hirdetés

Így könnyítsd meg fiatal kutyusod fogzását: olcsó és okos tipp a fagyasztott répa

Buzgó Csilla

2021. december 23

Akárcsak a kisbabák, a kutyakölykök is fogatlanul születnek. A két faj kicsinyei a fogzás terén sem különböznek oly nagyon, és mindkettő megszenvedheti ezt az érdekes folyamatot.

hirdetés

A kiskutyák első, pici, tűhegyes tejfogacskái 3-4 hetes koruk között bújnak ki. Mikor elérik a 4-5 hónapos kort, ezek elkezdenek kipotyogni, hogy helyet adjanak a felnőttkori fogazatnak. Ez a procedúra azonban sokszor idegesítő és fájdalmas élmény lehet a kölyöknek, így hát mindig rágcsálnia kell valamit.

Miért fontos a rágás a fogzás idején?

Ezen időszak hossza fajtánként változó lehet, de általában az eb 5-7 hónapos korára befejeződik. 42 fogat kell kinövesztenie ennyi idő alatt, ez pedig sokszor kemény munka. Ilyenkor az ifjú ebek még akkor is nekieshetnek bizonyos berendezési tárgyaknak, ha egyébként biztosítva van számukra a megfelelő rágójáték, csak mert éppen hatalmába keríti őket a rágási inger.

Ezt a viselkedést természetesen korrigálni kell, és azonnal megmutatni a kicsinek, hogy mivel, hol kéne inkább edzenie növekvő fogsorát. Az új fogazatot terhelni kell, különben nem csontosodik be megfelelően, lassabban nő, illetve maga az állkapocs is gyengébb lesz rendszeres erősítés nélkül.

Ezekből a jelekből következtethetsz arra, hogy kiskutyád megkezdte a fogzást:

  • gyulladt, vörös íny
  • fokozott nyáladzás és kellemetlen lehelet
  • a kutya szinte mindent meg akar rágni
  • enyhe ínyvérzés, ami normális jelenség
  • foghiány (ne ijedj meg, ha a kutya lenyeli a kiesett fogát, nem lesz tőle baja!)
  • étvágytalanság a diszkomfortérzetnek köszönhetően
  • levertség, kedvetlenség

Mikor kell felkeresni az állatorvost?

Néhány kiskutya belázasodik, vagy hőemelkedése lesz a fogzás egyes időszakaiban. Ez nem feltétlenül igényel orvosi kezelést, de rendszeresen mérni kell az állat testhőmérsékletét, nehogy az túl magasra kússzon. Az enyhe vérzés normális, de ha erősebben kezd vérezni kedvenced ínye, vidd orvoshoz! A fogzás lezajlását követően a biztonság kedvéért jó ötlet ellenőriztetni, hogy minden rendben alakult-e, de ezt az általános állapotfelmérések, oltások során úgyis megteszi az állatorvos.

Így támogasd kedvencedet a fogzásban!

Az első kérdés, ami ilyenkor a gazdiban felmerül, hogy mely játékok segítik legjobban ezt a folyamatot, és melyektől kell inkább távol tartani a kicsit. Természetesen az ehető és a szintetikus termékek is szóba jöhetnek. Mindig a kutya méretének megfelelő játékot válaszd! A döntésben segít a csomagolás útmutatója, melyen szinte mindig jelzik, hogy mekkora ebnek való a termék.

A különböző állati részekből készült, szárított rágcsák mind megfelelőek erre a célra, illetve a kötelek, valamint a gumiból készült puhább játékok is. Sok gazdi mélyhűtőbe teszi a rágókákat, mielőtt kutyusa rendelkezésére bocsátja őket, a hűvös ugyanis enyhíti a sajgó íny panaszait. Vásárolhatsz olyan játékot is a kicsinek, amit vízbe kell meríteni és aztán betenni a fagyasztóba, vagy egyszerűen egy mélyhűtött, egész répát is felkínálhatsz neki – azért ügyelj rá, hogy ne a kanapén kezdjen rajta dolgozni! Bármilyen termék mellett döntesz, fontos, hogy az ne legyen túl kemény, mert fájdalmat okozhat a kiskutyának.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya fogzás kutya rágcsál kutya rágóka rágócsont kölyök kutyáknak sárgarépa szárított marhabőr kutyának

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink