hirdetés

Szikláról zuhant le a kutya: ezzel a speciális eszközzel kellett kimenteni

Szénási Szimonetta, 2023. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

A parti őrség sietett a szerencsétlenül járt jószág megmentésére, akinek gazdája végigasszisztálta az akciót.

hirdetés

Mint már számos történet példázza, és ahogy mi is újra meg újra felhívjuk rá a gazdák figyelmét, póráz nélkül a sétáltatás számos veszélyt rejt a kutya számára. A pembrokeshire-i Porthgainnél (Egyesült Királyság) bajba jutott kutya esete ismételten rámutat arra, hogy nem érdemes kockáztatni, pláne olyan helyen, ahol valóban életveszélybe kerülhet kedvenced. A szóban forgó négylábú ugyanis egy szikláról zuhant le.

Több órás mentőakció

A gazda értesítette a parti őrséget, akik rövidesen meg is érkeztek a helyszínre, majd azonnal nekiláttak megszervezni az állat mentőakcióját. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tulajdonos egészen pontosan meg tudta mutatni, hol esett le elcsatangolt kedvence a sziklafalról. Ez meggyorsította a folyamatot.

Az életmentők végül kötelek, valamint egy speciális mentőzsák segítségével húzták vissza a riadt jószágot. Mint a helyi hírekben írják, az egységet 22 óra 30 perckor riasztották, a mentést követően pedig hajnali 1 óra 30 perckor érkeztek vissza az állomásukra, tehát több órán át dolgoztak, hogy segítsenek a négylábún.

Azért került bajba a kutya, mert póráz nélkül sétáltatták

A póráz életet menthet

Az eset után a parti őrség munkatársai a közösségi oldalukon is felhívták a kutyatartók figyelmét a póráz fontosságára. Mint írták, még a legszófogadóbb ebekkel is előfordul, hogy valami megzavarja őket, vagy az engedelmességen felülkerekedik a kíváncsiság, s már meg is van a baj. Éppen emiatt kiemelten fontos, hogy a gazdák odafigyeljenek jószágaikra, pláne olyan helyeken, mint egy meredek, sziklás partvidék.

A hazai előírásokról – Milyen veszélyektől véd a póráz?

A történtek kapcsán nézzük, milyen szabályok vonatkoznak a hazai kutyásokra. Magyarországon a közterületeken, a természeti és a védett természeti területeken, valamint vadászterületeken – kivéve a vadász- és a szarvasgomba-kereső kutyákat – kötelező a pórázhasználat. A vadászidényben különösen fontos, hogy betartsd ezt az előírást, hiszen a vadat űző ebet a vadászok kilőhetik. Emellett a vaddisznóktól is érdemes tartanod, akik egy esetleges találkozás alkalmával nagyon komolyan megsebesíthetik négylábúdat.

Ha valaki nem tesz eleget a fentebb leírtaknak, és nem köti meg kedvencét, vagy azt kóborolni hagyja, az ezzel a mulasztással kimeríti a kutyával való veszélyeztetés fogalmát, ami szabálysértésnek minősül. Ez alól kivételt jelentenek a kutyafuttatók, ahol kedvenced szabadon élvezheti a játékidőt.

A vízpartokon egyébként sem árt fokozottan figyelned jószágodra, hiszen többféle veszélyhelyzet is adódhat. Az egyik az, ha a kíváncsi eb túl messzire merészkedik, a hullámok pedig elsodorják. Másrészt, ahogy a közelmúltban fel is hívtuk rá olvasóink figyelmét, idén több gazda is agresszív hódokról, illetve súlyos hódtámadásokról számolt be a Dunánál. De a hajók és egyéb vízi járművek is veszélyesek az állatokra nézve. Így ha vízközelben tartózkodtok, ezeket is számításba kell venned kutyád biztonsága érdekében!

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon