hirdetés

Ezzel teheti tönkre a kölyökkutya a maradandó fogait

Szénási Szimonetta

2024. január 4 - Képek: Getty Images Hungary

A kiskutyák életkori sajátosságaik miatt könnyen tehetnek kárt magukban. Az egyik szokás a fogaik épségét veszélyezteti.

hirdetés

Egy kiskutya gondozása nagy odafigyelést igényel, mind a gondozásuk, mind a nevelésük terén. Amellett, hogy megfelelően táplálod és ápolod őket, biztosítva mindent az egészséges fejlődésükhöz, beleértve a rendszeres állatorvosi vizsgálatokat, terelgetned is kell őket a világ megismerése közben. Ebbe beletartozik, hogy rendszeresen ellenőrzöd a kölyökkutya fogait.

A rombolás csúcsa

Mint a PetMD állatorvosi szakoldal is hangsúlyozza, a 8-12. hét közötti időszak roppant intenzív a kölykök fejlődését illetően. Ebben az időszakban mind inkább kapcsolódnak a környezetükkel, ami a szocializáció szempontjából is kiemelten fontos. Ezen felül erre az időszakra esik a fogváltás elindulása. Ez pedig tovább fokozza a kíváncsiságukat.

A fogzás miatt az amúgy is rágásra hajlamos pici ebek bármire rávetik magukat, hogy enyhítsék a fogak mocorgása okozta kellemetlenségeket. Azonban ha túl kemény dolgok veszélyeztetik a kölyökkutya fogait!

Az „ujjszabály”

Általánosságban azt mondhatjuk, onnantól válik valami „túl keménnyé”, amin már nem hagy nyomot a hüvelykujjad. Tehát ha megnyomod, az már nem mélyed be.

Ha a kiskutya túl kemény tárgyakkal próbálkozik, megsérülhetnek, elmozdulhatnak, de akár ki is törhetnek a tejfogai. Ezek pedig hatással vannak a maradandó fogak növekedésére, gyakran olyan komoly problémát okozva, amely csak komoly és elhúzódó fogászati beavatkozással korrigálható.

Így szoktathatod le a rágásról

A legkönnyebben úgy óvhatod meg a kölyökkutya fogait, ha mindig nagyon ügyelsz arra, mi kerül a szája elé, illetve bele. Mindent tegyél el a környezetből, ami problémát okozhat, helyettük pedig kínálj biztonsággal rágható holmikat.

Mit adj a kiskutyának?

Számos olyan játék kapható, amely megkíméli a kölyökkutya fogait, ám mégis enyhíti a fogzással járó kellemetlenségeket. Emellett  jó alternatíva lehet minden hűthető kutyajáték, hiszen a hideg enyhíti a fájdalmat. A különféle köteleket, illetve szárított állati részeket is örömmel rágcsálják a kutyák.

Neveléssel is megerősítheted a helyes viselkedést: ha a kiskutya valami számára megengedett holmin rágódik, minden alkalommal dicsérd meg. Jutalomfalattal is ráerősíthetsz arra, hogy jó, amit csinál. Ellenben ha tiltott dolgokkal próbálkozik, azt vedd el tőle, és jelezd, hogy „nem szabad!” Helyette pedig adj neki olyat, amivel nyugodtan játszhat.

Ha szeretnél többet megtudni arról, milyen folyamatok zajlanak le a kiskutya fejlődésében az említett időszakban, beleértve a szobatisztaságra nevelés mikéntjét, valamint a korai szocializáció kiemelt fontosságát, akkor ebben a cikkben minden kérdésedre választ kapsz.

fogak kiskutya fejlődése kölyökkor kutya fogászat kutya fogzás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink