hirdetés

Hosszúszőrű skót juhászkutya fajtaleírás: intelligencia és türelem gyönyörű bundába csomagolva

László Enikő

2022. január 24 - Képek: Getty Images Hungary

A skót juhászkutya Skóciában őshonos fajta. Elsősorban a felvidéki régiókban, de a skót alföldön és Észak-Angliában is terelőkutyaként használták. Remek családi kedvenc, hiszen kedves, szeretetteljes és türelmes társ.

hirdetés

Bizonyára sokan ismerik Eric Knight világhírű regényét, a Lassie hazatért. A művet számos különböző formában is feldolgozták, többek között film, sorozat és rajzfilm és készült belőle. A történet főhőse Lassie, a hűséges skót juhászkutya, aki több száz kilométert tesz meg, hogy hazajuthasson kis gazdájához. A fajta valóban nagyon ragaszkodó, szeretetteljes és hűséges társ, ezért ideális családi kedvenc. Nem utolsó sorban pedig rendkívül intelligens is, így könnyen képezhető. Azonban fontos, hogy ha ilyen kutyát szeretnél, megbízható tenyésztőtől vásárolj, ugyanis a fajta nagyon megsínylette a Lassie-effektusként is emlegetett médiaszenzációt.

Eredete

A fajta a skót felföldről származik, ahol juhterelésre alkalmazták. Ősei több forrás szerint is az 5. század környékén a római csapatokkal érkezhettek a Brit-szigetekre. A helyi kutyák keveredtek a megszállók ebeivel, és feltételezhető, hogy így alakult ki a ma sokszor collie-ként emlegetett skót juhászkutya. A collie név eredete azonban nem teljesen egyértelmű, többféle vélekedés is született róla.

Sokan úgy gondolják, hogy a collie a skót felföldön élő fekete fejű és lábú juhról, a colley-ról kapta nevét. Mivel régebben ezek a kutyák gyakran fekete színűek voltak, lehetséges, hogy az angol coally, azaz szenes szóból ered a név. A skót felföld elnevezése collis, így ez is állhat a fajta nevének hátterében, ahogy az angol collar, azaz gallér szó is, ami az eb nyaki részen lévő dús szőrzetére utalhat. Számos feltételezés született erről az idők során, a legtöbben viszont az elsőként említett elméletet osztják.

A skót juhászkutya régi ábrázolása.

Érdekesség, hogy megnyerő külseje ellenére a skót juhászkutya nem az elegáns arisztokraták kedvence volt, sokkal inkább a szegényebb pásztoroké. Dús bundája időjárásálló, így a helyi viszontagságoknak könnyen ellenállt. A gyors észjárású skót juhászok remekül végezték a rájuk bízott munkát, és erre maga Viktória királynő is felfigyelt.

A 19. század második felében a kutyaszerető Viktória királynő volt az, aki a skót felföldön, a Balmoral kastélyban eltöltött hosszú időn keresztül népszerűsítette a helyi pásztorkutyát udvaroncai és alattvalói körében. A collie-k iránti lelkesedése indította el a fajta felemelkedését a szerény pásztorkutyából a világ kutyaszupersztárjává.

A skót juhászról 1800 körül íródtak az első feljegyzések, és mire Viktória királynő a század végén „felfedezte”, a fajta mára ismert jellemzőit rögzítették. A 20. századi Észak-Amerikában Albert Payson Terhune író és kutyatenyésztő népszerűsítette a fajtát a lelkes fiatal olvasók nemzedékei számára, akiket izgalomba hoztak a Sunnybank Collie-k kalandjai.

A hírnév ára

1940-ben Eric Knight brit író Lassie hazatér című regényével elindította minden idők egyik nagy popkultúra-franchise-ját. Knight könyveinek, spin-off filmjeinek és sorozatainak köszönhetően a fajta világhírnévre tett szert. Az Amerikai Kennel Klub az első film megjelenését követő két évben 40%-kal több collie-t regisztrált. A népszerűség árnyoldala volt ez, hiszen rengetegen akartak maguknak egy saját Lassie-t, ami a szaporítók számát is hihetetlen gyorsasággal növelte. Ennek következtében a fajtánál olyan betegségek bukkantak fel, amik a mai napig előfordulhatnak.

A skót juhászkutyának rövidszőrű változata is létezik, külön fajtaként, ám a hosszúszőrű változat sokkal elterjedtebb. A fajtát a két világháború alatt üzenetvivő kutyaként, illetve vöröskereszt kutyaként is alkalmazták.

Fajtastandard

A hosszúszőrű skót juhászkutya méltóságteljes megjelenésével azonnal magára vonzza a figyelmet. Egyetlen testrésze sem aránytalan, alkata erős, mozgékony. Mozgása könnyed, kellemes, nem nehézkes. Feje legömbölyített ék alakhoz hasonlít, orra fekete. Fülei kicsik, előre bicsaklanak, a koponya tetején tűzöttek. Harapása ollós, szemei közepesen nagyok, mandulavágásúak és sötétbarnák. Tekintete kedves, intelligens. Nyaka jól izmolt, közepesen hosszú. Mellkasa mély, háta feszes. Farka hosszú, lelógó. Bundája tömött, dús, kemény tapintású, sűrű aljszőrzettel. A nyaknál a szőrzet bőséges, sörényt alkot. Színe lehet cobolyszín, blue-merle és tricolor. A fehér jegyek minden esetben megtalálhatóak. Marmagassága nemtől függően 51-61 cm, testtömege körülbelül 18-29 kg. Várható élettartama 11-14 év.

Jelleme

A skót juhászkutya kedves, barátságos és gyengéd. Családi kutya, és szívesen részt vesz minden háztartási tevékenységben. Különösen szereti a gyerekeket, szívesen játszik velük, és védelmezően vigyáz rájuk. Ha mindez nem lenne elég, a collie rendkívül okos és gyorsan tanul. Mindig figyeli gazdáját, szeret folyton a közelében lenni. Igen érzékeny és hamar átveszi családja hangulatát. Szelíd, visszafogott, idegenekkel szemben kissé tartózkodó. Azonban egy megfelelő tenyészetből származó skót juhászkutya nem lehet túlzottan félénk, ijedős. Gazdájáért jellemzően mindent megtenne, de házőrzőnek nem alkalmas. A jó temperamentumú kölykök kíváncsiak és játékosak, hajlandóak közeledni az emberekhez. Nevelésük nem nagy kihívás, hiszen intelligensek, és megfelelő idő ráfordításával a skót juhászkutya engedelmes és jólnevelt házi kedvenc lesz.

Ideális környezet

Legjobban kertes házban érzi jól magát, de a lakáshoz is könnyen alkalmazkodik. Ez esetben azonban fontos, hogy ne csak egészségügyi sétákra vigyék le, hanem játékkal, futkározással, tréninggel mozgásigényét is kielégítsék. Kirándulópartnernek, kutyás sportokhoz is kiváló. Mivel könnyen tanul, első kutyának is ajánlják, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell vele annyit foglalkozni, törődni. A skót juhász nehezen viseli a magányt, szeret mindig gazdája közelében lenni. Így, ha nem tudsz vele elég időt tölteni, nem ő lesz a megfelelő választás. Gyerekekkel szemben odaadó, türelmes, kedves társ, kiváló játszópartner számukra.

Ápolás

Bár elsőre a hosszúszőrű skót juhászkutya gondozása nagy feladatnak tűnhet, a teljes bundát elég hetente, kéthetente átfésülni, a szőr növésével ellentétes irányban. A kritikus pontokon, például a lábaknál vagy a nyakon érdemes naponta kefélni, valamint vedlési időszakban a teljes bundát is. Fürdetni csak indokolt esetben szükséges. Szemeit és füleit mindig tisztán kell tartani.

Gyakori egészségügyi problémák

A népszerűség okozta beltenyészet és szaporítás sajnos súlyos következményekkel járt. A felelős tenyésztők ezért több genetikai tesztet is elvégeztetnek kutyáikon. A fajtánál előfordulhat multidrog rezisztencia, ami azt jelenti, hogy egyes gyógyszerekre, hatóanyagokra érzékenyek lehetnek bizonyos egyedek. Emellett a collie-knál kialakulhatnak szembetegségek, például a CEA (Collie szembetegség) vagy a PRA (progresszív retina atrófia). Fontos még megemlíteni a degeneratív myelopátiát, ami a progresszív gerincvelő betegsége, amikor az immunrendszer megtámadja a központi idegrendszert.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Dr. Király Klára: Versek, legendák és bölcsességek Kutyabarátoknak, David Alderton: Kutyák, Paul McGreevy: Kutyák, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák)

fajtaleírás hosszúszőrű skót juhászkutya juhászkutya közepes testű kutya nagytestű kutya pásztorkutya skót juhászkutya terelőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink