hirdetés

Annyira szerette a gazdáját, hogy belehalt az elvesztésébe

Molnár Enikő

2023. augusztus 8 - Képek: Getty Images Hungary

Gyakran tartózkodunk attól, hogy olyan érzelmeket tulajdonítsunk az állatoknak, amelyeket általában az embereknek szoktunk. Pedig sokkal komplexebb lelkületűek, mint azt sokan gondolnák.

hirdetés

Erre ad tanúbizonyságot a legkisebb rendőrkutya, Midge története is. Az apró termetű eb eredményes rendőrkutya volt, és imádott gazdáját élete végéig elkísérte, történetük pedig rengeteg embert meghatott.

Akinek már volt házi kedvence, az biztosan tapasztalta, hogy az állatok néha meglepően emberien tudnak viselkedni. Lehet, hogy gyakran csak belegondolunk plusz jelentést azokba a gyönyörű szemekbe, és nem olyan árnyalt a lelkiviláguk. De az is elképzelhető, hogy nem is emberi érzelmekkel kéne megfogalmazni azt, amit az állatok érezhetnek. Az viszont vitathatatlan, hogy a kutyák számára fontos a kapcsolat, egy társ jelenléte, így annak hirtelen hiánya komoly károkat okozhat az egészségükben.

A kutyáknak fontos egy társ jelenléte.

Midge, a legkisebb rendőrkutya

Midge egy csivava és rat terrier keverék volt, aki 2006-ban elnyerte a legkisebb rendőrkutya címet, és ezzel a Guinness rekorderek hosszú listájára került. Mindössze 28 cm-es magasságával óriási segítséget nyújtott gazdájának, Dan McClelland seriffnek , aki az Ohio állambeli Geauga megyei seriff irodában dolgozott, Chardonban. Ha rendőrkutyákra gondolunk, akkor általában a német juhászkutyák illetve a malinois kutyák jutnak eszünkbe, leginkább azért, mert híresek kiváló munkamoráljukról és odaadásukról. McClelland feltette a kérdést, hogy vajon miért ne lehetne egy kis termetű kutya is szolgálati eb. A kisebb méret lehetővé tenné, hogy olyan helyeken is bevessék, ahová egy “átlagos” méretű rendőrkutya nem fér be.

A történethez hozzátartozik, hogy nem is akármilyen kis méretű kutyát választott, hanem egy csivava keveréket. Ha csivavákról van szó, gyakran egy folyamatosan ideges, agitált kutyára gondolunk, aki mindenkit megtámad. Hiszen tele van az internet olyan videókkal, ahol még a saját gazdája felé is bizalmatlan vagy agresszív az apró eb, látszólag mindenféle provokáció nélkül. A sztereotípiák ellenére ha felelősségteljes tenyésztőtől kerül hozzánk egy csivava (vagy szerencsés genetikájú fajtatiszta mentett kutyánk, esetleg keverékünk van), és a fajta jellemzőit ismerve következetesen oktatjuk az ebet, akkor ugyan olyan csodálatos társsá válhat, mint bármelyik másik fajta egyede.

Midge 2006-ban hivatalosan is drogkereső kutyává vált, és mindenfelé elkísérte gazdáját: meetingekre, demonstárciókra… Elválaszthatatlan társak lettek. A keverék kutyus méretéből adódóan alkalmas volt a kis helyek felderítésére is, gyakran részt vett iskolai razziákon, illetve elítéltek celláinak átvizsgálásán.

Egyszer minden véget ér

Tizenhat éven keresztül majdnem minden napot együtt töltöttek. 2016-ig, gazdája nyugdíjazásáig Midge számos letartóztatásban segítette a rendőrség munkáját, és kiváló szaglásával kiemelkedő kollégává vált. Sajnos Dan McClellandot agydaganattal diagnosztizálták, ami egy év alatt a halálához vezetett. Néhány órán belül hűséges társa is követte a másvilágra. Többen állították, hogy a kiskutya szíve megszakadt gazdája halála miatt. Végső nyughelyükre együtt temették el az ikonikus párost, egy őket megillető, tiszteletteljes ceremóniával kísérve.

Megtört szív szindróma

A megtört szív szindrómát, másnéven takotsubo kardiomiopátiát legtöbbször nőknél „diagnosztizálják”. A hirtelen kialakuló, szívrohamhoz hasonló tüneteket általában valamilyen erőteljes érzelmeket, illetve nagyfokú stresszt kiváltó helyzethez lehet kötni, ilyen például egy szeretett személy elvesztése.

Számos bizonyíték van rá, hogy állatoknál is megfigyelhető ez a jelenség, legyen szó gazdájuk vagy négylábú társuk elvesztéséről. Bár inkább szóbeszéd és a publikummal megosztott történetek alapján lehet arra következtetni, hogy a veszteség ilyen negatív hatással lehet egy állat egészségére, nem lehet figyelmen kívül hagyni az egybeeséseket.

Az állatok feltétlenül képesek jelentős viselkedésbeli és személyiségbeli változásokat mutatni, amikor egy állat vagy személy, akivel erős kapcsolatuk van, meghal (…) Ezek a változások pszichológiai változásokat okozhatnak, amelyek az állat egészségének romlásához vezethetnek.

-nyilatkozta Dr Neerja Muncaster a ManyPetsnek

A megtört szív szindróma (leegyszerűsítve) tehát a gyász egy szélsőséges formája, és a megfigyelések alapján kedvenceknél is bekövetkezhet. Sokan úgy gondolták, részben McClelland volt kollégái is, hogy a volt seriff és kutyájának esete nagyon hasonlított az idős házaspároknál is megfigyelhető jelenségre, amit “özvegységi-hatásnak” is szoktak nevezni. Ez arra vonatkozik, hogy amikor a pár egyik tagja meghal, rövid időn belül a másik is követi. Végeredményben Midge és gazdája egy elválaszthatatlan párost alkottak 16 éven keresztül, egészen a kutyus kölyök korától kezdve. Nem kérdés, hogy gazdájának elvesztése megviselte a kutyát, nem csak lelkileg, de testileg is.

kistestű kutya Kutya gazdi legkisebb kutya rendőrkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!