hirdetés

Ezek a kutyafajták a legnépszerűbbek bizonyos országokban: mitől függ, hogy melyik nemzet melyik ebet kedveli?

László Enikő

2023. február 4 - Képek: Getty Images Hungary

Az egyes fajták kedveltségét sok minden meghatározhatja, de legtöbbször sajnos olyan tényezők játszanak szerepet az adott eb kiválasztásában, melyek nem relevánsak. Például a médiában való felkapottságuk, ezzel egyetemben pedig a kinézetük.

hirdetés

Sokan úgy választanak kutyát, hogy csak látták valahol, megtetszett, és nekik is olyan kell. Annak már nem járnak utána, hogy az a gyönyörű husky mennyire sok foglalkozást igényel, és mennyire nem való egy kis lakásba, ahol a gazdi 10 órán át magára hagyja. Aztán jönnek a problémák, a kutya ugat, szétkaparja a falat, az ajtót, a kanapét, pedig a gondos gazdi viszi minden nap kétszer a ház körül sétálni! A szomszéd pedig panaszkodik, hogy nem tud pihenni a folyton ugató és vonyító eb miatt. Így hát az egyetlen megoldás lepasszolni az ebet a menhelyre, vagy odaadni az első idegennek, aki befogadná.

Láttunk már sajnos ilyet, főleg kutyás filmek kapcsán, amik hatalmas népszerűséget hoznak egy-egy fajtának. Nemcsak a husky, de a dalmata, a németjuhász, a malinois, a bernáthegyi és a csivava esetében is. Ezek a kutyák nagyszerű társai egy olyan embernek, aki kompatibilis velük. Attól, hogy valakinek tetszik egy eb külleme, felelős módon be kell látnia, hogy szép-szép, de sajnos nem nekem való. Ma már annyi kutyafajta van, hogy lehetetlen, hogy valaki ne találja meg a számára tökéleteset, és a menhelyi keverékekről még nem is beszéltünk. Így mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy alaposan járjon utána a kiszemelt fajtának, mielőtt nagy csalódás érné őt és jövendőbeli kedvencét is.

De lehet, hogy a kiszemelt kutya kívül-belül tökéletes számodra. Akkor viszont az a legfontosabb, hogy felelős tenyésztőtől vásárolj, és ne szaporítótól. Hogy hogyan tudhatod, melyikkel van dolgod, arról ebben és ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Egy fajta népszerűsége ritkán van jó hatással rá. Ugyanis, ha megnő a kereslet, a szaporítók azonnal elkezdik ezeket az ebeket árusítani, és kegyetlen „kutyagyárakat” hoznak létre, ahol csak egy a lényeg: minél több kiskutya szülessen, minél kisebb pénz befektetésével.

A szaporított kutyák nem fajtatiszták, csak egy adott fajtajelleget hordoznak. A felelőtlen szaporítás pedig beteg egyedeket hoz létre.

Nemzetenként eltér, ki milyen kutyafajtákat preferál

A fajtatiszta kutyákat kennel klubok jegyzik. A The Economist kilenc országban 86 millió eb regisztrációjának történeti adatait vizsgálta meg: Amerikában, Nagy-Britanniában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Japánban, Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Svédországban.

Hazai fajták előnyben?

Nem mindenhol! Egyes országokra jellemző a nemzeti fajták népszerűsége, míg máshol ez nem így van. A magyar fajták itthon a legnépszerűbbek, de jelentős részük így sem eléggé. A rövidszőrű magyar vizsla vagy a puli azonban külföldön is egyre kedveltebb. De a top 10-es listára általában csak a magyar vizslának sikerül feljutni. A magyar emberek leginkább a francia bulldogokat, a német juhászkutyákat, a border collie-kat, a tacskókat és a cane corsókat szeretik. De az angol bulldogok, a yorkshire terrierek, az amerikai staffordshire terrierek, a csivavák, a boxerek és a golden retrieverek is népszerűek.

Nacionalizmus

A The Economist felmérése szerint a német fajták az elmúlt tíz évben a németországi első tíz fajta regisztrálásának 83%-át tették ki, szemben a többi nyolc ország átlagosan 33%-ával. A német fajtákat a világháborúk során a németek különösen nagy becsben tartották. A németjuhászokat különösen, hiszen kiváló munkakutyák és katonai feladatokat is elvégeztek, így a nemzet egyik jelképévé is váltak. De más országokban éppen emiatt visszaszorultak ezek az ebek. Olyannyira, hogy a britek más nevet is adtak a fajtának, hogy ne érződjön annyira eredete. Így 1977-ig alsatian névvel illették őket a german shepherd, azaz a német juhászkutya helyett.

Az országban a tacskók, a német vizslák (drót- és rövidszőrű), a rottweilerek, a kis münsterlandi vizslák, a miniatűr schnauzerek, a német dogok és a német boxerek is igen népszerűek. A német fajták mellett azonban még előkelő helyezést értek el a labrador retrieverek (akik Amerikában, Finnországban, Nagy-Britanniában, Új-Zélandon és Svédországban is az élmezőnybe kerültek), az afrikai oroszlánkutyák, a berni pásztorkutyák, a border collie-k, a Cavalier King Charles spánielek, a golden retrieverek, az uszkárok (hivatalosan francia fajta, de származási helyük feltehetően Németország) és a hosszúszőrű skót juhászkutyák.

Úgy tűnik, hogy a gyarmatosítás nyomot hagyott a kutyafajtákat illetően: Új-Zéland és Dél-Afrika nagy mértékben támogatja a brit fajtákat. Utóbbi országban az angol bulldog, a bullterrier, a staffordshire bullterrier és a yorkshire terrier is igen népszerű eb.

Finnországban jelentősen nagyobb számban vannak északi eredetű kutyafajták, de náluk igen nagy az eloszlás. A német, a brit és az egyéb más országok ebei is kedveltek. Amerikában leginkább a golden és a labrador retriever tarol, de a németjuhász is közkedvelt. Nagy-Britanniában az angol cocker spániel mellett a francia bulldog és a labrador a legnépszerűbb. A franciák pedig az ausztrál juhászkutyát, valamint a német és a belga juhászkutyát részesítik előnyben.

A praktikum Japánban a legfontosabb

Japánban érdekes módon nem a japán kutyafajták a legnépszerűbbek. Mondhatni, náluk inkább a méret és ezzel együtt a praktikum a fontos. A törpe uszkár, a csivava és a tacskó teszi ki a regisztrációk 50%-át az elmúlt tíz évben. A sűrűn lakott országban az emberek többsége kicsi lakásokban él, így érthető, miért akarnak minél kisebb kedvencekkel osztozni a helyen a kutyabarátok. A regisztrált uszkárok 99%-a egyébként törpe uszkár.

Divat és népszerűség: kiállítások, filmek, média

A The Economist szerint az AKC Westminster kutyakiállításának megnyerése a népszerűség megbízható hajtóereje. Átlagosan 67%-kal növeli az esélyét annak, hogy egy adott fajtájú új kölyökkutyáját regisztráljanak egy országban abban az évben, amikor a fajta nyer. Két évvel később ez a szám már 93%.

De nem csak ez határozza meg a kutyavásárlási szokásokat.

1970-ben az uszkár volt az ötödik legnépszerűbb fajta Franciaországban. A túlszaporított uszkárok pedig idővel egyre több problémát okoztak, kezelhetetlenné váltak. Ennek okán visszaesett népszerűségük. Pedig a világ egyik legintelligensebb kutyafajtájáról van szó. De az eszeveszett szaporítás az uszkárra is rányomta bélyegét. Az utóbbi években azonban a fajta világszerte egyre népszerűbb, és számos terápiás és segítőkutya kerül ki köreikből, hiszen nagyon okosak és nagyszerű társak.

1955-ben Japánban mindössze négy csivavát regisztráltak. Majd 2002-ben egy televíziós reklámban megjelent egy csivava, és minden megváltozott. A japán nép pedig odavolt érte. Csivavák egyre több filmben bukkantak fel, például a Doktor Szösziben, ami szintén növelte népszerűségüket. Jelenleg Japánban ez a fajta az egyik legnépszerűbb kutya.

A dalmaták a 101 kiskutyának, a bernáthegyik a Beethovennek, a beagle-k, a golden és a labrador retrieverek pedig számos más filmnek köszönhetően lettek kiemelkedően népszerűek. A Trónok harca sorozat indulásakor az alaszkai malamutok és a szibériai huskyk száma növekedett meg ugrásszerűen. Egyes fajták rajongói már előre félnek, ha egy filmben kedvenc kutyájuk egyik képviselője szerepel, hiszen akkor mindenki olyat akar. Az is, akinek egyáltalán nem való. A filmvásznon betanított, képzett, jólnevelt kutyákat látunk, de egy átlagos eb nem ilyen. De ilyen is lehet, rengeteg szakértelemmel, foglalkozással, amire már egyre kevesebb gazdinak van ideje.

A dalmaták rendkívül népszerűek lettek a 101 kiskutya filmek után, de sokuk került menhelyre, mivel nem olyanok a hétköznapokban, mint a mozivásznon.

A sztárok kedvence, a francia bulldog

A sztárok a kutyatartás terén is diktálják a trendeket. Szerencsére egyre több híresség népszerűsíti az örökbefogadást, és gyakran keverék ebet választ. Mások egy-egy fajtához elkötelezetten ragaszkodnak.

Így lett például hihetetlen népszerű a francia bulldog, aki a legjobb példa a megnövekedett érdeklődés hátrányaira. 1966-ban az AKC regisztrációk 0,006%-át tették ki francia bulldogok. A 30-40 évvel ezelőtti magyar szakkönyvek még ritka fajtaként emlegetik. A kétezres évek elején azonban hihetetlen mértékben megugrott népszerűsége. Ma már szinte senkinek sincs legalább egy olyan ismerőse, akinek ne lenne ilyen kutyája. Rengeteg ország top 10-es listáján szerepelnek annak ellenére, mennyi probléma van velük. És ez nem az ő hibájuk, hanem az emberé. Egyre rövidebb orr, amin már nem kapnak levegőt, így a melegben vagy intenzív mozgás után hűteni is képtelenek magukat. Az esetek többségében ezek az ebek nem tudnak császármetszés nélkül szülni. Szemeik kieshetnek egy kisebb ütközéstől. 70%-uk szenved valamilyen betegségtől, 46%-kal nagyobb valószínűséggel lesz valamilyen egészségügyi problémájuk, mint egy más fajtájú kutyának, átlagosan pedig 4,5 évig élnek. Megéri ez csak azért, hogy pár remek képet töltsünk fel róluk közösségi oldalainkra?

divat kutyafajták divatkutyák divatos kutyafajta francia bulldog japán kutyafajták külföldön népszerű magyar fajták kutya kiválasztása legnépszerűbb kutyák magyar kutyafajták magyarország kedvenc kutyái német juhászkutya népszerű kutyák szaporító

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink