hirdetés

Tornjak fajtaleírás: a kétlaki juhász

Molnár Enikő

2023. június 12 - Képek: Getty Images Hungary

A tornjak nagy és erőteljes kutya, hatalmas szívvel. Hűséges társ, aki megvédi gazdáját és a rá bízott területet.

hirdetés

A tornjak intelligens, engedelmes és bátor kutyafajta. Barátságos és nagyon védelmező azokkal, akiket ismer és akikhez kötődik. Alapvetően nyugodt fajta, de az idegenekkel távolságtartó és bizalmatlan, viszont nem agresszív. Bár nem ők a legtürelmesebbek, ha gyerekekről van szó, mégis remek családi kutyák lehetnek hűséges természetükből adódóan, korai és megfelelő szocializációval.

Eredet

A Tornjak hosszú múltra tekint vissza, már a 11. században is külön fajtaként hivatkoztak rá, illetve a 14. századból is fennmaradtak dokumentumok, amelyek említik a bosznia-hercegovinai és horvát fajtát.

Az első írásos dokumentumok a tornjakról 1067-ből és 1374-ből származnak. Ebből is látszik, milyen régre nyúlik vissza a fajta története.

Hegyvidéki területeken segítette az ottani juhászok munkáját azzal, hogy terelte és megvédte a haszonállatokat. Állítólag a tibeti masztiff rokona, de ezt az állítást leginkább beszámolókra alapozzák. A „hegyi kutyák” eredetileg a nomád állattartásban segédkeztek, de ahogy ez egyre ritkábbá vált, úgy lassan, de biztosan a fajta állománya is csökkent. Az 1970-es évek előtt a tornjak a kihalás szélén állt, de 1972-ben a két ország tenyésztői szisztematikusan elkezdték a fajta megmentését.

Fajtastandard

Nagy termetű, erőteljes mégis agilis kutyafajta. A teste téglalap szerű, de jó eloszlású, marmagassága kb. 60-70 cm, a nőstények testsúlya 28-40 kg, a hímé 35-50 kg körüli. Feje hosszúkás, szemei sötét színűek, enyhén mandula vágásúak. Ollós harapású, állkapcsa erős és hosszú. Fülei háromszög alakúak és magasan helyezkednek el. Mellkasa erőteljes, széles és mély, eléri a könyökét. Végtagjai erősek és jól íveltek. Farka hosszú, nyugalomban lefelé lógó, de mozgás közben felfelé mutat. Nem ritka, hogy ilyenkor visszafelé hajlik.

Ezek a kutyák a hegyvidéken segítettek, így az időjárási viszontagságoknak ellenálló bundával kellett, hogy rendelkezzenek. Hosszúszőrű fajta, de lábain és az arcán rövid a bundája. Vastag és sűrű, általában egyenes és durva szőrzettel rendelkezik, ami a nyaka körül még hosszabb és dúsabb, sörényt képez. Tarka bundájú, domináns alapszíne általában fehér, a jelölések több színűek is lehetnek, gyakori a fekete, a barna és a vörös. A tornjak jellegzetesen üget, mozgása kiegyensúlyozott és ruganyos.

Jellem

Bátor, magabiztos, mégis engedelmes kutyák, akik emellett intelligensek és barátságosak. Hűséges és odaadó társak, szeretnek gazdájuk és családjuk közelében lenni. Jó házőrzők és még jobb védelmezők. Ragaszkodó és szociális kutyák, akik nem szeretnek egész napokat egyedül tölteni, de ha kellően foglalkozunk velük, akkor ez nem jelent akkora problémát. A tornjak fajta erős és energikus, általában igényli a napi mozgást, de nem bánja, ha néha pihenőnapot tarthat a családjával. Sportos kutyák, akikkel hosszú sétákat lehet tenni. Jól képezhető fajta, általában gyorsan tanul, ha elég motivált, és nagyon jó a memóriája. Ugatása átlagos mértékű, nem viszi túlzásba. Más kutyákkal jól kijön, de ehhez is korai szocializációra van szükség (de ez minden kutyára jellemző).

Ideális környezet

Ezek a nagy kutyák nem érzik magukat jól a melegben, mivel hegyvidéki körülményekhez tenyésztették őket. Ebből az is következik, hogy nem lakásba való ebek. Leginkább kinti-benti tartásra ajánlott fajta, mert kedveli a gazdája társaságát, és nehezen viseli, ha egyedül kell lennie.

Atletikus típus, akit nem állít meg egy gyenge kerítés, ezért erős, mászhatatlan gátra van szükség abban a kertben, ahol egy tornjakot tartanak. Más háziállatokkal kijöhet, de nagyon fontos a korai szocializáció, mert erős a védelmező ösztöne, és ha veszélyeztetve érzi a gazdáját, védekező lehet velük szemben.
A gyerekekkel is jól kijöhet, és hű társuk lehet, ha elég hamar elkezdik az összeszoktatást. Mindig kísérjük figyelemmel a gyermek és a kutya közötti interakciót.

Barátságos kutyák, és nagyon intelligensek.

Ápolás

Ápolása némi odafigyelést igényel. A szőrét hetente (vedlési időszakban naponta) ki kell fésülni, hogy a csomósodást elkerüljük. A gyakori fürdetéssel is számolni kell. Ezen kívül érdemes szemmel tartani a fogai épségét, illetve a körmei állapotát, nem utolsó sorban pedig annak ellenére, hogy nem lóg a füle, azt is ellenőrizni kell, mert a sok szőr problémát jelenthet.

Viszonylag magas energiaszintű kutya, még akkor is, ha néha szeret a gazdájával pihenni. Hajlamos lehet az elhízása, ha nem megfelelő minőségű és mennyiségű a tápláléka, vagy, ha nem kap elegendő testmozgást. A nagytestű kutyáknál kifejezetten ajánlott a napi kétszeri etetés.

Egészségügyi problémák

A tornjak alapvetően egészséges fajta, de ez nem azt jelenti, hogy minden kutya makk egészséges. Vannak gyakran előforduló betegségek, ilyenek a csípőízületi diszplázia, a könyökdiszplázia. Figyelni kell a tápanyagbevitelükre is, mert a túl sok fehérje szőrproblémákkal járhat.

házörző hegyi kutya juhászkutya nagytestű kutya terelőkutya tornjak fajtaleírás védelmező

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!