hirdetés

Miért ne vegyél francia bulldogot felkészületlenül? A divatos külső bizonytalan származást takar

Csupor Erik

2022. szeptember 6 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a brachicefal, vagy magyarul rövidfejű fajtákról beszélünk, manapság szinte mindenkinek van véleménye velük kapcsolatban. A körülöttük zajló vitákban általában kiemelkedő szerepet kapnak a francia bulldogok, akiket nagyon sokan „életképtelen” fajtának gondolnak, ugyanakkor sok-sok kutyaimádó kedvenc fajtáját jelentik. Rendkívül népszerűek a világ szinte minden részén, így Magyarországon is, évtizedek óta bérelt helyük van a legnépszerűbb 5 kutyafajta között.

hirdetés

A francia bulldogokkal lehet gondtalan és problémamentes életet élni, amihez azonban egy olyan tényező szükségeltetik, ami sok esetben sajnálatos módon elmarad: ez a tényező pedig nem más, mint az alapos felkészülés a fajtából és néhány alapszabály betartása.

A fajtatisztaság és a divat összefüggései

Szinte mindenki látott már Facebook-posztokban, esetleg YouTube-videókban bemutatott kék, fekete, merle, esetleg csokiszínű, sőt újabban hosszúszőrű, urambocsá’ kopasz „francia bulldogokat”. Van egy rossz hírünk: ezek a kutyusok sajnos nem francia bulldogok, hanem sokkal inkább nevezhetjük őket francia bulldog fajtajellegű, keverék kutyáknak, akik származása bizonytalan. Megjelenésük elsősorban azoknak a szaporítóknak köszönhető, akik ráéreztek a divathullámra, az emberek árérzékenységére és nem utolsó sorban az extrém formák iránti érthetetlen igényére.

Felmérések szerint az állatorvosokhoz vitt, komoly problémákkal terhelt „francia bulldogok” zöme ebből a körből kerül ki, nem rendelkezik hivatalos, FCI sztenderdek szerinti törzskönyvvel. Az ő esetükben nem létezik a tenyésztői előszűrés és a genetikailag terhelt egyedek kiszelektálása sem. Külön kategóriába tartoznak az úgynevezett teacup, vagy kisebb fejméretre szelektált francia bulldog jellegű kutyák. Irántuk a divat miatt egyébként egyre nagyobb a kereslet, pedig esetükben a koponya kutacsok soha nem szűnnek meg, és szinte garantáltak a szív és idegrendszeri problémák, ami miatt általában rendkívül rövid életűek.

Az ár kérdése

Igen, igaz: egy megfelelő genetikai háttérrel, megfelelő szűrési előzményekkel és tenyésztői háttérrel rendelkező, valóban fajtatiszta francia bulldog megvásárlása nem olcsó mulatság, az ár euróezreket jelenthet. Ráadásul egy ilyen kutya nem lesz csokiszínű vagy kék vagy merle, sőt hosszú szőre sem lesz, viszont hosszú évekig élhet a gazdájával boldog és egészséges életet.

Mielőtt bárki egy francia bulldog megvásárlása mellett dönt, végezzen el egy egyszerű matematikai feladványt. Egy ideális esetben legalább egy évtizedet a gazdával harmonikusan és egészségesen töltő kutya megvásárlása manapság bizony ennyibe kerül. Legalábbis ennél a fajtánál. Egy mozgásszervi probléma állatorvosi korrekciója pedig minimum 200.000 forintba. Egy lágy szájpadlás lézeres korrekciójának költségeit pedig meg sem említenénk. Az ilyen típusú kiadásokra pedig mindig és szinte biztosan fel kell készülnie annak, aki a piacon talál egy pár tízezer forintba kerülő francia bulldog fajtajellegű merle kiskutyát. Természetesen itt nem a keverék kutyák ellen beszélünk, most a francia bulldogokat körülvevő anomáliákról esik szó.

Tartási problémák, francia bulldog karakter

Ez az a terület, ahol szintén óriási az információhiány, és amivel kapcsolatban a cukimuki francia bulldogot keresők keveset vagy egyáltalán semmit nem tudnak. Igaz állítás, hogy ez a fajta egy nem túl mozgékony, nem nagy mozgásigényű kutya. Az is igaz, hogy a plusz 20 Celsius fok fölötti időben a mozgatás nem igazan nekik való. Igaz ugyanakkor az is, hogy a legfőbb egészségügyi probléma az esetükben a sérv kialakulása, amit ideális esetben meg lehet előzni, például izomépítéssel, nem túlzásba vitt, rövid sprinteltetéssel vagy úsztatással. Tehát az egészségük érdekében rendszeresen mozgatni azért kell őket.

Szintén kevesen tudják, hogy a gerinc- és sérvproblémák egyik megelőzési lehetősége, ha a francia bulldogunkat nem ugráltatjuk fel és le a fotelba, kanapéra, akármilyen aranyosnak tűnő, Tiktokra és Instagramra való mutatványnak tűnik is mindez. A gyakori lépcsőztetés sem feltétlenül tesz jót a kutyának. Gondoljatok bele: mi lenne például egy cane corsóból, ha már fiatalon arra szoktatnánk, hogy egy méretarányos, másfél méteres pódiumra ugráljon fel és le, naponta többször?

Azt is kevesen tudják, hogy a francia bulldogok távoli ősei kemény munka- és harci kutyák voltak. Egy jó karban levő francia bulldog bizony nem megy a szomszédba egy jó bunyóért, amitől a gazdák hajlamosak enyhébb sokkot kapni. A falkában tartásukat például éppen a fajtát jól ismerő tenyésztők nem javasolják. Az egyedek igencsak hajlamos véres adok-kapokra is, amiben az alulmaradó esetenként nem éli túl a konfliktust. Itt természetesen ne egy pitbull vehemenciájára gondoljunk.

Garancia és biztosítás

Ha valaki francia bulldogot keres, legyen az első kérdése az, hogy a tenyésztő ad-e szerződésben vállalt garanciát a kutyára. Ha nem, érdemes máshol tovább keresni. Itt természetesen ne gondoljuk túl a dolgot, és ne legyenek lehetetlen elvárásaink. Amit egy korrekt tenyésztő vállal, az általában a születési rendellenességek megjelenése esetére vonatkozó garancia, a kutya első éves koráig. Ez így és ilyen formában maximálisan korrektnek tekinthető és megfelelő védelmet jelenthet a többség számára. Emellett, a francia bulldogok esetében igencsak ajánlott egy megfelelő, átlagban havi 1-2 ezer forintos átlagköltséget jelentő biztosítás megkötése is, ami az esetleges tartási hibákból adódó egészségügyi kiadások fedezete lehet szükség esetén.

Összefoglalás

E kutyafajta esetében különösen fontos, hogy ne érzelmi és impulzus döntést hozzunk, például a piripócspusztai piacon, ahol olyan szépen néz ránk egy francia bulldognak mondott kölyök, aminek párja nincs, hiszen olyan szép acélkék színű vagy foltos, meg esetleg még „bájosan” kicsike is. Ha francia bulldog mellett döntünk, és elvégeztük a megfelelő kutatómunkát, a referenciák átnézését, megtaláltuk a tenyésztőt, tisztáztuk a garancia kérdését, ne a vételáron rugózzunk. Ennek senki nem örül, de sajnos el kell fogadnunk: ez a kutyafajta, ennyibe kerül, és a korábbiakban elmondott felkészüléssel jár. Ha ez idegen vagy bonyolult vagy túl drága valaki számára, NE ezt a fajtát válassza!

Csupor Erik francia bulldog kutyavásárlás rövid orrú kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink