hirdetés

A kutyamentő kutya esete: egy jó szimatú eb segített a gödörbe esett labradoron

Szénási Szimonetta

2023. március 4 - Képek: Getty Images Hungary, YouTube

Egy nyolcéves fekete labradort nagy erőkkel keresett egy egész kutatócsoport. A kutya a rossz időjárási viszonyok miatt keveredett el, s mint kiderült, igencsak nagy bajba került. Egy másik ebnek hála azonban sikerült megtalálni. Videó is készült róla.

hirdetés

Gracienek, a nyolc esztendős fekete labradornak az angliai Peak Distric nemzeti parkban veszett nyoma. Ebben közrejátszhatott az aznapi cudar időjárás, ami a keresést is megnehezítette. A kutatócsoportnak azonban volt négylábú tagja is, akinek éles szimata elvezetett a bajbajutott ebhez.

Kép: YouTube

Egy szokványos sétának indult

Gracie és gazdája, Guy Beggs azon a hétfőn megszokott sétájukra indultak egy barátjukkal és annak kedvencével. Egy csendesebb útvonalról éppen áttértek egy fő gyalogútra, amikor elkezdett havazni. A két kutya eközben egymással játszott, mígnem egyszer csak Gracie már nem volt sehol.

A látási viszonyok folyamatosan romlottak, s mivel több órányi keresés sem vezetett eredményre, a férfi a Facebookon is közzétette a labrador eltűnését.

Óriási összefogás

Bár az említett posztban a gazda csak információt kért, legnagyobb meglepetésére egyre többen jelentkeztek, hogy segítenek megkeresnie Graciet. Idővel egész keresőcsapat alakult, így a gazda már az önkéntesekkel folytatta a kutatást. A nap hátralevő részében és másnap reggel is minden energiájukat a labrador fellelésével töltötték. A csoporthoz csatlakozott Susan Jones, valamint kutyája, Lottie, egy border collie-spániel keverék.

Az időjárás cseppet sem volt kegyes a kutatáshoz, ahogy a résztvevők nyilatkoztak, egyenesen borzalmas volt. Ők pedig csak dolgoztak fáradhatatlanul, hogy megleljék az egyre régebb óta egyedül levő kutyust.

Lottie szagot fogott

Susan Jones, egy barátja és Lottie nekiindultak egy hegygerincnek, abba az irányba, amerre a labrador eltűnt. Mint kiderült, ez volt a legjobb, amit tehettek, hiszen a kutya kisvártatva szagot fogott.

A barátom és én úgy döntöttünk, hogy az egyik útvonalon felfelé megyünk, majd a gerincen át gyalogolunk arra a helyre, ahol a kutya eltűnt. Az időjárás borzalmas volt. Gyorsan megálltunk egy szikla mögött egy kis vízért, és ahogy elindultunk, a kutyám egy bokor körül kezdett el ólálkodni. Egyszer csak a fejét a bokorba dugva megállt, én pedig hiába hívogattam, de nem jött. Odasétáltam, hogy megnézzem, mit csinál, s amikor odaértem, észrevettem egy hatalmas lyukat”

– emlékezet vissza a történtekre a nő.

Ekkor a vele levő önkéntes észrevette, hogy valami mozog a gödörben. A nő lehajolt, hogy jobban szemügyre vegye a mélyedést, és ahogy bedugta a fejét a résbe, egy szempárt vett észre, amelyik őt figyeli.

Pórázból csináltak létrát

Azonnal tárcsázták a gazda telefonszámát, aki rövidesen már ott is volt a helyszínen. Egy pórázból rögtönzött kötéllétra segítségével le is ereszkedett az üregbe. Eztán a pórázt Gracie hámjára akasztotta, akit a csapattagok segítettek felhúzni.

Gracie megtalálásáról felvétel is készült:

A gazdából hivatalos önkéntes lett

Beggs úr végtelenül hálás a négylábú megmentőnek, mint fogalmazott, Lottie nélkül egészen biztosan nem akadnak Gracie nyomára. Hozzátette, hogy teljesen megdöbbentette a gödör létezése, nem is gondolta volna, hogy egy gyalogút közelében ilyen veszélyes helyek vannak. Fontosnak tartja, hogy erre minden kutyatartót figyelmeztessen, aki a környéken szokott sétálni kedvencével, nehogy hasonló helyzetbe kerüljenek.

A férfi ezen felül önkéntesként csatlakozott egy kutatócsoporthoz, továbbá javaslatot nyújtott be a parkban található mélyebb árkok és üregek feltöltésére vagy megjelölésére.

állatmentés baleset eltűnt eltűnt kutya erdei séta időjárás keres kutyamentés mentés séta sétáltatás téli időjárás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink