hirdetés

Kutya biztosítás: ezért olyan fontos megkötni minden kedvencedre!

Buzgó Csilla

2021. március 2

Lakásbiztosítás kiegészítéseként, illetve önálló csomagként is egyre többen veszik igénybe a hazai biztosítók felelős gazdik számára létrehozott ajánlatait.

hirdetés

A kutyás élet tele van kalandokkal, és ha az egyik véletlenül rosszul sül el, bizony lehet, hogy csak súlyos kiadások ellenében tudja jóvátenni azt az állatorvos. Még borzasztóbb a végzetes szerencsétlenség, ebben az esetben nincs mit tenni, a gazdi fájdalmát nem enyhítheti a biztosító által kifizetett összeg. Az anyagi problémák miatt kialakuló felesleges stressztől azonban mindenképpen megkímélhet egy okosan megkötött szerződés. Ha felelősségbiztosítást is kötsz, akkor a kutya által okozott károk megtérítése sem jelent hirtelen kiadást.

Ezért érdemes biztosítást kötnöd

A biztosítási összeg csomagajánlattól függően 20-50 Ft-ba kerül naponta, viszont egy váratlan baleset vagy betegség esetén súlyos tízezreket spórolhatsz meg az igénybevételével. Hiába jártok egy jó áron, korrektül dolgozó állatorvoshoz, ha ismeretlen terepen történik valami kedvenceddel – és valljuk be, ez sajnos igen gyakran előfordul -, a számla a megszokott összeg sokszorosára rúghat.

Sok rendelő 10 ezer forint feletti alapdíjért vizsgálja át az állatot, ezt tovább növelheti az éjszakai ügyeleti felár, ami akár 25-30 ezer forint is lehet. A gyógyszerek és a tényleges beavatkozás költségei mindezeken felül kerülnek elszámolásra. Így egy komolyabb műtét végösszege akár a 60-70 ezer forintot is elérheti.

Ha olyan városrészen éltek, ahol nagy a forgalom, esetleg valamilyen kutyás sportot űz a kedvenced, netán sokat jár közösségbe, ahol bármit elkaphat, szintén érdemes elgondolkodnod a biztosítás megkötésén.

Milyen esetekben fizet a biztosító?

Fontos tudni, hogy csak váratlan baleset vagy megbetegedés esetén veheted igénybe a vállalat szolgáltatásait, rutinbeavatkozások, pl. ivartalanítás vagy fogkőeltávolítás esetén nem. Sajnos a genetikailag öröklődő betegségek sem tartoznak a biztosító hatáskörébe, továbbá a kötelező oltásokat, gyógyszereket is neked kell állnod.

Mivel az állatorvosi szolgáltatások az ún. szabadáras kategóriába tartoznak, ha valamely rendelő díjszabása eltér a Magyar Állatorvosi Kamara által ajánlottól, a fennmaradó összeget a biztosító állja. Szinte mindegyik hazai biztosító 10 ezer forintos önrészt határoz meg, tehát csak akkor segítenek a kárrendezésben, ha a számla meghaladja ezt az összeget, és akkor is csak a fennmaradó részt fizetik ki.

Amennyiben igénybe veszed a biztosító segítségét, az éves díj nem növekszik, viszont a legtöbb helyen meghatároznak egy éves maximumot, valamint csomagtól függően egy alkalmankénti értékhatárt is.

A kisállatbiztosítás megkötésének feltételei

Kutyák esetében a biztosítás csak 4-6 hónapos kortól köthető 7 évnél fiatalabb állatok részére. Emellett egészségügyi előírások is szerepelnek a szerződésben, ezek általában az alábbiak:

  • a biztosítás megkötésekor kielégítő egészségi állapot
  • chipeltetés, az adatok adatbázisban való rögzítése
  • kötelező oltások beadatása féléves korig (veszettség, szopornyica, Rubarth-kór, leptospirosis és parvovirosis)
  • féreghajtás elvégzése legalább négy alkalommal féléves korig (az első életévüket betöltött kutyák negyedévente történő féregtelenítését írják elő)

Egyes biztosítóknál csak lakásbiztosítás igénybevétele esetén köthető meg a kisállatok védelmét szolgáló szerződés, míg másutt ettől teljesen függetlenül biztosíthatod be kedvencedet.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos számla baleset kisállat biztosítás kutya biztosítás tragédia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink