hirdetés

A gyerek szeretné, de te viszed haza: ezekre figyelj, hogy boldog legyen a kutyás élet

Jakab Viktória

2023. április 28 - Képek: Getty Images Hungary

Gyakran a gyerek unszolására érkezik új kutya a családba, és olykor még a szülők is gyakorlatlanok a kutyás élet terén. Érdemes néhány dolgot átgondolni, mielőtt kiválasztanánk, és hazavinnénk legújabb családtagunkat.

hirdetés

Minden gyerek szereti az állatokat, és ha még nincs a családban kutya, vagy más kisállat, akkor szinte biztosan felmerül előbb-utóbb a gyerkőc részéről az igény, hogy szeretne egy cuki, szőrös kis kedvencet, akivel jó sokat tud majd játszani. Ha a hosszas kérlelés meghozza gyümölcsét, és a szülők beadják a derekukat, akkor egy egészen új korszak indul a család életében. Ilyenkor több dologra is fel kell készülni, mielőtt megérkezik az új kutya. Ha a szülőknek van korábbi gazdis tapasztalata, az nagyban megkönnyíti a helyzetet, de előfordul, hogy nekik is új ez a szituáció.

Életre szóló barátság indul az új kutya és a gyerek között.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami megkönnyítheti ezt az időszakot.

Az új kutya nem játékszer, családtag

Nem mindegy, mekkora gyermek vagy gyermekek vannak a családban. Ha kizárólag a gyermeki unszolás miatt vinnénk haza az új családtagot, akkor mindenképp érdemes megvárni, hogy legalább az iskolás kort érjék el a csemetéink. Előtte sincs persze akadálya, de akkor készüljünk fel, hogy olyan lesz, mintha még egy ovis csatlakozna hozzánk. Mert egy új kutyus legalább annyi törődést és odafigyelést igényel, szóval lesz még egy gyerekünk. De bármekkora is legyen a porontyunk, fontos, hogy előre elmagyarázzuk neki, nem egy plüssállatkát hozunk haza, hanem egy érző lényt. Akármennyire is csábító, nem kell egyfolytában tutujgatni és nyaggatni. Várjuk meg, míg ő közeledik, játsszunk vele, ha ő is szeretné, de ha elfárad, elvonulna, akkor hagyjuk pihenni. Persze az is lehet, hogy akkora lesz az összhang első perctől, hogy elválaszthatatlanok lesznek, de azért nem árt előre elbeszélgetni erről.

Ha vesszük a kutyust

Amennyiben kutyus vásárlása mellett döntünk, akkor mindenképp ellenőrizzük az eladót. Egy tenyésztőtől jó genetikai állománnyal rendelkező, egészséges kölyköt vehetünk magunkhoz. Egy szaporító esetében szinte biztos, hogy valamilyen egészségügyi problémája lesz, ami csak később jelentkezik. A fajtatiszta kiskutya előnye, hogy előre megismerhetjük a fajtajellemzőket, így választhatunk a család életformájához leginkább illeszkedő temperamentumú fajtát.

Egy kutya jó játszótárs.

Ha befogadjuk

Az örökbefogadás szép dolog, de tisztában kell lennünk vele, hogy ha felnőtt kutyára esik a választásunk, akkor több idő lehet, míg kialakul a teljes bizalom és a kötődés. Érdemes kikérni a menhelyi gondozók véleményét a kutyusról, mert ők már ismerik a természetét, mennyire játékos vagy nyugis. Meg tudják mondani, mekkora a mozgásigénye, mennyire hangos, bírja-e a gyerekeket, többi állatot, inkább egygazdás vagy sem. Mindenképp jó ötlet egy ismerkedős látogatás a gyerekkel együtt, mielőtt hazavinnénk, hogy lássuk, miként reagál ránk a választottunk, mennyire nyit felénk. Egy keverék lehet épp olyan ügyes, okos, szelíd és imádnivaló, mint egy fajtatiszta társa, de jól át kell gondolnunk a választást. Ha ragaszkodunk egy bizonyos fajtához, akkor fajtamentőktől vihetünk haza felnőtt fajtajellegű kutyust is.

Mikor hazajön az új kutya

Elhozni érdemes mindenképp autóval, hogy minél kevesebb stressz érje. Ha nincs kocsink, akkor kérjünk meg egy rokont, barátot, hogy fuvarozzon el minket. Kistestű vagy kölyök kutyust hordozóba is tehetünk, de egy nagyobb alá szükség lesz egy nagy takaróra. Nemcsak a szőrözés és az esetleges koszos bunda miatt, de azzal is számolhatunk, hogy néhány blöki nem bírja az autózást és felkavarodik a gyomra. Készítsünk elő otthon mindent, hogy mikor elérkezik a nagy nap, már csak a kis jövevénnyel kelljen foglalkoznunk. Találjuk ki előre, hol lesz a helye, legyen előkészítve párna, takaró vagy egyéb fekvőalkalmatosság. Szükség lesz tálra a víznek és az ételnek, valamilyen kutyajátékra, amit persze nem biztos, hogy azonnal el is fogad, de nem árt, ha felkészülünk, és jó sok jutifalatra. Ha menhelyi kutyust választunk, akkor legyen otthon kutyasampon, mert előfordulhat, hogy első utunk a zuhany alá vezet.

A mindennapok

Első dolga lesz persze újdonsült családtagunknak, hogy feltérképezze leendő otthonát. Mutassuk meg neki a helyét, kapjon jutifalatot és hagyjunk neki egy kis teret. Első perctől érdemes kialakítani egy rendszert, hogy mikor kap enni, mikor visszük sétálni, de persze ez nagyban függ attól, hogy kölyökre vagy felnőtt kutyusra esett a választás. A gyerkőc is kapjon korának megfelelő feladatokat, lehet az a kicsiknél akár az is, hogy a friss vizet ő adja mindennap, vagy nagyobbaknál a sétáltatás, rendszeres játék. Elképzelhető, hogy gyermekünk kezdeti lelkesedése az idő múlásával alább hagy, ezért nem kizárt, hogy mégis ránk marad majd a sétáltatás vagy az etetés. Ezen nem érdemes meglepődni.

Beszéljük meg gyermekünkkel, mire kell figyelnie

Figyelmeztessük, mindig várja meg, hogy a kutyus közeledjen hozzá, vagy ha hívja, de nem jön, akkor ne zaklassa. Ebben az első időszakban idegenek vagyunk a számára és épp elég az a stressz, amit az új környezet jelent. Azt kell éreztetnünk, hogy itt biztonságban van, nem nyaggatjuk. És ami kisebb gyerekeknek még fontos feladat, hogy nagyon figyeljenek, ne maradjon elől a kutyus számára elérhető közelségben gyerekjáték. A műanyag játékok, főleg a gumilabdák nagy kísértést jelentenek, és ha elkezdi rágcsálni, akkor az apró darabkák fulladást, vagy lenyelve belső sérülést okozhatnak.

Készüljünk fel, hogy az első időszak még nehéz, de ez ne szegje kedvünket! Az összeszokás, a bizalom és a szobatisztaság kialakulása időigényes folyamat, de akár néhány hét elteltével, mikor már legújabb gyerekünk megszokott minket és új otthonát, akár elkezdhetjük a kutyasulit is.

család gyerek gyerek és kutya kutya kiválasztása új kutya új kutya a háznál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink