hirdetés

A kutyák fogazata: mikor váltják a tejfogukat és mik azok a fogzáródások?

Jóvári Krisztina

2021. október 30

Milyen fogai vannak a kutyáknak? Hiszen ha megnézzük, több különböző típusú és funkciójú fog található az eb szájában, amelyek más és más szerepet töltöttek be a táplálkozás során.

hirdetés

Előző cikkjeinkben a kutyák szájüregi problémáit és a fogkövesedés veszélyeit mutattuk be, amelyek a kutyák szájhigiéniájára hívták fel a figyelmet. Most összefoglaljuk, milyen típusú fogaik vannak az ebeknek és milyen fogzáródási típusok a legjellemzőbbek.

A kutyáknak is vannak tejfogaik

A kutyáknak 42 foga van, ezek közül 12 metszőfog, 4 szemfog, 4 farkasfog, 12 előzápfog és 10 utózápfog. Ezek közül 20 a felső fogsorban, 22 pedig az alsó fogsorban helyezkedik el. A kiskutyák fog nélkül jönnek a világra, ugyanis a fogak ilyenkor az ínyben helyezkednek el, nem látszanak. 3,5-4 hetes korban kihasadnak a fogínyből a tejfogak, ez a folyamat legtöbbször a szemfogakkal kezdődik, majd a metszőfogak következnek. A kiskutyáknak 28 tejfoguk van, ebből 14 az alsó és 14 a felső fogsorban helyezkedik el.

3 hetes kor körül kezdenek kihasadni a kiskutyák tejfogai. /Fotó: Jacks and Bears

12 hetes korban megindul a fogváltás, amikor a tejfogak helyett a maradandó fogak jelennek meg. Először a metszőfogak cserélődnek, majd a szemfogak. Előzápfogak közül a P1-es nem váltódik, hanem kihasad a fogínyből, valamint a zápfogak is így jelennek meg, általában 6-7 hónapos korban kihasadnak. A fogváltás függ az eb egészségügyi állapotától, fajtájától is. A nagytestű kutyáknál a legtöbb esetben hamarabb zajlik le a fogak váltása, mint a kistestű ebeknél.

A fogak fajtái

A metőszfogak legelöl helyezkednek el a felső fogsorban, az áll közötti csontba beágyazódva, az alsó fogsorban pedig az állkapocscsontba beágyazódva (jelölésük általában I = incisivus). Ezekből 6-6 db található az alsó és a felső fogsorban egyaránt, funkciójuk a vágás. Ezeket követik a szemfogak (C= caninus), 2 a felső fogsorban, 2 pedig az alsó fogsorban. Ezek az erős fogak a zsákmány megragadására, a préda elejtésére szolgáltak.

A szemfogak nagy, ívelt, erős fogak.

Ezek után 8-8 db előzápfog (P=praemolaris) következik a felső és alsó fogsorban, majd fent 4, míg alul 6 utózápfog (M= molaris). A zápfogak segítségével darabolták, rágták, tépték a zsákmányt a kutyák.

Fogzáródási típusok

A fogzáródási típusok között megkülönböztetünk ollós harapást, tétre harapást (más néven harapófogó harapás), előreharapást (vagy csukaharapást) és hátraharapást (vagy pontyharapást). Némely ebnél egészségügyi okokból szabályozzák a fogsort, ha az indokolt.

Kutyák is kaphatnak fogszabályzót.

A legtöbb fajtánál az ollós harapás az elvárt, ebben az esetben a metszőfogak az olló két szárához hasonlóan záródnak, tehát a felsők kissé érintkeznek a belső felületükkel az alsó metszőfogak külső felületével. A tétre harapásnál a metszőfogak egymásra zárnak, vagyis rágófelületükkel érintkeznek. Ilyenkor nagyobb ütemben kopnak, mint ollós harapás esetén.

Az előreharapás esetén az alsó metszőfogak a felsők elé zárnak, így pont az ellenkező felületük kopik, mint ollós harapás esetén (a felső metszőfogak külső része, míg az alsók belső része). A túlzott előreharapást bulldogharapásnak is nevezik, ilyenkor gyakran az állcsont annyira megrövidült, hogy az első metszőfogak látszanak a száj csukott állapota esetén.

Bulldogaharapásnál az alsó metszőfogak látszódhatnak csukott száj esetén is.

A hátraharapás során ezzel ellentétben az alsó metszőfogak a felsők mögé kerülnek és köztük kisebb vagy nagyobb hely található. Ez gyakrabban előfordul a fejlődésben visszamaradt kutyáknál.

Előírt fogzáródás a kutyafajtáknál

A különböző fajták fogzáródási típusait a standard írja elő, a meghatározott kritériumokkal együtt. Bizonyos fajták esetében némely fog hiánya tolerált, míg másoknál kötelező a komplett fogazat. Kiállításokon is szemügyre veszik a résztvevő ebek fogazatát, hogy ellenőrizzék a fogak meglétét és záródását.

(Képek: Getty Images Hungary, Jacks&Bears)

fog fogak fogtípus fogzáródás harapás kutya fogazat kutyafog

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink