hirdetés

Előbb a gazdinak kell változnia, utána jöhet a kutya – interjú Karay Zoltánnal

Vermes Nikolett

2023. július 8 - Fotó: Karay Zoltán

Kétségkívül a legkeresettebb magyar tréner. Tanácsai hatására több ezer gazdi él boldog életet kiegyensúlyozott kutyájával. Módszerei hatékonyak. De mi lehet a titok? Exkluzív interjú az ország elsőszámú kiképzőjével.

hirdetés

Amikor megkerestük, még nem tudtuk, hogy Karay Zoltán elvállalja-e a beszélgetést, hiszen kerüli a média szereplést. Mégis rövid idő belül válaszolt, mint mondja, azért tett kivételt, mert egy szakmai laptól érkezett a felkérés. Majd, akár a profik, mesélni kezdett.

Karay Zoltán tréning alatt

Mindenkinek van egy története, sokan gyerekkorukban köteleződnek el az állatok mellett, ugyanakkor mégis minden eset más. Ön mióta foglalkozik kutyákkal?

Karay Zoltán: Közel 15 éve kezdtem el tudatosan kutyákkal foglalkozni, de pontos időpontot nem tudok, mert ez nem egyik napról a másikra történt, hanem fokozatosan csöppentem bele. Az első időszakban még csak megfigyeltem, tanulmányoztam őket, majd az ismereteimmel arányos mértékben egyre problémásabb kutyákkal is foglalkoztam. Eleinte csak ismerősi körökben, ajánlások útján, aztán néhány évvel később számomra ismeretlen emberek és kutyáikkal dolgoztam.

Voltak megszakítások vagy bizonytalan helyzetek az idáig vezető úton?

K.Z.: Véleményem szerint, aki az önmegvalósítás útjára szeretne lépni, számolnia kell nehézségekkel és kihívásokkal, ez engem sem került el a pályafutásom elején. Voltak nehéz időszakok, amikor a környezetemben élők kinevettek, vissza akartak húzni és emiatt kételkedni kezdtem a képességeimben, vagy elgondolkoztam azon: ez valóban az én utam? Aztán valahogy mindig erőt adtak a gazdik, akik rendre visszajelezték elégedettségüket, a kutyájuk gyors, pozitív változását és ők szerencsére sokkal többen voltak. (nevet)

Videói nagyon hasznosak, sok állattartónak adnak valódi segítséget. Bizonyára rengeteg munka van mögötte.

K.Z.: Amikor valaki állatokkal, főleg kutyákkal foglalkozik, a legfontosabb, hogy hiteles legyen a gazdik felé, vagyis cselekedetei megegyezzenek azzal, amit mond. Talán az országban egyedül vagyok abban a tekintetben, hogy a videóim által betekintést engedek a módszereimbe, az elveimbe, teljes mértékben felvállalva azokat. A videókat és képeket egy-két kivétellel saját magam készítem, vágom, szerkesztem, az írásaimat pedig egytől egyig a saját tapasztalataimra építem.

A következetességben hisz

Egyszer azt nyilatkozta, hisz abban, hogy a kutya csak akkor nevelhető, ha a gazdája is. Egy trénernek bizonyára az emberekhez is érteni kell. Ön hogy éri el a makacs gazdiknál, hogy változtassanak? – hiszen a kutya is csak így változik.

K.Z.: Igen, ez teljes mértékben így van. Szoktam is mondani, hogy madarat tolláról, embert kutyájáról, hiszen amíg a gazda nem változtat, addig a kutya sem fog változni. Valamilyen szinten érteni kell az emberekhez is, hiszen az én feladatom, hogy elsőként az emberek szemléletét, a kutyákról való gondolkodását megváltoztassam, csak utána jöhetnek a kutyák. Abból a szempontból kicsit könnyebb a helyzetem, hogy aki felkeres, már nagyrészt ismeri az elveimet, a videóim által betekintést kap a foglalkozásaimba és ami a legfontosabb, hogy már eljutott odáig, hogy szeretne változtatni. Aki pedig valóban szeretne változtatni, azzal már könnyebb együtt dolgozni, mert a szándék megvan benne, nem kell meggyőznöm. Ennek ellenére akad, akinek a berögződései miatt nagyon nehéz változtatnia és több információra van szüksége, hogy elhiggye, nem a kutyával van a baj. Ilyenkor szoktam bevetni néhány praktikát, ezt viccesen csak varázslatnak hívom. Ez azt jelenti, hogy a gazdi szeme láttára a kutyája akár több éve tartó rossz viselkedését néhány másodperc alatt átfordítom, ennek okán a gazdi megdöbbenése, rácsodálkozása lesz a kulcsa a változtatáshoz. Vagyis ezután sokkal motiváltabb, céltudatosabb és kitartóbb lesz – ez az egyik titkom.

Mit gondol, melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket az állattartók elkövetnek?

K.Z.: Ha az állatokat nézzük, akkor a legnagyobb probléma, hogy az emberek haszonként, vagy egyfajta belső pótlékként tartják őket. Vannak állatok, akik ebben a szerepben tökéletesen boldogok, akár a baromfik, díszhalak, macskák, egyéb rágcsálók, viszont ha csak a kutyákról beszélünk, ott ez a fajta tartási szemlélet már nem állja meg a helyét, még akkor sem, ha jól tudjuk, hogy a kutyák mennyire szociálisak. Ugyanakkor a kutyák nem pszichológusok és az emberi világgal, nem tudnak azonosulni teljes mértékben. Ebből adódóan egy másik nagy probléma, hogy nem ismerjük, vagy rosszul ismerjük őket, és valljuk be az emberek csak nagyon kevés százaléka az, aki fejlődni, tanulni szeretne felnőtt korában. Ez viszont kutyatartóként elkerülhetetlen, ha kiegyensúlyozott kutyát szeretnénk. Még számtalan hibát, hiányosságot tudnék sorolni, de az idő hiányában ezt talán egy másik alkalommal.

Milyen tervei vannak a közeljövőben?

K.Z.: Már jó ideje a terveim között szerepel egy kutyapszichológiai, rehabilitációs létesítmény. Ezt nagyon szeretném megvalósítani, hogy minél több gazdának és kedvencének tudjak segíteni a nevelésben és a viselkedésproblémák kezelésében. Ezen kívül a harmadik könyvemet írom jelenleg, amit nem írásos formában adok át, hanem online videós tartalmakkal, hogy sokkal szemléletesebb, érthetőbb legyen. Ebből már elérhető 6 önálló kurzus is, amelyek már több száz gazdának segítettek és a visszajelzések alapján nagyon hasznosra sikerültek. Mindezek közben, a személyes foglalkozások mellett a videós anyagok készítésével foglalkozok és tervezem a továbbiakat.

boldog gazdi kiképzés kutyatréner

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink