hirdetés

Van még hová fejlődni a kutyatartás terén – ilyen volt a DOGZ konferencia

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 29 - Képek: Az Én Kutyám

A szakértők egyetértenek abban, hogy a kutyatartás nagy népszerűsége ellenére nem a legideálisabb mederben folyik.

hirdetés

Október 28-án, szombaton nagy érdeklődés mellett zajlott le a DOGZ, Magyarország első kutyás szakmai konferenciája, ahol a kutyatartás fontos kérdéseiről hallhattunk érdekfeszítő és színvonalas előadásokat három teremben.

Dr Jakkel Tamás nyitóbeszédét követően három szekcióban több mint 40 meghívott előadónk lépett színpadra. A szakértők  érdekfeszítő előadásaikon fontos témákat boncolgattak, az kerekasztal-beszélgetések pedig további betekintést engedtek a kutyatartás világába.

Sokat kell még tanulnunk

A szakértők szerint a kutyatartás illetve a kutyafélékkel kapcsolatos hozzáállás egyik legnagyobb problémája, hogy az emberek rengeteg tényezővel nincsenek tisztában, és sajnos lehetőségük sincs mindig az információk megszerzésére. Legyen szó a környezetünkben élő nagyragadozókról, a tiltott kutyafajtákról vagy a városi kutyatartásról, az eseményen megjelent szaktekintélyek egyetértenek abban, hogy alapvető tudásbéli hiányosságok vannak, amelyeket szervezett és célzott oktatással lehetne orvosolni.

Fontos az edukáció

A kutyatartás témájában tenyésztők, állatorvosok és kutatók egyhangú véleménye, hogy a rendelkezésre álló információk, a tenyésztői klubok és fajtavédő egyesületek tájékoztatói ellenére még mindig sokan vannak, akik meggondolatlanul választanak maguk mellé állatot. Problémás, hogy nincsenek tisztában a vágyott fajta tulajdonságaival és igényeivel, és gyakran megfigyelhető jelenség, hogy a vásárlás vagy örökbefogadás valódi célja is megkérdőjelezhető.

Az előadók úgy vélik, hogy a megfelelő szabályozások bevezetése megoldás lehet, ahogy a rendszerszintű oktatás is elejét vehetné annak, hogy állatok számukra nem megfelelő tulajdonoshoz kerüljenek. Kiemelték továbbá a kutyák gazdához kerülésében résztvevő szakemberek felelősségét is, és azt, hogy igenis van, hogy egy jelentkezőnek egyszerűen nemet kell mondani az állat és leendő környezete érdekében.

Megosztó témák

A konferencián olyan megosztó témák is terítékre kerültek, mint a fül- és farokvágás, az, hogy a kutya családtag-e, léteznek-e „veszélyes” fajták vagy, hogy bizonyos kutyafajták kitenyésztése valóban szükséges volt-e. Előadók és vendégek egyaránt lelkesen beszéltek és beszélgettek ezekről az érzékeny témákról is, rávilágítva az őszinte és civilizált kommunikáció fontosságára.

Az ebédszünet során lehetőség nyílt arra is, hogy a vendégek, előadók, eszmét cseréljenek, a svédasztal mellett megvitassák az elhangzottakat és a felmerült gondolataikat, kérdéseiket.

Bíztató kilátások

Közös tehát az álláspont, miszerint a kutyatartás minden területével foglalkozni kell, és széles kör számára meg kell teremteni a lehetőséget a vélemények és tapasztalatok megosztására. Ugyanis ezek által juthatuk el olyan megoldásokig, amelyek állatok és emberek számára egyaránt egy szebb jövő felé mutatnak.

Bíztató, hogy előadóink tapasztalata szerint, az utóbbi években érezhetően nőtt a felelős, tudatos és tájékozott kutyatartók aránya, akik nyitottak az információkra. Bízunk benne, hogy a DOGZ konferencia és magazinunk is hozzájárul, hogy egyre több információ jusson el a gazdikhoz kedvencük szükségleteiről, viselkedéséről, egészségmegőrzéséről, és segítséget nyújt, hogy egyre harmonikusabb kapcsolat alakulhasson ki gazdi és kutyusa között.

A konferencia előadóival készült interjúkat hamarosan olvashatod.

dogz konferencia felelős állattartás kutyatartás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink