hirdetés

Újszülött érkezik, mi lesz a kutyával?

Vermes Nikolett

2023. június 29 - Fotó: GettyImages

A négylábúak is az éltünk részei, ezért, amikor egy újszülött érkezik a családba, fontos, hogy a kutyát is felkészítsük a változásra. Íme, néhány top tanács, ami hasznos lesz első időszakban.

hirdetés

A kutyák ösztönösen védik saját területüket és azokat a személyeket, akik ehhez a territóriumhoz tartoznak. Ez a magyarázat arra, hogy kedvencünk miért védi mindenki elől a gyermekeinket is, annak ellenére is, hogy a kicsik nem tudnak parancsokat adni neki. Minden szülő meggyőződhet róla, hogy egy jól szocializált kutya mellett nagyobb biztonságban tudja gyermekét. Viszont egy kölyök vagy egy neveletlen eb mellett ez szinte kizárt. Sőt, legrosszabb esetben komoly gondokat is jelenthet a zaboltáltan állat. A kérdés, hogy mit tegyünk akkor, ha kedvencünk nem mintakutya, de a baba már úton van? És mi lesz az állat okozta fertőzések kockázatával? Ezekre keresünk válaszokat, hisz az újszülött és a kutya is a család részei.

Finoman szoktassuk a kutyát az új családtaghoz

Egy felelős állattartó nem mond le a rábízott kutyáról

Számtalan pár dönt a kutya elajándékozás vagy menhelyre adása mellett, amikor gyereket vállalnak, ennek hátterében félelem áll. Bár ez hatásos megoldásnak tűnik, határozottan rossz döntésnek tartjuk, hisz több más lehetőség is rendelkezésre áll, ami mindenki számára kedvezőbb. Ilyen a kutyatréner bevonása, aki abban segít, hogy felkészítsük a kutyát az új családtag érkezésére. Egy intenzív tréninggel megtaníthatjuk az alap vezérszavakat, és a hátralévő hónapok alatt meggyőződhetünk róla, hogy az eb valóban hallgat ránk. De ehhez egy több hónapos, gyakran ismételt képzésre van szükség, vagyis időt, energiát is pénzt kell belefektetni a biztonságba. Majd, ahogy közeledik a nagy nap, úgy kell megismerteti a négylábút az új helyzettel.

„Mutassuk meg a kutyának a gyerekszobát és a bútorokat. Engedjük, hogy megszimatolja a tárgyakat, ezzel megismerje a környezet új darabjait. Majd, amikor megszületett a csecsemő, még mielőtt haza megy vele az édesanya a kórházból, az édesapa vigyen a kutyának valamit, amin érzi a baba illatát. Például egy kis sapkát, zoknit vagy ruhácskát. Ezt tegyük az állat orra elé”

– magyarázza Sugár Péter kutyakiképző, aki maga is az ismertetett módszert követte. Ez az egyszerű lépés sokat segít abban, hogy a kicsi első otthoni pillanatai ne a kutyáról szóljanak, hanem az egész családról.

Fél szemünket mindig tartsuk a kutyán

A kutya nem egy baktérium

Bár a négylábúak is hordoznak az emberre veszélyes fertőzéseket, egy orvos véleménye szerint ez nem lehet indok arra, hogy lemondjunk a már meglévő állatról, ha kisbaba érkezik a családba. Sőt, bizonyos tekintetben az ebnek nagy szerepe lehet a kisgyermek immunerősítésében.

„A csecsemő immunrendszere megtanulja a kis kedvencet tolerálni még abban a periódusban, amikor az immunrendszer számára kialakul az idegen, illetve a saját, tolerálható antigén (fehérje) fogalma. Így talán sikeres lesz a házi kedvenc hosszútávú tartása. Ugyanakkor, ha 1-2 éves gyerek mellé hozunk háziállatot, akkor nagyobb esélye van az arra hajlamos egyénnél az allergia kialakulására, és a betegségek kialakulására”

– ezt már Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász mondja, ezzel megnyugtatva a szülőket. De felhívja a figyelmet arra is, hogy ne essünk át a ló másik oldalára. A városokban látni, hogy a kutya játékai a babakocsi aljában vannak a gyermek játékaival. Ez mindenképp kerülendő! Ugyan az immunrendszer sokat erősödik az állat jelenlétében, nem lesz hetek alatt teljesen ellenálló a baktériumokkal szemben. Ügyeljünk a higiéniára!

A kicsire ügyelni fog a jól képzett kutya

Amikor két újszülött érkezik

Végül, a kutyatréner leszögezi, hogy csak és kizárólag megbízható kutya lehet a kicsi mellett. Egy aktív kölyöknek is lehetnek kiváló képességei, megtanulhatja hamar a parancsokat, de könnyen bajt okozhat lendületességével. Elég egy felugrás, ami komoly bajt okozhat. Gondoljunk bele, hogy egy közepes testű kölyök is milyen könnyen fellöki a totyogó gyermeket. Ezért nem javasolt gyerekvállalás alatt kutyavállalásra is jelentkezni. Jó esetben mindegyik döntésünket átgondoljuk, ilyenkor vegyük számításba, hogy a kisbaba érkezésével járó feladatok mennyi időnket és energiánkat fogják lekötni, így az adott élethelyzetben nem biztos, hogy megfelelően tudnánk foglalkozni egy kiskutyával is.

család gyerek és kutya nevelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink