hirdetés

Ezért ne engedd, hogy a gyereked kikönyörögjön egy kutyát 

Ferenczi Deborah

2021. július 15

Szülőként egészen biztosan mindent meg szeretnénk adni a gyermekünknek, a legjobb nevelést, a legjobb iskolákat és a legszebb ajándékokat is. Szeretnénk, ha a jelleme fejlődne és megtanulna felelősséget vállalni a döntéseiért, melyeket meghoz az élete során.

hirdetés

Alapvetően a kutyatartás egészen biztosan komoly jellembeli fejlődéssel jár, bármilyen életszakaszban is tartunk jelenleg. Minden egyes stádiumunkban mást és mást tanít nem csupán a kutyusról, de magunkról is. Ugyanakkor szükségszerű megérteni, hogy a kutyatartás egy komoly elkötelezettség, mely ideális esetben hosszú évekről szól és nem két-három hónapról. Mérlegelni kell, hogy nem kedv és nem hangulat kérdése, hanem a kutyatartás egy életforma. Mindettől függetlenül valószínűsíthető, hogy minden gyermeknél elérkezik az a pont, amikor kutyáért esedezik a szüleinél. Ilyenkor merül fel a kérdés: megengedjem-e a gyermekemnek, hogy kikönyörögjön egyet?

A gyermekkori kutyatartás pozitív hatásai

Lényegében számos olyan pozitív hatással jár a kutyatartás, mely miatt mindenképpen ajánlott a családban egy kutyus jelenléte. Egy állatnak a szeretete teljesen más dimenziót nyit meg előttünk érzelmi intelligencia terén. Amennyiben a gyermek felelősségteljes és odaadó, már egészen kicsi korban megtanulhatja a másokról való gondoskodást. Szembesülhet azzal, hogy mennyire fontos az önzetlen szeretet, a ragaszkodás és a feltétlen bizalom. Számos olyan dolgot tanít egy kutya az életről, mely egészen biztosan a gyermek hasznára fog válni. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy csakis abban az esetben engedjük meg, hogy a gyermekünk kikönyörögjön egy kutyát, ha már szülőként úgy ítéljük meg, hogy alkalmas arra, hogy ilyen komoly felelősséget vállaljon.

Alkalmas-e a gyermekem kutyatartásra? 

Alapvetően ezt nehéz rendszerbe szabni, hogy mikortól alkalmas egy gyermek a kutyatartásra. De okvetlenül fontos, hogy legalább elérje már a minimum 5-6 éves kort. Ez az életszakasz, amikor már örülni tud az állat jelenlétének. Azonban ebben a stádiumban még nem igazán tud gondoskodni a kutyusról. Ilyen korban nem célszerű csak a gyermek számára venni állatot, kizárólag abban az esetben, ha a család egésze akar kutyát. Ellenben 11- 12 éves kor körül már ideális lehet a gyermek egy saját kutya tartására. Természetesen abban az esetben, ha kellően felelőségvállaló és megbízható az élete más területein is. 

 

A kutya hosszútávú projekt

Amennyiben a gyermekünk már idősebb korában, vagyis megközelítőleg 11-12 évesen szeretne kutyust, akkor feltétlenül fontos, hogy annak érdekében, hogy ne gondolja meg magát adjunk időt annak, hogy érlelődjen benne a gondolat. Magyarázzuk el neki, hogy mennyire nagy felelősséggel jár egy kutya tartása. Milyen feladatok várnak majd rá a jövőben, melyet, ha esik, ha fúj bizony el kell végeznie. Ne engedjük, hogy hirtelen felindulásból könyörögje ki ajándékként, hiszen sajnálatos módon pontosan az ilyen kutyákkal vannak tele a menhelyek. 

Összegezve semmiképpen se engedjük azt meg, hogy a gyermekünk hirtelen felindulásból kérjen és kapjon kutyát, mivel sajnos ennek sok esetben kifejezetten rossz a vége. Amennyiben úgy látjuk, hogy nem elég érett az ilyen jellegű felelőségvállalásra, akkor ne engedjük meg neki ezt a kötelezettséget. Várjunk addig, amíg alkalmassá válik a személyisége arra, hogy önzetlenül és szeretettel tudjon gondoskodni egy kutyáról. 

(Képek: Getty Images Hungary)

 

felelős kutyatartás gyerek és kutya kutya hatása a gyermekre kutyatartás kutyavásárlás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink