hirdetés

A kutyák is tudnak hőgutát kapni? Így harcolj ellene

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 15

Újra itt a nagy meleg, ilyenkor érdemes újra beszélni a legaktuálisabb jelenségekről, melyek érinthetik kedvencünket. A egyik legnagyobb probléma, mely a nagy hőségben fenyegeti az állatokat, az a hőguta, ami fokozottan veszélyes a kutyákra.

hirdetés

Az olyan nagy hőségek, melyek újabban Közép-Európára jellemzőek a nyarak folyamán, bizony igencsak meg tudják terhelni az állatok szervezetét. A legveszélyesebb hozadéka a nagy melegnek egyértelműen a hőguta. Elsősorban a megelőzésre kell törekedni, és nagyon vigyázni a kánikulában.

Ha nagyon meleg van, feltétlen figyeljünk oda arra, a kutya ne legyen sokat a napon.

A megelőzés fontossága

Minden esetben a probléma megelőzése a legjobb orvosság. Ennek a legegyszerűbb módja pedig az, ha az ilyen forró nyári napokon a kutyával együtt kerüljük a napsütötte területeket, és inkább árnyékba húzódunk. A nagyobb sétákat a nagyon kora reggeli vagy késő esti órákra kell hagyni, mivel kifejezetten veszélyes a legerősebb sugárzásban sétáltatni az állatot. Érdemes minél árnyékosabb útvonalakat választani ezekben az órákban is. Amennyiben fás, bokros területen közlekedett az állat, persze ellenőrizni kell, hogy nem került-e kullancs a szőrébe.

A víz hűsítő ereje

A forróságban a leghatékonyabb a víz külső és belső használata. Legyen akár kinti, akár benti, soha ne maradjon az állat víz nélkül, A nagy melegben a folyadékhiány hamar kiszáradáshoz vezethet. Emellett minden egyes séta alkalmával vigyél magatokkal folyadékot, mivel a kutya folyamatos ivásra szorul. A belső használaton túl a víz külsődleges hűsítő ereje is nagyon hasznos lehet. A legtöbb kutya amúgy is nagyon szereti a vizet, így egy kis pancsolás kifejezetten élvezetes is lehet számára. Érdemes kihelyezni a kertbe egy vödör vagy egy kisebb medencényi vizet, hogy abban bármikor hűsíthesse magát, vagy kimenni a strandra.

Mindenképpen legyen nálunk a sétáltatás közben is víz, nehogy kiszáradjon a kutya.

A hőguta tünetei

Annak ellenére, hogy a megelőzés a legfontosabb, ha nem sikerült, fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen tünetek alapján lehet megállapítani, hogy a kutya hőgutát kapott. Ha a kutya a szokásosnál erősebben liheg, esetleg bizonytalan a mozgása, szédeleg, netalán elájul, az már aggodalomra ad okot. Amikor a nyelve vöröses színű, vagy a pupillája tág, nyála sűrű és hány vagy hasmenése van, azonnal forduljunk orvoshoz. Ez az egészségügyi probléma azért is nagyon veszélyes, mert a kiszáradás akár vér sűrűsödéséhez, vérrög kialakulásához és a legrosszabb esetben még kómához is vezethet.

A nyári forró napokon mindenképpen érdemes fokozottan ügyelni a kutyák folyamatos folyadékbevitelére. Illetve arra is, hogy ne legyenek túl sokat a napon, hiszen az életük és egészségük a tét.

(Képek: Getty Images Hungary)

dehidratáció dehidratáltság hőguta hőség kutya hőguta kutya kánikula kutya nyáron meleg időjárás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink