hirdetés

Ez történik a kutyáddal, ha a forró autóban hagyod: szívszorító biológialecke!

Buzgó Csilla

2020. augusztus 26

Bizonyára sokan emlékeznek arra a bátor állatorvosra, aki a kocsijába zárta magát egy tikkasztó nyári napon. Szerette volna, ha az emberek látják, miért nem szabad ugyanezt tenniük a kutyáikkal.

hirdetés

Ugyan Dr. Ernie Ward önfeláldozó kísérlete kifejezetten népszerű lett az interneten, sajnos akad némi különbség az ő szervezete és egy kutyáé között.

Erre természetesen ő maga is felhívta a nézők figyelmét. Míg az ember az izzadás képességének köszönhetően úgy-ahogy kibírja egy ideig a 40-50 fokos hőmérsékletet, egy szőrtakaróval rendelkező eb nem ilyen szerencsés.

Mivel a kutya csak egy helyen, a talppárnái között képes izzadni, a fölösleges testhő többi részét pedig a fülein, avagy lihegés útján adja le, egy ilyen helyzetben rohamosan lecsökken a túlélés esélye.

Mi történik pontosan a forró autóba zárt kutya szervezetében?

Ne gondold, hogy ha csak néhány percre ugrasz be a boltba, attól a kedvencednek semmi baja nem lesz! A doktor kísérlete során öt perc után már 37 fokot lehetett mérni a kocsiban, ez még neki is sok volt, nem hogy egy kutyának.

Légzőrendszer és keringés

Sajnos a résnyire lehúzott ablak nem elég, még ha fúj is kint egy kis szél, az eb nem sokat érzékel belőle. Főként a nyomott orrú fajták sínylik meg az oxigénhiányt, ráadásul a belső páratartalom növekedésével a lihegés is egyre kevésbé lesz hatékony.

A magas hőmérséklet miatt hamar felugrik a pulzusszám, ez pedig hirtelen felgyorsítja a vérkeringést, hogy az a fölösleges hőt a test felszínére irányítsa. Ahogy a vér a kitágult felszíni erekbe vándorol, a szervezet többi részében vérnyomáscsökkenés áll be. Ez a folyadékveszteséggel kísérve tovább rontja a kutya hőháztartását.

A hőártalom hatására károsodnak az állat szervei és a vérerek falai, ez pedig beindítja az alvadási folyamatokat. Az egész testre kiterjedő terhelés végül vérszegénységhez és oxigénszállítási problémákhoz vezet.

Vesék

A túlhevülés e páros szerv felszínét sem kíméli. A csökkent vérellátásnak köszönhetően a vesék nem képesek a többi károsodott szervben keletkezett méreganyagot semlegesíteni. Ez rövid távon is lecsökkentheti a túlélés esélyét.

Máj

A hőgutát szenvedett kutyák szervezete szinte minden esetben emelkedett májenzim-szintet mutat. Ez egyértelműen jelzi a hőártalom hatására kialakuló májkárosodást. Részben ez, részben pedig a test fokozott glükózigénye okozhat hipoglikémiát, azaz alacsony vércukorszintet. Ebben az állapotban a kutya még nehezebben veszi fel a harcot a kegyetlen körülmények ellen.

Emésztőrendszer

Az emésztőrendszer károsodása véres hányással, hasmenéssel, fekélyesedéssel és a bélfal nyálkahártyájának áteresztővé válásával járhat. Ez olyan baktériumok véráramba jutását eredményezi, melyeknek semmi keresnivalójuk ott, így akár súlyos vérmérgezés is kialakulhat.

Központi idegrendszer

Az agy csökkent vérellátása, ödémásodása és az idegsejtekre ható hőártalom izomremegést, módosult tudatállapotot, levertséget, sőt, kómát eredményezhet. Az emberrel ellentétben ráadásul a kutya nem tudja, hogy miért történik vele ez a szörnyűség, ahogy azt sem, mikor szűnik meg a szenvedés. Az ijedtségnek és az izgalomnak köszönhetően fokozódik a szervezet stresszterhelése, ami csak súlyosbítja a már amúgy is válságos állapotot.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség hőség kánikula kutya az autóban nyár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink