hirdetés

Ez a különbség a kutyatulajdonos és a kutyaszülő között: hol érdemes meghúzni a határt?

Hangai Lilla

2023. március 21 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyatulajdonosként vagy kutyaszülőként gondolsz magadra? Fizikálisan és érzelmileg is gondjukat viseled, kötődést alakítottál ki velük, együtt töltitek a szabadidődet és úgy szervezed a programjaidat is, hogy veled tudjanak tartani bárhová? Minden, ami a tiéd, az az övék is és soha nem éreztél neheztelést, ha a fizetésed nagy részét arra kellett költened, hogy jobb körülményeket biztosíts nekik? Amikor hozzájuk beszélsz, anyucinak, apucinak, anyának, apának, papának vagy mamának hívod magad? Ha mindezekre igen volt a válasz, valószínűleg te is kutyaszülőként gondolsz magadra.

hirdetés

Talán nem is gondolnád, hogy milyen fontos, hogy ez változzon. Legalábbis bizonyos szempontból. Mutatjuk, hogy miért!

Az egyensúly és a tudatosság hiánya

A kutyák fantasztikus lények. Minél többet tudunk meg róluk, annál biztosabbak vagyunk benne, hogy kivételes állatok, akikért sosem lehetünk elég hálásak. Szinte minden szituációban, amit ember képes teremteni, mellettünk állnak: legyen az magánélet vagy munka. A háziasítás óta folyamatosan fejlődnek és tesznek azért, hogy jobban megismerjenek bennünket és boldogabbá tegyenek minket. Egy ebnek az adja a legnagyobb boldogságot, ha a gazdit elégedettnek látja. A saját igényeik és vágyaik kevesebbet nyomnak a latba, mint a gazdié.

A legfrissebb felmérések szerint a kutyások jelentős százaléka többet költ kedvencére, mint magára. Nagyobb örömöt okoz az ebnek venniük valamit, mint saját maguknak. Ezzel szemben azonban kiderült az is, hogy ez a költés nem vonatkozik mindenre. A kézzel nem megfogható dolgokért, mint például a biztosításért, már kevésbé szeretnek pénzt kiadni, míg egy újabb játék, csinos nyakörv, meleg pulóver, vagy bio eledel nem jelent problémát.

Ez a viselkedés nemcsak felelőtlen, de hosszú távon a blökinek és magunknak is kárt okozunk vele. Egy felelős állattartó ugyanis felismeri, hogy ahhoz, hogy kedvencével hosszú időn keresztül együtt lehessen, elsősorban nem cuki játékokra és modern elektronikai kiegészítőkre van szükség. Állattartóként megilletnek a kutyáddal kapcsolatban bizonyos jogok, de cserébe úgy is kell viselkedned, mint aki felelősségteljes felnőtt emberként hoz meg komoly döntéseket egy másik élőlénnyel kapcsolatban.

Kezdődik ez egészen ott, hogy ha fajtatiszta kutyát szeretnél, ne szaporítótól vásárolj! És folytatódik ott, hogy miután megvan a kutyus, illő lenne pénzt elkülöníteni a biztosításra, az ivartalanításra, és igen, a tréningre is. Ugyanis ha emberek közé akarod vinni a kutyát, kötelességed olyan állatot nevelni, aki hallgat rád és a húzós szituációkban sem kell amiatt aggódnod, hogy feszültségében megharap valakit.

A különbség a szeretem a kutyákat és szeretnék kutyát között

Ezek mind olyan dolgok, amik unalmasan hangozhatnak egy olyan ember számára, aki azért döntött a kutyatartás mellett, mert unatkozik, lelkileg padlón van, éppen divatos vagy egyszerűen szereti a kutyákat.

2023 van, a fogyasztás és a közösségi média egyre nagyobb méreteket ölt. Nem csoda, hogy egyre nehezebb megértenünk azt is, hogy csak azért, mert őszintén vonzódunk valamihez és tetszik nekünk, még csodálhatjuk távolról is. Csak a birtoklási vágy miatt nem engedhetjük magunkat, hogy fejest ugorjunk egy ekkora döntésbe! Legyünk annyira bátrak, hogy bevalljuk magunknak, a jelenlegi anyagi helyzetünk, mentális állapotunk vagy a lakhatási körülményeink éppen nem alkalmasak arra, hogy gondját viseljük egy kutyának. Ha imádod a kutyákat, elmehetsz menhelyre önkénteskedni vagy vállalhatsz kutyasétáltatást. Sőt, felajánlhatod barátaidnak és ismerőseidnek, hogy szívesen vigyázol kedvenceikre, míg valamilyen programjuk van.

Egy kutyatartónak ugyanis vannak jogaik, de kötelességeik is. És amellett, hogy elhalmozzák kedvencüket szeretettel, biztosítják számára az alapvető fontosságú ellátást és igyekeznek olyan sok minőségi időt együtt tölteni, amennyit csak lehet. Arra sem restek, hogy pénzt áldozzanak a kutyájuk egészségére. Na, és hogy olyan ebet neveljenek, aki iránymutatásért bármikor fordulhat hozzájuk és a gazdi szava szent számukra, így nem veszélyesek a társadalomra sem.

Egy kutyaszülő rajong kedvencéért, elhalmozza minden földi jóval és biztos benne, hogy az övé a legszebb és legokosabb. Míg egy kutyatartatónál mindezek mellett megjelenik a tudatosság, a lelkiismeretesség és a kötelességtudat is. Te melyik vagy?

felelős állattartás felelős kutyatartás gazdi kihat a kutyára gazdi szereti a kutyát gyerekként kezelt kutyák jó gazdi kutya biztosítás kutyaszülő vs kutyatartó kutyatartás kutyatartás költsége

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink