsolnak ők is.

Nem is franciák

A nevükkel ellentétben a francia bulldogok eredetileg Angliából származnak. A fajta őseit Angliában tenyésztették, a francia tenyésztők érdeme „csupán” annyi, hogy ők fektették le a fajtastandard alapjait.

Nem bírják a kritikát

A francia bulldog gazdiknak bizonyára nem meglepő ez az érdekesség: a fajta rendkívül érzékeny és nagyon nehezen viseli a kritikát. A képzésében az ösztönzésre és pozitív megerősítésre jól reagál, de ha leszidják, hajlamos még rosszabbul teljesíteni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy egy francia bulldogot ne lenne jól tanítható. Intelligens állat, csak több türelem, megértés és odafigyelés kell hozzá.

Tökéletes családi kedvenc

A francia bulldog igazi társasági kutya. Imád emberek között lenni, és a legkisebbekkel is remekül kijön. Nyugalmas és türelmes, ugyanakkor játékos és vicces. Emellett rendkívül hűséges, és ha szükség van rá, védelmezi is a családját. A fajta mellett szól az is, hogy mivel nem nagy mozgásigényű, a megfelelő mennyiségű séta és játék biztosítása mellett lakásban is jól érzi magát.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ha a fajta mellett voksolunk, kizárólag leinformálható tenyésztőtől vásároljunk. A francia bulldog esetében ugyanis különösen fontos a felelős tenyésztés. A fajtával kapcsolatos problémák kiemelkedően nagy része a szaporítók bűne, akik a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzésének hiányában folyamatosan tovább örökítik a francia bulldogok egészségügyi gondjait.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Szigorú súlykontroll

A francia bulldogokra érvényes fajtastandardban meghatározott maximális súly nemcsak az esztétika szempontjából fontos. Testfelépítésük miatt a túlsúly nagyon komoly gondokat okozhat, így minden gazdinak extra figyelmet kell(ene) szentelnie a helyes táplálásra.

Egy elhízott francia bulldognak az ízületi problémáktól kezdve a nehéz légzésen át a szívproblémákig számos egészségügyi problémával kell szembe néznie. Ezeket inkább előzzük meg.

A Romanovok kedvence volt

A Romanov-család tagjai kedvelték az állatokat. Tatiana Romanov leghűségesebb társa pedig egy francia bulldog, Ortino volt.

A történetek szerint a kiskutya bárhová mehetett a házban és a kertben, és egy ágyban aludt gazdijával – annak ellenére, hogy hangosan horkolt. A család drámai halálát követően Ortino sorsa máig ismeretlen.

A Titanic-on is utazott egy

A tragikus kimenetelű hajóúton egy francia bulldog is részt vett. Ráadásul nem is akármilyen: egy 2 éves, díjnyertes show-kutya, aki gazdájával, Robert W. Daniellel szállt fel a hajóra. Míg Daniel túlélte a balesetet, szeretett kiskutyájának sajnos a hajó süllyedésekor nyoma veszett.

Fontos kiemelnünk, hogy bár imádjuk a francia bulldogokat, tartásuk és tenyésztésük vet fel kérdéseket. Ebben a cikkünkben körbejártuk annak kérdését, hogyan szeretjük halálra ezeket az állatokat.

érdekes tények érdekességek kutyafajtákról francia bulldog nyomott orrú fajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink