hirdetés

Elérkezett az idő: kutyafelügyelők járják az utcákat

Molnár Enikő

2024. január 7 - Képek: Getty Images Hungary, PID/Markus Wache

Megérkezett a január, ezzel együtt pedig a kutyafelügyelők is munkába állnak, hogy a kutyások és a város többi lakója közötti harmóniát megőrizzék.

hirdetés

Bár elsőre furcsán hangozhat a „kutyafelügyelő” kifejezés és legtöbbünknek talán Rex felügyelő jut róla eszébe, egy kicsit másfelől kell megközelíteni a szó jelentését. A kutyafelügyelők olyan emberek, akik az utcákat járva (tehát közterületen) egész évben figyelemmel kísérik a kutyásokra és a kutyákra vonatkozó szabályok betartását. Nem kell megijedni, ez nem hazánkban történik, de érdekes elgondolás, és megvan a (nyomós) oka is. A bécsi kutyafelügyelők, tehát a Wiener Hunde-Team nem azért jött létre, hogy minden apróságba belekössön, amit a városi kutyatartók csinálnak, pont ellenkezőleg. Az esetleges konfliktusok megelőzése és a biztonságos együttélés megelőlegezése a cél az új rendfenntartó csapat bevezetésével. De erről mindjárt részletesebben is beszélünk.

Hogyan kell elképzelni a kutyafelügyelők munkáját?

A bécsi kutyafelügyelők csapata egy új kezdeményezés annak érdekében, hogy a kutyások és nem kutyások közötti kapcsolat zökkenőmentes legyen. Egy 2022-es felmérés alapján csak Bécsben 57 ezer kutya él, így a statisztika alapján minden 35. bécsire jut egy eb.

Összehasonlításként a FEDIAF adatai szerint Magyarországon (2022-ben) 2,8 millió köré lehet tenni a gazdás kutyák számát. (Ugyan ezen felmérés alapján Ausztriában 837 000 kutya él.) A MEOESZ  ezzel szemben 4 millióra becsülte a hazai ebállományt, még 2021-ben. Ezek alapján nehéz lenne pontos adatokat mondani arról, hogy mennyi a budapesti kutyák száma, ezért nem is próbálkozunk meg vele. Különböző adatokból összeollózva ki lehetne számolni, de az nem feltétlenül mutatna valós számot, ahogyan a Társállattartás Magyarországon a 19. századtól napjainkig című tanulmány szerzői is kiemelik:

A társállatok számáról legfeljebb csak óvatos becsléseket tehetünk. A pontosabb kimutatásokhoz a háztartásméret, valamint a háztartásban tartott társállatok száma szerint is reprezentatív felmérések szükségesek.

 

A fenti tanulmányban említést tettek egy 2022-es  felmérésről, ami alapján a budapestiek 26%-a tart kutyát (a kutyás háztartásban élők aránya 26%), tehát kb. minden 4. emberre jut egy eb a fővárosban.

A pandémia idején nagyon sokan fogadtak magukhoz kutyát.

Visszatérve Bécshez, nagy a kutyapopuláció a városban, és számos szabálynak kell megfelelnie a kutyatartóknak a békés és biztonságos együttélés érdekében. Pontos, követhető előírásokról van szó, ám ez nem azt jelenti, hogy mindenki be is tartja őket, így akadnak konfliktusok, főleg a kutyatartók és az eb nélkül élők között, ami nyilván nem jó. Itt jönnek képbe a kutyás rendfenntartók, tehát a kutyafelügyelők, akik egyfajta hídként állnak a két fél között. Ellenőrzik a szabályok betartását a közterületeken, terv szerint információs kampányokat tartanak az állattartásra vonatkozó szabályokról. De nem csak elmondják, hogy mit kell csinálnia egy gazdának, tanácsokat is adnak, többek közt a következőkkel kapcsolatban:

  • Megfelelő-e a kutyán lévő póráz és szájkosár
  • A megfelelő kutyaiskola kiválasztása
  • Milyen hivatalos teendői vannak egy kutyatartónak
  • Mit kell tenni, ha elveszik egy kutya

Az új kezdeményezés célja, hogy nyomatékosítsa a bécsi kutyatartók felé, hogy kedvencüket az állatvédelmi törvényeknek és a városi állattartás szabályainak megfelelően kell tartani.

-írják a Vienna offices honlapján

Kik ők, és mire vannak feljogosítva?

A kutyafelügyelők nem csak távolról láttak eddig ebeket, és semmiképpen nem gyorstalpalót kaptak abból, hogy mit mondjanak a kutyásoknak, vagy mire kell figyelniük. Mondhatni elég nagy tapasztalatuk van a kutyák egészségével és jóllétével kapcsolatban, illetve munkájukból adódóan jól ismerik a kutyatartásra vonatkozó szabályokat. A csapat tagjai az Állategészségügyi Hivatal munkatársai, állatorvosi vagy állatgondozói végzettséggel rendelkeznek. Emellett erre az új feladatra is felkészültek. Először is elvégeztek egy hatósági állatvédelmi ellenőri tanfolyamot, illetve egy speciális képzésen is részt vesznek a poszt betöltéséhez.

Bécs állatvédelmi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky és a Wiener Hunde-Team © PID / Markus Wache

Egyelőre egy 20 személyből álló csapatról van szó, akik egyenruhában vagy civil öltözékben járják az utcákat. Amellett, hogy tanácsot lehet kérni tőlük, illetve információt osztanak meg az érdeklődőkkel, ellenőrzést is végezhetnek, szabálysértés esetén pedig a következőket tehetik:

  • Figyelmeztethetnek
  • Helyszíni bírságot szabhatnak ki, sőt, akár feljelentést is tehetnek (ha erre okot ad a kutya gazdája. Mondjuk, ha a kutyán nincs póráz és szájkosár, esetleg nem fizetik utána az adót vagy éppen nincs az eb regisztrálva a háziállatok adatbázisában.)

Te mit gondolsz a kutyafelügyelőkről? Szerinted előremutató kezdeményezés, vagy kivitelezhetetlen abban a formában, ahogyan szeretnék, hogy működjön? Szerintünk egy érdekes elgondolás, ami nagyon jól működhet, ha elég nyitottak rá a kutyatartók. Ám ahhoz, hogy elfogadóak legyenek a kutyások, az is kell, hogy a kutyafelügyelők tényleg az elképzelések szerint működjenek. Tehát ne éljenek vissza a hatalmukkal, tájékoztassanak és figyelmeztessenek, emellett pedig értő szemmel mérjék fel a helyzeteket. Kíváncsiak vagyunk, hogy beválik-e az új csapat.

bécs bécsi kutyatartás fővárosi kutyatartás jogszabály kutya szabály kutyafelügyelők kutyatartás szabályok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!