hirdetés

Miért nem egyenesedik ki soha bizonyos kutyák egyik füle?

Hangai Lilla

2024. május 2 - Képek: Getty Images Hungary

Minden kutya életében eljön az a nap, amikor elkezd felnőni, és a kajla fülecskéi álló helyzetbe kerülnek. Kivételt képeznek persze a lógó fülű ebek, és azok, amelyeknek minden jel ellenére egyik vagy mindkét füle lankadt marad.

hirdetés

A kutya füle általában 4-6 hónapos kora körül egyenesedik fel. Ám az sem ritka, ha 9 hónapos korig kell várni a nagy napra. A mérföldkő egyetlen eseményhez kötődik, méghozzá a fülek szerkezetét biztosító porc megvastagodásához, ami akkor következik be, amikor a szervezet kalciumot küld a testrészbe. Ebben az időszakban azonban egy másik nagyon fontos esemény is zajlik a kölyök szervezetében, méghozzá a fogzás. Mindjárt ki is fejtjük, mi okozza azt, ha a kutya füle nem áll fel.

Ez az édes németjuhász kölyök már dolgozik a fülek nagy kutyákhoz illő helyzetén

Ezért nem áll fel a kutya füle

Dr. Chris Brown állatorvos a cikkében kifejti, hogy a jelenség oka a fogzásban keresendő. Ilyenkor megesik, hogy ez a folyamat igényt tart arra a kalciumra is, amely a fül porcainak megerősítéséhez kellene. Egyszerűen nincs a testben annyi ebből az ásványi anyagból, hogy az elég legyen mind a kettőhöz, így a szervezet kompromisszumot köt, és arra fordítja a tartalékait, amit fontosabbnak ítél. Megfigyelhető ilyenkor, hogy a fül sosem kerül álló helyzetbe, vagy álló helyzetbe került, de nem sokkal utána újra lehanyatlik.

A kalcium hiánya mellett előfordulhat, hogy a jelenségnek genetikai oka van, vagy a porcot egy apró sérülés éri, aminek következtében a gravitáció győz, és a fül megadja magát, összecsuklik. A lekonyuló fülek nem jelentenek problémát, az ebnek nem származik belőle semmilyen hátránya. Sőt, ha mondhatunk ilyet – és miért ne mondhatnánk –, ez a kedves kis tökéletlenség, akárcsak az emberek első két foga közötti szünet, csak még édesebbé, különlegesebbé teszi ezeket az ebeket.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Amit tehetsz

Ha már 9 hónapos elmúlt az eb, akkor visszafordítani a dolgot nem lehet, és persze nem is szükséges, azonban arra érdemes figyelni, mivel eteted a kis kedvencedet fiatalkorában. Ez ugyanannyira igaz a fajtatiszta ebekre, mint a mentett kölykökre, vagy akár a vemhes négylábúakra. Figyelj arra, hogy a számára ideális eledellel tápláld, amelynek a kalciumtartalma is elég magas. Miután elhoztad a tenyésztőtől a kiskutyát, azután is igyekezz az életkorának megfelelő, anyagi lehetőségeidtől telhető legjobb tápot adni. Ha bizonytalan vagy, bátran kérdezd meg az állatorvost vagy a tenyésztőt arról, hogy mit ajánl.

Egy kis segítséget mi is nyújtunk: ide kattintva állatorvos mondja el, mit kell nézned az eledelek címkéjén.

fül fülek kutya fogváltás kutya fogzás miért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink