hirdetés

Cane corso fajtaleírás: az olasz harcmezőkről a családok szívébe

László Enikő

2020. szeptember 21

A cane corso hazánk egyik legnépszerűbb kutyafajtája. Tekintélyt parancsoló, erőt sugárzó megjelenése kiváló őrkutyává teszi, vele biztosan nem akar senki sem ujjat húzni.

hirdetés

A cane corso sokak számára lehet ismeretlen, pedig a statisztikák szerint 2017-ben hazánkban a hatodik legnépszerűbb fajta volt, sikere máig töretlen. Erőt sugárzó, magabiztos fellépése érző szívet takar, aki nagyon ragaszkodik családja közelségéhez. Azonban csak erőskezű, határozott gazda mellé ajánlott, aki megfelelően tudja nevelni ezt a lenyűgöző fajtát.

Cane corso kölykeivel.

Eredete

Sok molosszer típusú kutyához hasonlóan a cane corso is a Canis Pugnax (ősi római molosszus) nevű római őrkutyából eredeztethető. Az ebet gyakran használták gladiátor harcokra, őrző-védő feladatok ellátására. A cane corsokkal falkában vaddisznókra is vadásztak, ahol nem a felkutatás vagy az űzés, hanem az elejtés volt a feladatuk. Olaszország egyes részein a mai napig alkalmazzák őket erre a célra.

Már az ókorban is fontos szerepet kaptak a harcmezőkön. Fegyverhordó kutyának gyakran használtak molosszus ebeket, akik maguk mögött vontatták a szükséges eszközöket. Egészen a világháborúkig jó szolgálatot teljesítettek a csaták során. Gyakran futárként, az előőrs tagjaként, töltényhordozóként alkalmazták a rettenthetetlen ebeket.

Vaddisznóra vadászó molosszer.

A cane olaszul kutyát jelent, a corso pedig valószínűsíthető, hogy a latin cohors szóra utal, ami őrzést jelent. Egyesek szerint a corso kelta eredetű és hatalmasat jelent. Mindkét változat lényegre törően jellemzi a fajtát. Néhányan olasz dognak vagy olasz molosszernek is szokták nevezni. A fajta Dél-Olaszországban alakult ki, ahol a parasztok birtokain tartották őrkutyaként. Később az olasz nemesség körében is népszerűvé vált. Tenyésztése során a szürke egyedek a nápolyi masztiff bevonásával jöttek létre, a barnák pedig a bullmasztiff segítségével. Napjainkban két típusa elterjedt. Az atletikusabb, dogszerű, hosszabb fejű és a masztiffosabb, rövidebb fejű, termetesebb változata. Az FCI 1996-ban ismerte el hivatalos fajtának.

A molosszerek igen népszerűek voltak az ókori Rómában.

Fajtastandard

A cane corso a molosszerekhez sorolható, közepesen nagy kutya. Testfelépítése erős, izmos. Szőrzete rövid, fényes és sűrű. Színe lehet fekete, szürke, barna, vöröses, ezek különböző árnyalatai vagy akár csíkos is. Testtömege nemtől függően 40-50 kg, marmagassága 60-68 cm. Feje rövid, széles. Orra nagy, orrháta lapos. Fülei közepes nagyságúak, háromszög alakúak. Lógó helyzetben az archoz simulnak. Egyes országokban füleiket és farkukat kupírozzák. Szemei sötétek, közepes nagyságúak. Tekintete éber, értelmes. Állkapcsa kifejezetten erős és széles. Várható élettartama 10-14 év.

Jelleme

A cane corso egy igazi egyéniség, nyugodt, kiegyensúlyozott és kitartó jellem. Önálló fajta, de szüksége van gazdája közelségére. Nem ugat feleslegesen, csak akkor jelez, ha oka van rá. Idegeneket nem kedvel a területén, hiszen kiváló őrkutya. Fellépése nem feltétlenül támadó ellenük, inkább elutasító vagy tartózkodó. Első kutyás gazdának nem ajánlott, inkább egy gyakorlott személy mellé javasolt, aki tudja, hogyan kell helyesen nevelni, szocializálni egy ilyen ebet. Kölyökkorától kezdve érdemes kutyaiskolába vinni, ahol igen jól tud teljesíteni. Nyomkövetésre, rendőrkutyának is kitűnő, főleg Olaszországban képzik ki sokukat szolgálati munkára. Szereti a gyerekeket, egy megfelelően szocializált cane corso nem agresszív velük szemben – sőt, másokkal sem, hacsak nincs rá oka.

Ideális környezet

Mivel nagyon ragaszkodó fajta, ridegtartásra, gyártelepek őrzésére nem alkalmas. Szüksége van a figyelemre, szeretetre, gondoskodásra, gazdája közelségére. Nincs nagy mozgásigénye, ezért fontos, hogy ne legyen túlságosan leterhelve. Nem egy hosszútávfutó bajnok, de ezt kitartásával kompenzálja. Kölyökkorban nem ajánlott sokat lépcsőztetni a diszplázia kockázata miatt. Erőskezű, határozott gazdának való kutya. Ha ismeri a határokat és helyesen nevelik, kiegyensúlyozott és nyugodt eb válik belőle. Ellenkező esetben agresszív lehet, ha nem foglalkoznak vele eleget. Szereti a gyerekeket és a család minden tagját. A falkáért bármit megtenne, vigyáz rájuk és éberen őrzi a portát. Nagy termete miatt leginkább kertes házba ajánlott.

A cane corsoval érdemes kutyaiskolába járni.

Ápolás

Szőre nem igényel különleges ápolást, elegendő heti egyszer átfésülni bundáját. Füleit és szemeit rendszeresen kell tisztítani.

Gyakori egészségügyi problémák

A nagytestű kutyákra jellemző csípő-, váll- és könyökízületi diszplázia őket sem kerüli el. Ez 30%-ban genetikai tesztekkel szűrhető, de gyakran csak később alakul ki. Epilepsziára, szív- és vesebetegségekre is hajlamos lehet. A masztiffokra jellemző cseresznyeszem is problémát okozhat a fajtánál.

(Képek: Getty Images Hungary)

cane corso kutyafajták nagytestű kutya őrző védő kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink