hirdetés

Miért billentik oldalra a fejüket a kutyák? Bajt is jelezhet

Szénási Szimonetta

2023. december 2 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor kedvenced elbillenti a fejét, és sokatmondóan néz rád, az igazán elbűvölő. Ám a meghódításodon túl fontos oka van a mozdulatnak. Sőt, egészségügyi vonatkozása is lehet.

hirdetés

Nem mondunk újat azzal, hogy négylábú társaink hallása sokkal jobb, mint a mienk. Olyan frekvenciákat is érzékelnek, amelyek számunkra már nem hallhatóak. Ám egyetlen szempontból mégis mi vagyunk szerencsésebb helyzetben: képesek vagyunk bármely irányból érkező hangok érzékelésére. Ezzel szemben kedvenced fülkagylójának kialakítása ezt nem teszi lehetővé. Tehát amikor a kutyák oldalra döntik a fejüket, ezt kompenzálják.

Nem mindegy, honnan beszélsz

Mivel az irányhallásuk korlátozottabb, így számukra nem mindegy, hogy elölről, hátulról vagy valamelyik oldalirányból érkezik a hanghatás. Míg nekünk akkor sem kell hátrafordulnunk, ha valaki mögöttünk kiáltja a nevünket, az ebeknek bizony fontos, hogy a mozdulataikkal segítsék az érzékelést.

Ahhoz, hogy a lehető legoptimálisabb legyen a hallásuk, a fejük állásán kell változtatni. Így máris magyarázatot nyert a címbéli kérdés: a kutyák azért billentik oldalra a fejüket, hogy jobban halljanak.

Fajtafüggő is

A különböző kutyafajták eltérő kihívásokkal néznek szembe. gondolj például a cocker spánielre, akinek hatalmas fülei teljesen elfedik a hallójáratot. Ezzel szemben a német juhászkutyák esetében a fül csak a hátulról érkező hangok érzékelését korlátozza.

Hogyan segít a fejbillentés a hallásban?

A fülkagylók zavaró hatásának ellensúlyozására a kutyák felemelik a fülkagylójukat, és az optimális hangfelvétel érdekében megdöntik a fejüket. Ha egy érdekes hang elölről jön, a kutya a hang irányába billenti a fejét. Ha a hang hátulról érkezik, elfordulhat, mielőtt a fejét megdöntené. Ha pedig oldalsó irányból érkezik a hanghatás, előfordulhat, hogy egyáltalán nem mozdul meg az eb, mivel a fülek a fej oldalán helyezkednek el, így már eleve megfelelő helyzetben vannak a hanghullámok felvételéhez.

A hangforrás távolságát is meg tudják ítélni

A mozgatható fülkagylók segítenek a kutyának a hang távolságának megítélésében is, mivel meghatározzák az időbeli különbséget aközött, hogy a hang mikor éri el a jobb és mikor a bal fülét. Lényegében a fej felhúzása és a fülkagylók mozgatása segít a kutyának felmérni a hang helyét és távolságát.

Amikor neked szól a mozdulat

Előfordult már, hogy pont szemben álltál kedvenceddel, mégis elbillentette a fejét, miközben beszéltél hozzá. Ez bizony egy fontos üzenet: társad azt fejezi ki vele, hogy minden idegszálával rád koncentrál. Olyan ez, mint amikor te bólogatsz helyeslésképp vagy visszacsatolásként beszélgetőpartnered szavaira. Emellett ezzel ösztönözni is szeretne arra, hogy folytasd a diskurzust és minél tovább maradj vele kapcsolatban.

Hogy jobban lásson

A megerősítés mellett azért is eldöntheti a fejét, hogy minél tisztábban lássa az arcodat. A mimikád ugyanis további segítséget jelent számára a megértésben.
Erre a mozdulatra pedig azért van szükség, mert az orruk, pontosabban a megnyúlt pofarész zavaró lehet a látásban. (Hogy értsd, milyen lehet, tartsd az orrod elé az öklödet, majd biccentsd el a fejed; ugye, hogy utóbbi esetben szélesebb a perspektíva?!) Értelemszerűen a laposabb arcú kutyák, mint a bulldogok kevésbé szorulnak rá erre a praktikára.

Meg is erősítjük

A gazdák többsége igen aranyosnak tartja, amikor kedvence ily módon figyel rá, és gyakran simogatással, kedves szavakkal jutalmazza érte. A pozitív megerősítés pedig bátorítja a viselkedést, így az idővel tudatosan alkalmazza a kutya.

Amikor bajt jelez

Előfordul azonban, hogy a fejbillentés egészségügyi okra vezethető vissza, elsősorban fülészeti panaszokra, illetve neurológiai gondokra. Ha azt látod, hogy kutyád folyamatosan döntögeti vagy oldalazva tartja a fejét, és egyéb tünetek – bágyadtság, étvágytalanság, láz, ha érintésre fájdalommal reagál az állat, stb. – is társulnak a jelenséghez, akkor ajánlott meglátogatni az állatorvosi rendelőt.

betegség fül fülbetegség hallás kutya ember kommunikáció kutya füle miért testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink