hirdetés

A legjobb sportok erős kutyáknak: így hozd ki belőlük a maximumot!

Ferenczi Deborah

2023. május 17 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben az átlagosnál erősebb kutyád van, biztosan tapasztaltad már, hogy nehezebb lefárasztani. Ugyanakkor hatalmas erőnléti potenciál rejtőzik ezekben a kutyákban. Éppen ezért érdemes számukra olyan erőnléti sportokat választani, melyekben ki tudják használni a képességeiket.

hirdetés

Minden kutya számára fontos a rendszeres aktív mozgás, hogy sokáig egészséges maradjon. Az erősebb fizikumú kutyák, kirobbanó energiával és komoly erővel bírnak. Annak érdekében, hogy az állat le tudja vezetni az energiáját, érdemes olyan sporttevékenységeket végezni vele, melyek kimaximalizálják a képességeit. Lássuk mi lehet a legjobb sport egy erős kutya számára!

Érdemes kipróbálni, hogy erősebb tempót diktálsz a kutyádnak futás közben, vagy bicikli mellett futtatod.

Egy erős kutya számára is jó lehet néhány alap sport

Nyilván a leginkább ismert erőnlét fejlesztő gyakorlatok, az a futás, az úszás, gyaloglás, de amennyiben a kutyád sokkal terhelhetőbb annál, minthogy ilyesfajta „basic” gyakorlatokat végezzen, érdemes kicsit nehezebb feladatokat adni számára. Nagy lépés lehet számára, ha ahelyett, hogy futsz mellette, inkább kerékpárra pattansz, és úgy futtatod magad mellett. Ezzel egy sokkal komolyabb tempót vagy képes diktálni, amivel a kutyának is nehezebb lesz felvennie az iramot. Ennek köszönhetően az adott mozgásforma végére egészen biztosan kifárad. Természetesen itt elengedhetetlen, hogy megtanítsd a kutyádnak azt, hogy hogyan fusson a kerékpár mellett, így nem fog balesetet okozni.

 

A játék, mely egyszerre több képességét is fejleszti

Az általános – eldobod a labdát, és visszahozza a kutya játékot– is sokkal magasabb szintre lehet fejleszteni, ha felmész egy magasabb dombra és nem csupán dobod,  teniszütővel ütöd el a labdát. A kulcs, hogy akkor kell a kutyát a labda után küldened, amikor először megpattan a földön. Így nem csupán a szemére hagyatkozik, hanem a nyomkövetési képességeire is. A lepattanó labdát a nyomait követve találja meg, emellett a lefelé, illetve a felfelé futás különböző izmokat dolgoztat meg, de a lefelé futás erősíti a koordinációs képességeit is.

Az úszás az egyik legkiválóbb sport egy erős kutya számára

Úszás, kicsit másképpen

Önmagában az úszás is kiváló módja annak, hogy a kutyusodnak fejlesszed az erőnlétét. Ezt viszont lehet még fokozni azzal, hogy a kutyának a vízből kell visszahozniuk a labdájukat, így tulajdonképpen kényszerítve vannak az úszásra. De akár evezős csónak követésére is lehet bátorítani olyan kutyát, aki már stabil a vízi sportokban. Sőt nagyon erős fizikumú ebek esetében azt is ki lehet próbálni, hogy egy lebegő súlyt rögzíts a kutyára, amely ellenállást képez, így a kutyának sokkal nehezebb az úszás, ezzel számos izmát jobban erősíti.

Amennyiben kifejezetten erős fizikumú kutyád van, érdemes lehet kifejezetten nagy hangsúlyt tenni arra, hogy minél inkább komolyabb edzésnek tedd ki. Ugyanis így tudnak megfelelően fejlődni az izmai, és az erőnléte is így ér a csúcsra.

 

erős kutya jó fizikum kutyás sport sportkutya sportolás kutyával sportos kutyafajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink