hirdetés

Tényleg buták, lusták és betegesek? 12 igazság a bulldogokról

Hrdina-Bárány Zsuzsi

2023. szeptember 8 - Képek: Getty Images Hungary

Barátságtalanok, buták, lusták, betegesek és ki nem állhatják a meleget – valóban ezek volnának az angol bulldog legfőbb jellemzői? Miután megannyi hit és tévhit kering e fajtáról, utánajártunk az igazságnak.

hirdetés

Az angol bulldog kedvelt fajta, így a fajtáról hallható tévhitek eloszlatásának reményében Simoncsik Ritát, a Kupakos Angol Bulldog Kennel tulajdonosát és a Hungária Bulldog Szekció Fajtagondozó Egyesület elnökét kérdeztük. A fajtáról szóló előadását  október 28-án, a szerkesztőségünk által rendezett DOGZ – A konferencia keretein belül is meghallgathatjuk, ahol Csányi Vilmos és Dr. Jakkel Tamás mellett több mint 40 kutyás szakember szólal meg. Szeptember 29-ig, még 40%-os Early Bird kedvezménnyel vásárolhatók meg a jegyek.

Megannyi állítást hiszünk már igaznak az angol bulldogokkal kapcsolatban, pedig, mint kiderült, a fele sem igaz. Íme, 12 kérdés és ugyanennyi válasz a szakértőtől.

Igaz-e, hogy az angol bulldogoknak csak mérsékelt testmozgásra van szükségük?

Igaz, bár nincs nagy mozgásigényük, szeretnek heverészni, ennek ellenére nagyon szeretik a sétákat, szívesen mennek kisebb túrákra, természetesen nem a nagy nyári kánikulában. Nyáron inkább a hajnali vagy a késő esti órákban érdemes velük útra kelni, de akkor sem órákon keresztül.

Az angol bulldog kedvelőit a tévhitek sem tántoríthatják el a fajtától

Igaz-e, hogy kis állóképességű kutyák a bulldogok?

Egy egészséges bulldognak semmivel sem rosszabb az állóképessége, mint egy másik molosszer fajának. Nyilván nem lehet őket összehasonlítani egy vadászkutyával, de ők nem is azok, pont annyi az állóképességük, mint amilyen célra lettek kitenyésztve. Azt a feladatot és funkciót viszont tökéletesen képesek betölteni.

Tényleg különös odafigyelést igényelnek a bulldog arcán lévő ráncok?

Főleg nyári melegben, ahogy összefekszik a bőr ezeken a területeken, képesek baktériumok megtelepedni és szaporodni benne, ami barnás elszíneződés formájában jelenik meg.

Ha napi egyszer áttöröljük, akkor szépen karbantartható, de ha a gyulladás megszűnik, és a bőr felülete egészséges, akkor semmi különösebb odafigyelést nem igényel.

Igaz-e, hogy a bulldogok nem túl szociális lények?

Nem igaz, a bulldog egy nagyon barátságos kutyafajta, és nagyon igényli az ember közelségét. Nagyon érzékeny a lelkük, így a gazdi hangulatára is igen érzékenyen tud reagálni. Szeret mindig az emberhez érni és a közelében lenni. Nem ajánlott a ridegtartása, mert az nagyon megviseli.

Az angol bulldogok nagyon igénylik az ember közelségét

Igaz-e, hogy más kutyafajtákkal agresszívak lehetnek?

A bulldog nem egy agresszív kutyafajta, inkább konfliktuskerülőnek mondanám, de ha arról van szó, képes megvédeni magát. Más kutyafajtákkal inkább közömbösen viselkedik.

Igaz-e, hogy a bulldogoknak nincs szükségük udvarra, kertre, inkább lakásban érzik jól magukat?

Nem igaz, nagyon szeretnek kint lenni a kertben, főleg akkor, amikor süt a nap. Imádnak napozni. Természetesen a lakásban is szeretnek lenni, szeretik a kényelmet, de melyik kutyafajta nem?

Igaz-e, hogy sem a melegben, sem a hidegben nem érzik magukat komfortosan?

A bulldog képes szinte ájulásig, a 40 fokban is kint napozni, imádja a napot, és nagyon is komfortosan érzi magát a melegben. Természetesen nem kell olyankor futtatni, és árnyékos helyet is biztosítani kell neki. A hideggel már inkább hadilábon áll, a téli napokon szeretnek behúzódni az otthon melegébe.

A bulldogok a hidegebb napokon inkább az otthon melegében szeretnek heverészni

Igaz-e, hogy a bulldognak még csak erőteljes testmozgást sem kell végeznie ahhoz, hogy horkoljon, ziháljon?

A horkolás jellemző a fajtára a rövid arcorri rész miatt, de egy egészséges bulldog, aminek nem szűk a légcsöve, nem túl hosszú a lágyszájpadlása, az orrnyílása pedig megfelelően tág, az testmozgás közben sem fog zihálni. Náluk is, mint bármelyik más fajtánál, ha nem beteg, akkor semmiféle légzőszervi defekt nem áll fent.

Igaz-e, hogy a bulldogok a rövid szőrük miatt nem igényelnek nagy ápolást?

Igaz, bár amelyik bulldog lakásban él, az képes egész évben nagyon intenzíven vedleni, ami zavaró lehet. A gyakori fürdetése és fésülése azonban nem javasolt, helyette tanácsos inkább egy gumikesztyűvel átsimogatni, amely kiszedi a felesleges szőröket.

Tényleg igaz-e, hogy a bulldogok a legbutább kutyák közé tartoznak?

A bulldog semmiképpen nem mondható buta kutyának. Sőt. Nagyon is megvan a magához való esze. Egyszerűen egy eléggé makacs fajta, de szeretettel és higgadtsággal nagyon könnyen tanítható. De ráerőltetni semmit sem lehet, akkor behúzza a kéziféket, és semmit nem fog csinálni.

A bulldog makacs kutya: ha valamit rá akarunk erőltetni, nem adja magát

Igaz-e, hogy a bulldogok a nagy fejük miatt leggyakrabban császármetszéssel születnek?

Mostanában egyre gyakoribb, hogy természetes úton hagyják megszületni a kiskutyákat, főleg a skandináv országokban. Az egyébként, hogy a kiskutyák a nagy fejük miatt születnek császárral, régebben volt elterjedt.

Én viszont azt gondolom, hogy a tenyésztők számára ez a biztonságosabb megoldás, hiszen az angol bulldog mégiscsak egy nehezebben tenyészthető fajta, és senki sem szeretne kiskutya életeket kockáztatni.

Ez egy sokkal kiszámíthatóbb helyzet még akkor is, ha egy nagy hasi műtétről van szó.

Igaz-e, hogy légzési nehézségeik miatt a bulldogoknak nem jó repülni?

Nagyon sok bulldoggal repkednek a világban, akár kiállításokra is, kontinenseket átszelve. Egy egészséges, jó légzésű és – a legfontosabb – jó idegrendszerű bulldognak az égvilágon semmi baja nem lesz a repülőn. Ha már kicsiként hozzászoknak az utazáshoz, akkor a szállítóboxot is mint kis otthonukat használják, és legyen szó kocsiról vagy repülőről, nem lesz akadály számukra az utazás.

Bővebben hallhatsz erről, és még sok érdekes témáról a DOGZ – A konferencia keretein belül. Ne hagyd ki!

A konferenciáról további részleteket a DOGZ honlapján olvashatsz. A jegyeket Early Bird kedvezménnyel (40%) már csak szeptember 29-ig vásárolhatod meg. Nagy szeretettel várunk!

 

angol bulldog ápolás barátságos kutyafajták betegség kutyás tévhitek kutyatenyésztő tévhitek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink