hirdetés

Rex felügyelő: milliók szívét hódította meg színészként a híres Kántor ükunokája

Buzgó Csilla

2021. július 8

1994-ben fantasztikus ötlet pattant ki az osztrák Peter Hajek és Peter Moser fejéből. Egy új, izgalmas bűnügyi sorozat, melynek főszereplője ráadásul egy okos, imádnivaló és bátor kutya? Egyenes út a sikerhez!

hirdetés

A főszereplő kiléte állítólag egy mókás véletlennek köszönhetően kristályosodott ki. Az alkotók épp egy sörözőben cseréltek eszmét, de sehogy sem tudtak dűlőre jutni a vezető karakter kilétét illetően. Végül – talán kínjukban, talán komolyan -, feldobták, hogy arról szól majd a sorozat, aki először belép a vendéglátóegység ajtaján. Ő egy német juhászkutya volt, aki gazdija előtt szaladt be a pulthoz. A többi pedig, mint tudjuk, már történelem…

Rex (Reginald von Ravenhorst) és partnere, Richard Moser (Tobias Moretti) főfelügyelő

Négylábú sztár születik

Az alkotók Hollywood egyik legnevesebb kutyatrénerét, Teresa Ann Millert kérték fel, hogy válassza ki és idomítsa be leendő filmcsillagjukat. Miller 17 kölyökből nézte ki Reginald von Ravenhorstot, eredeti nevén BJ-t, aki elképesztően tehetségesnek bizonyult.

Bár a kutyus játszi könnyedséggel oldotta meg a nehezebb ügyességi feladatokat, mint a legtöbb híres színésznek, végül neki is szereztek egy dublőrt, aki később a veszélyesebb jelenetekben szerepelt helyette.

A sorozat első évada 1998. január 4-én debütált az egyik nagy hazai kereskedelmi csatornán, rövidesen nézők millióit szegezte a képernyők elé. Az akkori viszonyokat a maiakhoz hasonlítva a Rex felügyelő akkora, robbanásszerű népszerűségnek örvendett, mint a 2019-es Csernobil vagy a The Mandalorian.

Kultikus kutyus lett Reginaldból

Talán kevesen tudják és tudták akkoriban, de a színészeb ükapja a mi híres Kántorunk volt, aki róla készült bűnügyi sorozatnak köszönhetően szerezte méltó hírnevét. Szamos Rudolf, a Kántor nyomoz című könyv szerzője szerint a Rex felügyelő és az 1970-es évekbeli magyar Kántor széria között több konkrét hasonlóság fedezhető fel.

A Kántort, Reginald von Ravenhorst ükapját alakító színészkutyus

Akárhogy is volt, a magyarok megőrültek a briliáns, mókás és hősies Rexért, aki epizódról epizódra vitte el a hátán a cselekményt, kacifántosabbnál kacifántosabb ügyeket kibogozva. Gyerekeknek, felnőtteknek, férfiaknak, nőknek egyaránt vonzó volt a koncepció: vérforraló akciójelenetek, elgondolkodtató rejtélyek, ügyesen megformált karakterek, Rex mindig sármos nyomozótársa, és természetesen a kutya, aki rendőr létére mindenki szívét elrabolta.

A sorozat befutását követően ugrásszerűen megnőttek azok a kisállathirdetések, melyekben azt állították, az eladó németjuhász kölykök a híres Reginald vérrokonai.

Mi az örök életű Rex titka?

Nyilván felmerülhetett a nézőkben a kérdés, hogy mivel magyarázzák a készítők Rex szokatlanul hosszú élettartamát. A sorozat 1994-ben debütált hazájában, az utolsó évad premiere pedig 2015 nyarára esett. Eszerint Rex akkorra már a 21. életévét taposta volna, ami egyébként nem lehetetlen, viszont az, hogy még akkor is fiatalos lendülettel ugráljon át üvegablakokon és vadásszon le bűnözőket, elég valószínűtlennek tűnt.

Rex (Reginald von Ravenhorst) és partnere a 4. évadtól, Alexander Brandtner (Gedeon Burkhard) felügyelő

Rexet a sorozat folyamán több kutya alakította, Reginald után Rhett Butler, őt követően pedig egy Henry nevű eb vette át a stafétát. Egy rajongói teória szerint pedig a cselekményben is megoldást találhatunk a rejtélyre. Az egyik epizódban megmérgezik Rexet, ám egy távol-keleti szerzetes kézrátétellel meggyógyítja őt. Lehet, hogy ez az életenergia örökre szólt – más logikus magyarázattal senki sem tud szolgálni, marad hát a nézők spiritualitásba vetett hite.

(Képek: Getty Images Hungary)

Kántor kutyás film kutyás sorozatok német juhászkutya nyomozókutya rex felügyelő színészkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!