hirdetés

A hőguta 11 jele a kutyáknál: a rövid orrú, fekete és hosszú szőrű ebekre nagyon figyeljünk kánikula idején

Ferenczi Deborah

2022. július 7 - Képek: Getty Images Hungary

Az elmúlt napokban elképesztő kánikula uralkodott az ország egész területén. Ez nem csak számunkra nagyon veszélyes, a kutyusok is könnyedén kaphatnak hőgutát, éghetnek le a tűző napon, vagy lehetnek rosszul a nagy melegben. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a jeleket, melyek hőgutára utalhatnak.

hirdetés

Honnan tudhatod, hogy kedvenced a melegtől lett rosszul? Összeszedtük a hőguta leggyakoribb jeleit, illetve azokat a tüneteket, melyek észlelése esetén azonnal szükséges állatorvoshoz fordulni. 

Hogyan kaphat egy kutya hőgutát?

Ilyenkor testhőmérséklete túlemelkedik az egészséges tartományon, ami általában 38-39 Celsius fok. Persze érdemes tisztában lenni azzal, hogy a stressz vagy izgalom hatására is megnőhet a testhőmérséklet, ám ez minimálisnak mondható. A hőguta esetében azonban 2-3 fokkal is eltérhet a normálistól. Általában ezt a jelenséget vagy nagyon komoly fizikai megterhelés, vagy a hőség okozza, illetve, ha az állatot a felmelegedő autóban hagyják. Ez különösen veszélyes, fontos a megakadályozására mindenképpen odafigyelni. Különösképpen veszélyben vannak a rövidorrú és a hosszú szőrű kutyák, esetükben szinte egész nyáron elengedhetetlen a fokozott óvatosság.

Milyen tünetek észlelhetőek hőguta esetén?

Az első probléma az, hogy miután a kutyák kizárólag a mancsukon keresztül izzadnak, sokkal kevesebb hőt tudnak leadni, mint az ember, ami gyorsabb túlmelegedést eredményezhet. Amennyiben az alábbi tüneteket érzékeled kedvenceden, azonnal fordulj állatorvoshoz:

 • túlzott testmeleg
 • nyálcsorgás
 • letargia
 • vörös íny
 • csendesség, reakció hiánya
 • hányás
 • ájulás, szédülés
 • rohamok
 • tág pupillák
 • gyors szívverés
 • kóma

Fontos tudni, hogy a hőguta annál súlyosabb, minél hosszabb ideig nincsen kezelve, így akár végzetes is lehet.

Mely kutyák különösen veszélyeztetettek?

A leginkább veszélyeztetett kutyusok közé tartoznak a rövid orrú kutyák, mint például a bulldogok, mopszok, si-cuk. Ennek az oka abban keresendő, hogy az állatok a mancsukon túl lihegéssel adnak le hőt. A nyomott orrú kutyák pedig nehezebben kapnak levegőt, így könnyebben fel is melegednek. A hosszúszőrű és a fekete szőrű ebek is könnyebben kapnak hőgutát, hiszen a fekete szín jobban magába szívja a Nap sugarait. Ezeket az állatokat fokozottan szükséges óvni a hőségtől. Azaz mindig legyen előttük friss, hűs víz, árnyékos terület, s ha kell, a lakásban hűsölhessenek. Egy medence sem árthat az udvarra, szintén árnyékos területre. Kánikulában 11-15 óra között ne mozgassuk az állatot, kivéve az egészségügyi sétát.

Mi tegyél, ha hőgutát kapott a kutya?

Amellett, hogy minél hamarabb szükséges az állatorvosi kezelés, fontos lehűteni az állatot. Vidd légkondicionált vagy árnyékos, hűvösebb helyre. Adj neki vizet, amennyiben nem fogadja el, vizezd be az orrát és a nyelvét, illetve alkalmazz a testén nedves borogatást, amíg az orvoshoz nem értek.

hőguta hőség kutya és a meleg kutya hőség kutya kánikula kutyának melege van nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink