hirdetés

Nem vagy kutya, és nem is kell úgy viselkedned: a modern ebtartás 5 legfontosabb szabálya

Hangai Lilla

2023. március 13 - Képek: Getty Images Hungary

Több ezer éve ismerjük őket és alapjában véve a kutyákhoz fűződő viszonyunk elég statikus maradt. Butaság lenne azonban azt állítani, hogy minden maradt a régiben. Például a kutatásoknak köszönhetően egyre többet tudunk meg róluk. Ráadásul a változó társadalmi berendezkedésnek és a szintén változó egyéni igényeknek köszönhetően nem ugyanolyan szemmel tekintünk rájuk, mint a háziasításuk kezdetén, vagy akár csak 20 évvel ezelőtt.

hirdetés

Rengeteg új, divatos nevelési elv és a könnyebb együttélést segítő tipp és trükk kering a közhiedelemben, így hát gazdi legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy mivel tesz jót és talán mivel nem. Ma ezeket szeretnénk tisztázni!

1. Nem vagy kutya, így hát nem kell falkavezérként sem viselkedned

Rendben van, tudjuk, hogy tudod, hogy nem vagy kutya. De az is biztos, hogy sok kutyakiképzési elv abból a feltevésből indul ki, hogy úgy kell viselkedned, mintha kutya lennél, mintha alfa lennél, mintha falkavezér lennél.

Sok olyan tanácsról olvasunk mi is, hogy falkavezérként meg kell mutatnod kedvencednek, ki hordja a nadrágot és keményen kell bánnod vele. Ez a jótanács állítólag a farkasok falkán belüli tevékenységén és berendezkedésén alapul, bár az újabb kutatások leleplezik, hogy a falkán belül sem az agresszió és a büntetés a legfontosabb eszköz az egység és a rend fenntartására, és nincsenek alfa hímek és nőstények sem.

Jó gazdiként nem szigorúnak kell lenned, hanem következetesnek és megbízhatónak, hogy kutyád bármelyik pillanatban fordulhasson hozzád iránymutatásért, támaszért, példáért. És ennek ugyebár semmi köze a kemény bánásmódhoz.

A kutyád a legjobb barátod, a segítőtársad, a lelki támaszod, partnered a munkában. Az agresszív kiképzési módszerek nem erősítik az irányító, tanító szerepedet, pusztán félelem alapú engedelmességet lehet velük elérni, ami a kutyánál stresszhez és szorongáshoz vezethet.

A jól viselkedő kedvenc egy kis finomságot is kaphat.

2. A jutalom alapú módszerek a leghatékonyabbak

A neked tetsző viselkedésmódokat jutalom alapú megerősítéssel a legegyszerűbb és leggyorsabb megszilárdítani. A nem kívánt viselkedésmintákkal kapcsolatban pedig elég annyit tenned, hogy nem erősíted őket. Minden kutyánál alkalmazható ez a módszer, nincs kockázata és ráadásul hatékonyabb is. Arról nem is beszélve, hogy a tanulási folyamat mindkettőtök számára szórakoztatóbb és élvezetesebb lesz.

Ráadásul ezt a módszert bátran használhatod úgy is, hogy a gyermeked is jelen van, vagy akár át is adhatod neki a tudásodat. Nem kell egy pillanatra sem attól tartanod, hogy az állatokhoz és bánásmódjukhoz való viszonya rossz irányba változik majd.

3. Bármelyik kutya haraphat

Bármelyik pillanatban történhet olyan, aminek hatására az eb túl izgatott vagy agresszív lesz, és odakap. Még a legjólneveltebb kutyákkal is előfordulhat, hiszen állatok és vannak ösztöneiknek.

Nem csak a nagytestű kutyáknak kellhet szájkosár.

Nem félelmet szeretnénk kelteni, csupán arra intünk, hogy légy mindig óvatos. Kérdés nélkül ne simogass meg egyetlen idegen kutyát se, és szépen kérünk, ha kedvenceddel a tömegközlekedésen utaztok, legyen rajta mindig szájkosár. Minimális kényelmetlenséggel jár, cserében azonban komoly balesetektől kímélheted meg magad, a kutyát és másokat is.

4. A kutyákat és a gyerekeket alaposabban kell felügyelni, mint gondolnád

Még akkor is, ha a saját családi kutyáról van szó! Számos olyan „cuki” videót látni az interneten, ahol az újszülött baba vagy a kisgyermek közelében izgatottan szimatoló kutyák vannak. A család boldog, hogy milyen szép is lesz majd ilyen barátokkal felnőni, a nézők többsége meg olvadozik. Ám ahogy az előző pontban is említettük, bármelyik kutya haraphat; bármikor. Nagyon szép dolog a bizalom, de ha minket kérdezel, ebben az esetben mi semmit sem hagynánk csupán a bizalomra.

Nagyon fontos már kisgyerekkorban megtanítani a csemetéknek egy kutyás háztartásban, hogy egyes helyzetekben hogyan szabad közeledniük a kutya felé, és hogy ha az a játék és simogatás helyett inkább el szeretne vonulni, azt is el kell fogadni. Csodás teremtményekről van szó, akiknek rengeteget köszönhetünk, de balesetek történhetnek. A gyerek és a kutya csak felügyelet mellett töltsenek együtt időt!

5. Te vagy a kutyád gyámja

Te biztosítod számára az élelmet, a vizet, a hajlékot és az orvosi ellátásokat is. Ez teljesen alapvetőnek és helyesnek tűnik így, igaz? Olyan alapvető jogokról van szó, amit szerencsére a legtöbb kutyatartó már semmilyen formában nem von kétségbe.

A kutyák oktatása és kiképzése azonban semmilyen formában nincs szabályozva, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nincs arra egyetlen gazdi sem kötelezve, hogy megtanítsa kedvencét az alap parancsokra, az elvárt helyes viselkedésre.

Itt jön például képbe az is, amiről a 3. pontban írtunk. A felelős kutyatartás nemcsak arról szól, hogy a blöki jóllakott-e, és ha beteg ellátták-e. Egy felelős kutyatartónak arról is gondoskodnia kell, hogy az eb mentálisan és fizikálisan megfelelően stimulált legyen, és ha emberek közé visszünk, a viselkedését irányítani tudjuk. Életeket is menthet az ilyen hozzáállás! Bíztatunk, hogy mielőtt beszereznéd a kutyát, különíts el egy összeget a trénerre vagy kutyasulira is. Ha ezt eddig elmulasztottad, ne feledd, sosem késő! Bármilyen életkorban jelentkezhettek oktatásra.

alfa felelős állattartás felelős kutyatartás gyerek és kutya harap a kutya jó gazdi kiképzés hibák kutya falkavezér kutyakiképzés kutyasuli kutyatartás kutyatartási szokások

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink