hirdetés

Honnan tudhatod, hogy kutyád atkás? Nem feltétlen jár kopasz foltokkal

László Enikő

2022. január 20 - Képek: Getty Images Hungary

Az atkáknak többféle fajtája van, azonban nem minden élősködő okoz kopasz foltokat a testen, ezért érdemes más tünetekkel is tisztában lenni.

hirdetés

Ha élősködőkre gondolunk, általában a bolha és a kullancs jut eszünkbe, de ne feledkezzünk meg az atkákról sem. A rühatkák talán a legismertebbek közülük. De gyakori élősködő kutyákban és macskákban egyaránt a fülatka. Mit kell tudni a szőrtüszőatkáról és a félelmetes nevű ragadozóatkáról?

Az atkák gyakran okoznak viszketést.

Rühatka

A rühességet általában két rühatka-faj okozza, melyek szabad szemmel nem láthatók, mivel 0,1-1 mm-esek. Az egyik (Sarcoptes scabiei) leginkább rókákban fordul elő és igen gyorsan szaporodik. Főleg a fülek szélén, könyéken, viszonylag szőrtelen területeken jelenik meg. Helyén gyulladás, szőrhullás és igen erős viszketés lép fel. Általában olyan kutyáknál fordul elő, akik sokat kóborolnak, erdőben járnak. Ez a faj emberre is átterjedhet, így különösen veszélyes.

A másik gyakori rühatka a fülben élősködik, és általában macskákban gyakori. Ennek ellenére kutyákra is veszélyes, ez az úgynevezett Otodectes cynotis, köznapi nevén fülatka. Ebeknél sokszor akkor fordul elő, amikor egy fertőzött macskával érintkeznek. Mivel a hallójáratban telepszik meg az atka, jelenléte nem jár szőrhullással, így kevésbé észrevehető. Ha kedvenced gyakran rázza fejét, vakarja fülét, érdemes állatorvossal kivizsgáltatni, hogy nem atkák okozzák-e. Kezeletlenül súlyos fülgyulladáshoz is vezethet. Egyéb tünet lehet még a kellemetlen szagú, sötéten váladékozó fül.

A fülvakarás, fejrázás atkára is utalhat.

Szőrtüszőatka

A szőrtüszőatka jellegzetes szivar formájáról ismert, leggyakrabban kutyákban fordul elő. Az általuk okozott betegség a demodikózis, azaz a szőrtüszőatka-kór. Az élősködő a szakemberek szerint minden kutyában jelen van, de jó részük tünetmentes marad, hiszen bennük nem szaporodik el olyan mennyiségben, hogy panaszokat okozzon. Azonban, ha az állat immunrendszere legyengül, felütheti a fejét a probléma. Tünete lehet csupán néhány, apró kopasz folt, de akár az eb testének szinte teljes részén is hiányozhat miatta a szőr. Eleinte nem jár viszketéssel, de kezeletlen formában rendkívüli módon megkeserítheti a kutya életét. Egyes ebek genetikai hajlam vagy szerzett immunhiányos állapot miatt is küzdhetnek a betegséggel.

Demodikózisban szenvedő kutya.

Ragadozóatka

A ragadozóatka egy pókszerű, apró élősködő. Jellegzetessége két kampószerű szájrésze. Ez azonban a fentieknél jóval kevésbé veszélyesebb, hiszen ritkán okoz tüneteket. Általában a fejen és a gerinc vonalán telepszik meg. Ezeken a területeken korpásodás, pirosság és szőrhiány alakulhat ki, az állat pedig vakarózhat tőle. Gyakran kölyökkutyákban fordul elő, és az emberre is átmehet (csak átmenetileg), kellemetlen viszketést okozva. Olykor járkáló/sétáló korpásságnak is említik jelenlétüket, mivel mászkálásuk úgy tűnhet, mintha a korpák mozognának az állat testén. Viszonylag könnyen megszüntethető a probléma a megfelelő kezelés segítségével.

atka bőrbetegség demodikózis élősködők kutya fülatka ragadozóatka szőrtüszőatka

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink