hirdetés

Így utazz tömegközlekedésen kutyával, hogy ne zavard utastársaidat

Ferenczi Deborah

2022. február 12 - Képek: Getty Images Hungary

Tudtad, hogy a kutyád nem utazhat ülésen, csak a jármű padlóján? Sőt magaddal kell vinned érvényes oltási bizonyítványát? Tisztában vagy azzal, hogy kedvenced számára a mozgólépcső jelenti a legfőbb veszélyt, ezért van arra is szabály, hogy a karodban kell cipelned őt?

hirdetés

Annak ellenére, hogy az utasok igencsak jelentős százaléka kutyája társaságában veszi igénybe a tömegközlekedési szolgáltatásokat, mégis sokan nincsenek tisztában a kutyaszállítás szabályaival. Összegyűjtöttünk néhány tippet és szabályt arra az esetre, ha az ebeddel szeretnél utazni a tömegközlekedésen.

Hogyan utazz a kutyáddal?

A kistestű kutyák kizárólag zárt, kézipoggyász méretű hordóban, ketrecben vagy táskában szállíthatóak, ez azért fontos, mivel megakadályozza, hogy az állat megszökjön. Minden más esetben a nagyobb testű kutyákat csak szájkosárral és pórázon lehet szállítani kortól, fajtától és mérettől függetlenül. Fontos tudni, hogy bármilyen fémből, műanyagból, textilből készült szájvédő elfogadható. A lényeg mindössze annyi, hogy megakadályozza az esetleges harapást. Elengedhetetlen, hogy kutyád oltási könyve mindig nálad legyen. Szintén jó tanács, hogy soha ne tartózkodj kedvenceddel közvetlenül az ajtó közelében, ugyanis a jármű ajtaja könnyedén rácsukódhat a kutyára. A legtöbb esetben külön jegyet vagy éppen bérletet szükséges vásárolnod az ebnek, illetve azt is meghatározták, hogy utasonként csak egy kutya utazhat.

Hány kutya utazhat egy járműben?

Az ajtók száma határozza meg, hogy az adott járművön hány kutya utazhat. Például ha egy busznak három ajtaja van, akkor három kutya lehet rajta egyszerre, de utasonként továbbra is kizárólag egy eb engedett meg. Fontos megjegyezni, hogy a segítő kutyák kivételnek számítanak. Ebbe a kategóriába tartozik a vakvezető kutya, a hallássérültet vezető kutya, a mentálhigiénés segítőkutya, a rohamjelző eb, a személyi segítő és a terápiás kutya. Speciális hámot vagy kendőt érdemes viselniük, hogy meg tudják különböztetni őket az átlagos kedvencektől, de gyakran utazóknak fényképes igazolványt sem árt csináltatni. Ennek segítségével személyenként több állat is szállítható, ráadásul szájkosár és külön pótjegy nélkül.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tanulója Morze, a labrador. /Fotó: Jóvári Krisztina

Mik a kutyák mozgólépcsőn történő szállításának szabályai?

A kutyák számára az elsődleges veszélyt a mozgólépcső jelenti, mivel könnyedén beakadhat az állat mancsa és megsértheti a bundáját vagy a karmait. Ezért a biztonsága érdekében különösen a mozgólépcsőre való fel- és leszálláskor a karjaidban kell vinned. Nagytestű kutyák esetén az állomás szolgálatban lévő személyzetének riasztását követően lehetőség szerint a nem mozgó, tartalék lépcsőt kell használni.

Ingyenesen szállíthatók-e a kutyák?

A zárt konténerben kézipoggyászként szállított kutyák nem igényelnek külön jegyet vagy bérletet. Rendőrkutyák, megkülönböztető jelzést viselők, például vakvezető kutya, segítő kutyák ingyenesen utaznak. Terápia esetén, ha az állat nem a kiképző szervezet tulajdonában van, akkor a megkülönböztető jelzésen az ebet alkalmazó szervezet logóját kell feltüntetni. A segítő kutyák és gazdáik utazását nagyban megkönnyítheted azzal, hogy nem mész oda simogatni, dédelgetni a láthatóan szolgálatban lévő ebet, hanem tisztes távolságot tartasz. Ha mindenképpen közeledni szeretnél, kérd ki a gazdi véleményét, és vita nélkül fogadd el a válaszát.

kutya bkk kutya BKV kutya szabály kutya tömegközelkedés kutya utazik szájkosár tömegközelekedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink