hirdetés

A téli kutyasétáltatás rejtelmei: a hóevés nagyobb veszélyeket rejt, mint azt sejtenéd

Hangai Lilla

2023. január 22 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy csökken a hőmérséklet és a zord időjárás egyre állandósul, a kockázat is szignifikánsan nő a séták alkalmával. A legtöbb kutya még hidegben is igényli a napi sétát vagy legalábbis a rendszeres wc szüneteket.

hirdetés

Mutatunk néhány tippet, hogy ebben az időben is biztonságban legyen kedvenced és elkerüljétek az esetleges problémákat, de a kutyus az energiatartalékait is kihasználja.

Legyen a séta rövid, de hatékony

Egy kutya is tud fázni, főleg akkor, ha kölyök, szenior, rövid szőrű vagy kistestű. Ha tombolnak a mínuszok, de mégis szükség van az egészségügyi sétára, mindig figyeld kedvenced testbeszédét. Ha remeg, elbújik vagy nagyon lelassul a mozgása, jobb, ha visszavonulót fújtok a jó meleg lakásba.

Pro tipp, hogy nézd meg a kutyus fülét. Ha teljesen át van hűlve, vagyis a széleken is hideg, az azt jelzi, hogy ideje befejezni a sétát. A fent említett típusokra érdemes lehet kabátot vagy pulóvert adni. Nincs ezzel semmi probléma, a városi kutyák életük nagy részét kényelemben és melegben töltik, sokkal nagyobb hatással van rájuk a hideg.

A tappancsok közötti szőrre különösen oda kell figyelni

A jég és a hó nagyon könnyen beleragad, és összetömörül a lábujjak közötti szőrben, ami nagyon fájdalmassá teheti a járást. Sőt, átmeneti sántaságot is okozhat.

Tartsd a lábujjak közötti szőrt mindig röviden. Ha bizonytalan vagy, megkérheted a kozmetikust is, hogy az időjárásra való tekintettel vágja rövidebbre a szokásosnál. Ebben a videóban szakértő mutatja, hogyan kell ezt a műveletet elvégezni. De ha teljesen biztosra akarsz menni, próbáljátok ki a csizmát vagy a vékonyabb anyagból készült gumicsizmát. Lehet, hogy furcsa lesz a blökinek először, de az a tapasztalatunk, hogy egészen hamar megszokják és nagyon sok kellemetlenségtől megkímél majd benneteket.

Mutatjuk, hogyan ápold a fáradt mancsokat

Még a rövidre nyírt mancsok közötti szőr vagy a csizmácskák ellenére is nagyon oda kell figyelni, hogy hazaérkezve ne maradjon hó vagy jég a tappancsokon és az eb szőrzetén. Amennyire csak lehet, törölgesd őt tisztára. Ne csak hó ne maradjon rajta, de semmilyen szennyeződés sem. Egy puha törölköző tökéletes lesz erre a célra.

Nyáron a forró aszfalt és a szárazság, télen a jég és a hideg viseli meg az érzékeny talppárnákat. Ha kireped, pontosan ugyanolyan fájdalmas és veszélyes lehet, mint az embereknél. A jégmentesítéshez használt szerektől begyulladhat vagy elfertőződhet. Ha megtörölgetted kedvencedet, kend be a talppárnákat valamilyen ápoló krémmel.

A jég- és hóevés cuki, de veszélyes

Lehet, hogy ártalmatlannak, sőt cukinak tűnik, de a hó fogyasztása semmiképpen sem tesz jót az ebeknek. És nem csak a sárga fajtáról beszélünk, ha érted.

A hó, főleg a városokban tartalmazhat fagyállót vagy jégmentesítéshez használatos vegyszereket, vagy egyszerűen csak az útról lekotort koszt, piszkot, kisebb kavicsokat. Ezek pedig emésztőrendszeri gyulladást okozhatnak. Itasd meg kedvenced, mielőtt elindultok, de akár vihetsz magaddal langyos vizet és utazótálat is, ha hosszabb sétára indultok.

Változtass az étrenden

Hidegben a szervezet sokkal több kalóriát éget el. Ha kedvenced aktív kutyus és télen is szüksége van a rendszeres mozgásra, és ezáltal sok időt töltötök odakint, érdemes megfontolni, hogy változtass az étrendjén.

A blökiknek egész évben egyenletesen kell tartaniuk a súlyukat, ugyanis az ingadozás veszélyes lehet az egészségükre. Hogy biztosra menj, konzultálj az állatorvossal és beszéljétek meg, hogy a hidegebb hónapokban mennyit és hol mozog kedvenced, és hogy érdemes lehet-e emelni vagy csökkenteni a napi adagját.

fázik a kutya havat eszik a kutya hideg jég kutya és a hideg kutya fázik kutya hidegben kutya mancsápolás kutya sétáltatása kutya téli étrend séta a hidegben téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!