hirdetés

Kangal fajtaleírás: a született védelmező, aki nem hátrál meg semmitől

László Enikő

2022. június 27 - Képek: Getty Images Hungary, YouTube

Ez a nagy, erőteljes, tiszteletet parancsoló fajta napjainkban is sok helyen tevékenykedik juhászkutyaként, aki a nyájat őrzi a ragadozóktól. Ha azonban családi kedvencként akarja valaki tartani, annak néhány dologgal tisztában kell lennie.

hirdetés

A kangal egy rendkívül önálló, erős akaratú személyiség, aki idegenekkel szemben igen tartózkodó. Csak olyan gazdának ajánlott, aki határozott és vezető egyéniség, ugyanis ez az eb könnyen átveszi az irányítást. Ennek ellenére nyugodt, kiegyensúlyozott kutya, aki semmitől sem riad meg és még pihenés közben és fél szemét portáján tartja.

Eredete

A fajta a mai Törökország területéről származik és igen régi múltra tekinthet vissza. Ősei egykor vadászkutyák voltak, majd a fajta egyre inkább őrző-védővé, nyájőrző juhászkutyává vált. Azért tenyésztették ki őket, hogy megvédjék gazdájuk állatállományát csekély emberi felügyelet nélkül. Képesek távol tartani a farkasokat, medvéket, sakálokat és akár táplálékot is szerezni maguknak. Anatóliának hívták a mai Törökország központi részét, innen ered a fajta neve is. Az anatóliai évszázadokon át csak Törökországban fordult elő, ahol nagy becsben tartották.

Az AKC szerint egy pár anatóliai juhászkutyát importáltak Észak-Amerikába közvetlenül a második világháború előtt, hogy részt vegyenek a szigorúan titkos „Juhászkutya Projektben”. Ennek a küldetésnek az volt a célja, hogy feltárja, mely fajták felelnek meg leginkább az amerikai állattenyésztők igényeinek. Az 1950-es években kezdték el anatóliaiak importját Törökországból. Robert Ballard hadnagy az az egyén, aki nyugaton először kezdett foglalkozni a fajta tenyésztésével. Az anatóliai juhászkutyák Amerikába érkezése egybeesett a veszélyeztetett fajokról szóló törvénnyel (ESA). Ehhez az állattenyésztőknek távol kellett állományuktól tartaniuk a ragadozó farkasokat anélkül, hogy megölnék őket. Minden török ​​juhászkutya természeténél fogva inkább megfélemlíti a ragadozókat, semmint harcol velük, így ideális választás a haszonállatokat tartók számára.

Kangal vagy karabash?

A karabash szó magyarul fekete fejet jelent, ezzel utalva az anatóliai juhászkutya sötét maszkjára. Ezért gyakran karabash-ként is nevezik a fajtát. A kangal nagyon hasonlít az anatóliai juhászkutyára. Olyannyira, hogy az FCI és az Amerikai Kennel Klub egy fajtának tekinti őket. A United Kennel Club (UKC) azonban külön fajtába sorolja a két ebet. A kangal név Törökország egy meghatározott területéről, Sivas tartomány Kangal körzetéből származik, ahol főként ilyen kutyák őrzik a nyájat. A kangal nemzeti kincs és Törökország hivatalos fajtája. A kangal kutyákat néha karabash-nak is nevezik. Azok, akik a kangalt külön fajtának tekintik, kijelentik, hogy a kangalok a mai napig Törökország szigorúan őrzött kutyái. A fajtatiszta kangalok kivitele pedig tilos, csak különleges esetekben és bonyolult módon lehetséges.

Anatóliaiak a gepárdokért

Az anatóliaiak 1994 óta segítik a gepárdvédelmi erőfeszítéseket Namíbiában. A gepárdpopuláció jelentős csökkenésének egyik oka az volt, hogy a farmerek gepárdokat öltek meg, hogy megvédjék állatállományukat. Ezért a namíbiai Gepárdvédelmi Alap elindított egy programot, amely arra ösztönzi az embereket, hogy anatóliai juhászkutyákat használjanak nyájaik védelmére, csökkentve ezzel a gepárdok irtásának szükségességét. Az anatóliaiak 80-100 százalékkal csökkentették az állatállomány veszteségét a juhászkutyát tartó farmokon, és ez a stratégia rendkívül előnyös volt a gepárdvédelem terén.

Fajtastandard

Hazánkban az anatóliai juhászkutyára a kangal FCI fajtaszabványa vonatkozik. A fajta nagy termetű, erőteljes, izmos testfelépítésű kutya, sötét maszkkal. Nem agresszív, de védelmező típus, aki gyorsan ott terem, ha baj van. Kompakt, téglalap alakú, robusztus testét vastag, időállás álló, sűrű bunda borítja. Szőrzete 3-7 cm hosszú (időjárástól függően), testhez simuló. Fedőszőre durva, aljszőrzete tömött. Bundája a nyakán, a combokon és a vállakon hosszabb és vastagabb. Színe világos, fehér vagy világos drapp, illetve ezek árnyalatai. A fejen mindig sötét maszk látható. A kanok marmagassága 72-78 cm, a szukáké 65-73 cm. Utóbbiak testtömege 40-50 kg, a hímeké 48-60 kg.

Feje nagy, de a testtel arányos, koponyája hosszabb, mint szélesebb. Orra és ajka fekete. Fogai erősek, harapása ollós. Szemei mandula alakúak, viszonylag nagyok és barnák. Fülei közepesen nagyok és háromszög alakúak. Nyaka kissé ívelt, izmos. Mellkasa mély, teste izmos, erőteljes. Farka hosszú, kissé a csánk alá ér. Nyugalmi állapotban alacsonyan hordott, vége kissé kunkorodik. Amikor a kutya éber, farkát magasan hordja. Várható élettartama 10-13 év.

Jelleme

Az anatóliai juhászkutya rendkívül önálló, ám tévhit, hogy nem képes gazdájához ragaszkodni. Szeret egyéni döntéseket hozni, ez eredeti munkájához elengedhetetlen. Természete nyugodt, kiegyensúlyozott, de ha bajt észlel, azonnal intézkedik. Területét és a rábízott állatállományt hűségesen védi, minden neszre felfigyel. Nagyon intelligens, magabiztos, ösztönösen végzi dolgát. Nem agresszív, de területét mindig őrzi, ezért idegenekkel szemben távolságtartó. Szocializációját minél előbb érdemes elkezdeni, és már kölyökkorában sok más ebbel összeismertetni. Nem kifejezetten játékos, de a gyerekeknek hű védelmezője lehet.

Ideális környezet

Legjobban nagy területen érzi magát, azonban nincs nagy mozgásigénye. Nyájőrzés közben gyakran pihen, ám fél szemét mindig az állományon tartja, így semmi sem kerüli el figyelmét. Bár termete miatt olykor véletlenül valóban fellökheti a kicsi gyerekeket, ennek ellenére őket is a „nyáj” részének tekinti és védelmezi őket. Mi sem jobb példa erre, mint Haatchi és Owen megható története, amiről egy korábbi cikkünkben írtunk.

Haatchi és Owen.

Az anatóliai juhászkutyák képesek alkalmazkodni a hétköznapi élethez, ám eredeti munkájukban is brillíroznak a mai napig. Az USA-ban most is népszerű juhászkutyák, sokan alkalmazzák őket állatállományuk védelme érdekében a sakálok, farkasok és egyéb ragadozók ellen. Ez a fajta nem támadja meg az arra ólálkodó vadakat, de erőteljes fellépésével (olykor 2-3) anatóliai könnyen megfutamodásra készteti őket. Gazdája fontos, hogy egy határozott, vezető egyéniség legyen, aki képes egy ilyen erőteljes kutya megfelelő nevelésére.

Ápolás

A fajta természeténél fogva tiszta, így nincs sok teendője gazdájának az ápolásával kapcsolatban. Az anatóliai szőrzete minimális fésülést igényel, de évente többször is bőséges vedlésre lehet számítani. Az ilyenkor végzett extra kefélés segít eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Fürdetni csak ritkán szükséges. Fülei és szemei rendszeres tisztítására, ellenőrzésére időt kell fordítani.

Gyakori egészségügyi problémák

Az anatóliai összességében egészséges és szívós fajta. A nagytestű kutyákra jellemző csípőízületi diszplázia és a gyomorcsavarodás nála is előfordulhat, de valamivel ritkábban, mint más fajták esetében. Az anatóliai juhászkutya érzékeny lehet az altatásra, és a tulajdonosoknak gondoskodniuk kell arról, hogy állatorvosuk minden beavatkozás előtt tisztában legyen ezzel. Előfordulhat esetében befelé forduló szemhéj, illetve atkásság is.

anatóliai juhászkutya juhászkutya kangal karabash nagytestű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink