hirdetés

Így szeretjük halálra Magyarország legnépszerűbb kutyafajtáját

Hangai Lilla

2023. november 23 - Képek: Getty Images Hungary, Az én Kutyám

A francia bulldog hazánk legnépszerűbb fajtája, a tavalyi évben pedig az AKC népszerűségi listáján is letaszította a trónról a 31 éve uralkodó labrador retrievert. Nem túlzás azt állítani, hogy az egész világ ilyen kutyát akar, még akkor is, ha szembe kell nézniük az esetében megjelenő betegségekkel.

hirdetés

A francia bulldog tartása tagadhatatlanul trend lett, aminek komoly hátulütői lehetnek. A divatos fajták tenyésztésében mindig több pénz van, így megjelennek a szaporítók és a felelőtlen tenyésztők is.

Csíkos francia bulldog. (Kép: Az Én Kutyám)

A francia bulldogok fele légzési nehézségekkel küzd

A fajta nemcsak könnyű ápolhatóságával, kis hely- és mozgásigényével, valamint bohókás és kedves jellemével érdemelte ki magának a reflektorfényt, hanem a külsejével is. Az emberek nem tudnak ellenállni a ráncos, nyomott pofinak és a hatalmas szemeknek. Minél ráncosabb, minél nyomottabb, minél hatalmasabb, annál jobb! Ez a megközelítés pedig sajnos óriási veszélyeket rejt magában. 

Egy francia bulldog sajnos nemcsak krónikus légzési nehézségekről szenvedhet, de krónikus szem-, bőr-, és emésztési problémák is sújthatják. Arról nem is beszélve, hogy a rövid orr miatt melegben ezek az ebek nagyon könnyen túlmelegszenek vagy légszomjuk lesz. Az Egyesült Királyságban végzett 2016-ban publikált kutatás kimutatta, hogy a francia bulldogok csaknem felének jelentős légzési problémái, és több mint 66%-uknak beszűkült orrlyukai vannak.

Dr. Luvszandagva Dzsargalszajhan a nemrégiben megrendezett DOGZ konferencián például kifejtette a Brachycephal fajták – mik az európai tiltások egészségügyi okai című előadásában elmondta, ma már természetesnek vesszük, hogy ezek a kutyák a fentebb is részletezett problémákkal küzdenek. Természetesnek vesszük, hogy a kutya hörög, horkol, nehezen vesz levegőt és száraz az orra, pedig ennek nem kellene így lennie. Dr. Jane Ladlow, a Cambridge-i Egyetem kisállat-sebészet specialistája a The Kennel Clubbal karöltve kifejlesztette a BOAS Functional Grading Systemet, ami hosszú távon is megoldást jelenthet a brachycephal fajták légzési nehézségeire. Erről itt olvashatsz bővebben.

A francia bulldog tartása trend lett. Emiatt még nagyobb figyelmet kell fordítani a gondos tenyésztésre.

Alig kapott levegőt, a szeme láttára lassan fulladt meg

Heather Hanna már jól ismerte a francia bulldogokat és az egészségügyi problémáikat, amikor 2015-ben megvásárolta harmadik frenchie-jét, Arnie-t. „Mielőtt elhoztam a tenyésztőtől, tudtam, hogy vannak egészségügyi problémái, és gondjai vannak a súlyának a megtartásával is, de fogalmam sem volt ennek a mértékéről.” – magyarázta a wyomingi hölgy a National Geographic-nak.

Arnie aludni sem tudott a légzési nehézségei miatt. A hat hónapos folytonos állatorvosokkal folytatott konzultáció után Hanna úgy döntött, hogy Németországba viszi a kutyát. Itt műtétet végeztek el rajta az elszűkült légútjainak kitágítására. Nem tudták, hogy a műtét eredményes lesz-e, de vagy ez, vagy az eutanázia volt a másik lehetőség.

Miután Arnie műtétje szerencsés volt és otthon lábadozott, kiderült, hogy Hannah másik kutyája, Milly is hasonló problémáktól szenved. Milly volt az egyik első kutya, akinél korszerűsített légúti beavatkozást végeztek el az Egyesült Államokban, de ez nem volt elég! Németországban is meg kellett műteni a kutyust.

A brachycephal fajtáknál a fogazattal is lehetnek problémák, melyek újabb betegségek kialakulásához vezethetnek.

A gondos tenyésztés eredményei

Ha összehasonlítod a mai brachycephal kutyákat a több évtizeddel vagy évszázaddal ezelőtt létezett példányokkal, egyértelműen láthatod hogy, a pofa egyre rövidebb és rövidebb lett. A dolgok azonban változhatnak, nem kell így maradniuk. A kutyakiállításokon a bírák is egyre tudatosabban állnak a kérdéshez, tisztában vannak vele, hogy a nagyon szűk orrlyukak problémát okoznak a kutya életvitelében. Virginia Rowland, aki kiállításokon bírál, azt mondta, hogy: „Nem jutalmaznék olyan kutyát, akinek bármilyen légzési problémája van.”

Calvin Dykes, a French Bull Dog Club of America egészségügyi és genetikai elnöke megjegyezte, hogy a klub kötelező egészségügyi teszteket írt elő azon tenyésztő tagok számára, akik tevékenységükkel javították a francia bulldog fajtát. Ennek meg is van a látszata! 2009-ben az Egyesült Államokban tesztelt francia bulldogok 24%-a hordozta a fiatalkori örökletes szürkehályogért felelős gént, 2017-re ez az arány lecsökkent 2%-ra, köszönhetően a DNS-vizsgálatnak. Calvin Dykes azt is elmondta, hogy mire egy szukából tenyészszuka válik, 1000 dollárnyi egészségügyi vizsgálaton esik túl.

Franci bulldog kölyök.

Felejtsük el a frenchie-ket?

A kifejlesztett tesztek és a műtétek hatalmas előnyt és segítséget jelentenek abban, hogy felelős módon tarthassuk és tenyészthessük ezeket a kutyákat, de ez önmagában még nem lesz elég! A tenyésztőknek egyre kötelességtudóbbá kell válniuk ezen a téren, a vásárlóknak és a gazdáknak pedig edukálniuk kell magukat a témában. Csak így lehetnek biztosak abban, hogy ha gond adódik az eb egészségével kapcsolatban, elegendő erőforrásuk lesz-e ahhoz, hogy gondját viseljék. Sőt, azt is érdemes tudniuk, hogy mely tenyésztőben bízhatnak meg és milyen vizsgálatokat és szűréseket érdemes elvégezni egy kutyán.

Ha érdekel a nyomott orrú kutyák témája, ebből a cikkünkből többet is megtudhatsz az őket érintő betegségekről és kondíciókról.

BOAS brachycephal kutya francia bulldog legnépszerűbb kutyák népszerű kutyafajták nyomott orrú fajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink