hirdetés

„Megértem, hogy mit üzennek a kutyák” – interjú Nyakas Gáborral

Vermes Nikolett

2023. július 28 - Fotó: Nyakas Gábor

Nyakas Gábor kutyakiképző harminc éve tréningezik kutyákkal és gazdáikkal. Cesar Millan magyarországi munkatársa, mentorképzést tart a hazai trénereknek, miközben maga megy el személyesen a kutyásokhoz. Eddigi sikerekről, tervekről és a kutya-ember kommunikációról beszélgettünk.

hirdetés

A sztár kutyatréner már nagyon fiatalon kezdte pályafutását. Ma több mint harminc éves tapasztalattal dolgozik.

Előadás a sikeres tréing sikerességéről

Mikor foglalkoztál először professzionális szinten kutyákkal?

Nyakas Gábor: 16 éves voltam, amikor megvettem az első kutyámat kifejezetten azzal a céllal, hogy megtanuljam megérteni az ebeket. 18 éves koromban már egy székesfehérvári kutyaiskolában dolgoztam, 20 éves koromtól pedig saját projekteket vállalok. Tudatosan fejlesztettem magam. Először megtanultam a kutyák nyelvét, majd az emberi kommunikációra fókuszáltam, sokat tanultam róla, és erre a tudásbázisra építettem fel a saját filozófiámat.

Elsőként jelentetted ki a magyar trénerek között, hogy először a gazdit kell megtanítani, utána jöhet a kutya. Mai napig érvényesnek tartod?

Ny.G.: Természetesen! Harminc éves tapasztalattal mondhatom, hogy mindenekelőtt az embernek kell iránymutatást adni.

Gyakran megjegyzik nekem a gazdik, hogy a kutyájuk jobban szeret engem, mint őket. Pedig valójában a kutyák azért figyelnek rám jobb, mivel én is maximális figyelmet biztosítok számukra,

megértem, hogy mit üzennek és kommunikálok velük. A nyilvános szerepléseim között az egyik legsikeresebb az a produkció, amikor kiállok a színpadra, majd egy teljesen idegen menhelyi kutyát megtanítok arra, hogy teljesítse a kéréseimet.

Mi a trükk?

Ny.G.: Nincs trükk! Erre bárki képes, csupán maximális figyelemre és egyetértésre van szükség. A kutya megérzi, ha a tréner vagy a gazdája valóban kommunikálni akar vele. A kutyák nagyon intelligens állatok, akik felismerik, ha megértjük őket. Éppen azért dolgozok a fellépések során menhelyi állatokkal, hogy ezt hitelesen igazolni tudjam. Valamint éppen ezért kínálok rövid, kétnapos tréningeket a gazdik számára.

Ne érts félre, nem akarok bizalmatlan lenni, de óhatatlanul is felmerül a kérdés: hogy lehet sikeresebb egy kétnapos tréning, mint egy több hónapos kurzus?

Ny.G.: Pontosan azért, mert ezek speciális kiképzések. Az első napon megmutatom a gazdi számára a helyes irányt, majd az adott problémára koncentrálva dolgozunk együtt a közös cél érdekében.

Például, ha egy kutya folyamatosan ugyanazt a hibát követi el, akkor megnézzük, hogyan változtathatunk rajta hatékonyan.

Vagyis egy adott helyzettel foglalkozunk. Míg a hosszabb tréningek során a gazdik és a kutyák egyszerre több dolgot tanulnak meg, aminek egy részét már tudják, és mire elérnek a lényegi kérdésre, addigra elfáradnak. A hatékony kiképzés kulcsa a specializáció és a profizmus. Nem hiszek abban, hogy elég egy kutyaovi vagy kutyasuli az állat neveléséhez. Folyamatos figyelemre és együttműködésre van szükség ahhoz, hogy a gazdi valóban megértse saját kutyáját. Amikor pedig felmerül egy megoldhatatlannak tűnő probléma, akkor jövök én, hogy segítsek kiutat találni.

A magyar tréner és Cesar Millan

Nagy a konkurencia, ma egyre többen vállalnak kiképzést. Mi a véleményed a hazai trénerekről?

Ny.G.: Egy általános hiba elmondható a szakmáról: elhiszik, hogy tudják, mit csinálnak. Elsajátítják az alapokat és egy adott séma mentén haladnak. De ez önmagában kevés, folyamatos megújulás nélkül az kutyák és a gazdik sem fognak megújulni, és újra és újra ugyanazok a hibák lesznek terítéken. Nem tagadom, hogy a rendszeres tanulás időt, energiát és pénzt kíván, viszont hosszú távon sokkal kifizetődőbb. Ezért indítottam a mentorprogramot, amin belül kutyatrénereket tanítok újabb módszerekre. Megtisztelő, hogy a munkámra Cesar Millan is felfigyelt, és felkért, hogy én vezessem a magyarországi produkcióit. Évek óta jó kapcsolatot ápolunk, sokat tanulunk egymástól.

Magáért beszél az is, hogy éppen úton vagy egyik helyszínről a másikra. Áruljuk el az olvasóknak, hogy egy sűrű munkanapon készül az interjú.

Ny.G.: Nem jelentett gondot számomra, hogy időt szánjak a beszélgetésre, bármikor szívesen mesélek arról, hogy mi jó a kutyáknak. A legújabb szolgáltatásom is erre épül. Mivel nem jó az állatoknak, ha a nyári hőségben autóznak, ezért arra kértem a gazdikat, hogy inkább ne hozzák el hozzám a kutyákat, hanem majd én megyek. Ezért

most különböző budapesti helyeken tréningezek, hogy védjem a kutyákat a hőgutától.

Ezen kívül éppen egy ingyenes előadássorozatot tervezek arról, hogyan lehet a legjobban elkerülni, hogy a kutya indirekt mérgezés áldozatává váljon. Így szeretnék reflektálni a közelmúltban történt mérgezéses esetekre. Ősztől pedig Bécsben tartok kiképzést és a spanyolországi együttműködés jegyében délre is elviszem a filozófiámat. Addig is, minden nap itt vagyok a kutyáknak.

interjú kiképzés kutyatréner Nyakas Gábor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink