hirdetés

Szikláról zuhant le a kutya: ezzel a speciális eszközzel kellett kimenteni

Szénási Szimonetta

2023. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

A parti őrség sietett a szerencsétlenül járt jószág megmentésére, akinek gazdája végigasszisztálta az akciót.

hirdetés

Mint már számos történet példázza, és ahogy mi is újra meg újra felhívjuk rá a gazdák figyelmét, póráz nélkül a sétáltatás számos veszélyt rejt a kutya számára. A pembrokeshire-i Porthgainnél (Egyesült Királyság) bajba jutott kutya esete ismételten rámutat arra, hogy nem érdemes kockáztatni, pláne olyan helyen, ahol valóban életveszélybe kerülhet kedvenced. A szóban forgó négylábú ugyanis egy szikláról zuhant le.

Több órás mentőakció

A gazda értesítette a parti őrséget, akik rövidesen meg is érkeztek a helyszínre, majd azonnal nekiláttak megszervezni az állat mentőakcióját. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tulajdonos egészen pontosan meg tudta mutatni, hol esett le elcsatangolt kedvence a sziklafalról. Ez meggyorsította a folyamatot.

Az életmentők végül kötelek, valamint egy speciális mentőzsák segítségével húzták vissza a riadt jószágot. Mint a helyi hírekben írják, az egységet 22 óra 30 perckor riasztották, a mentést követően pedig hajnali 1 óra 30 perckor érkeztek vissza az állomásukra, tehát több órán át dolgoztak, hogy segítsenek a négylábún.

Azért került bajba a kutya, mert póráz nélkül sétáltatták

A póráz életet menthet

Az eset után a parti őrség munkatársai a közösségi oldalukon is felhívták a kutyatartók figyelmét a póráz fontosságára. Mint írták, még a legszófogadóbb ebekkel is előfordul, hogy valami megzavarja őket, vagy az engedelmességen felülkerekedik a kíváncsiság, s már meg is van a baj. Éppen emiatt kiemelten fontos, hogy a gazdák odafigyeljenek jószágaikra, pláne olyan helyeken, mint egy meredek, sziklás partvidék.

A hazai előírásokról – Milyen veszélyektől véd a póráz?

A történtek kapcsán nézzük, milyen szabályok vonatkoznak a hazai kutyásokra. Magyarországon a közterületeken, a természeti és a védett természeti területeken, valamint vadászterületeken – kivéve a vadász- és a szarvasgomba-kereső kutyákat – kötelező a pórázhasználat. A vadászidényben különösen fontos, hogy betartsd ezt az előírást, hiszen a vadat űző ebet a vadászok kilőhetik. Emellett a vaddisznóktól is érdemes tartanod, akik egy esetleges találkozás alkalmával nagyon komolyan megsebesíthetik négylábúdat.

Ha valaki nem tesz eleget a fentebb leírtaknak, és nem köti meg kedvencét, vagy azt kóborolni hagyja, az ezzel a mulasztással kimeríti a kutyával való veszélyeztetés fogalmát, ami szabálysértésnek minősül. Ez alól kivételt jelentenek a kutyafuttatók, ahol kedvenced szabadon élvezheti a játékidőt.

A vízpartokon egyébként sem árt fokozottan figyelned jószágodra, hiszen többféle veszélyhelyzet is adódhat. Az egyik az, ha a kíváncsi eb túl messzire merészkedik, a hullámok pedig elsodorják. Másrészt, ahogy a közelmúltban fel is hívtuk rá olvasóink figyelmét, idén több gazda is agresszív hódokról, illetve súlyos hódtámadásokról számolt be a Dunánál. De a hajók és egyéb vízi járművek is veszélyesek az állatokra nézve. Így ha vízközelben tartózkodtok, ezeket is számításba kell venned kutyád biztonsága érdekében!

baleset büntetés életmentés előírás hol kell póráz jogszabály kutyamentés mentés póráz póráz nélküli kutyasétáltatás szabély támadás természet vadászidény vaddisznó víz vízpart

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink