hirdetés

Súlyos fájdalmai lehetnek kutyádnak, ha nem vigyázol: így védheted meg télen tappancsait

László Enikő

2021. december 22 - Képek: Getty Images Hungary

Gyakran hallani, hogy télen kiemelten kell figyelni a kutyák mancsaira. De pontosan miért, és hogyan akadályozhatod meg a sérült, duzzadt talppárnákat?

hirdetés

Felelős gazdiként biztosan tudod, hogy a mancsok gondozása kulcsfontosságú ahhoz, hogy szőrös barátod boldog legyen. Fontos rendszeresen ellenőrizni, ápolni és védeni a tappancsokat. Télen a kutyák mancsai különösen sérülékenyek, ezért ilyenkor még szükségesebb a gondoskodás. Csakúgy, mint mi, a kutyák is érzékenyek az időjárás viszontagságaira. A hideg levegőnek, esőnek és hónak való kitettség repedezett mancsokat és száraz, viszkető bőrt okozhat. Aztán vannak olyan dolgok, mint a jég, a vegyszerek és az olvadó sók, amelyek még inkább árthatnak a kutyának. Megmutatjuk, hogyan védheted meg kedvenced mancsát télen.

A mancsápoló krém az egyik legjobb megoldás!

Miért kell télen kiemelt figyelmet fordítani a mancsok ápolására?

Persze mindenki tudja, hogy a hideg, jeges utakon való lépkedés bizonyára nem kellemes. De nem csak ez az egyetlen tényező ilyenkor, ami az érzékeny tappancsokban kárt tehet. Az éles jégdarabok felsérthetik kedvenced talppárnáit, aminek következtében igen fájdalmas lehet számára a járás.

Emellett gyakran szó esik a különböző vegyszerekről, sókról és egyéb termékekről, amik a jég felolvasztásáért felelősek. Bár bizonyos szereket már tilos használni, ezt nem feltétlen mindenki tartja be. Fontos tudni, hogy az engedélyezettek közül sem mindegyik kisállatbiztos. Ezek kimarhatják kedvenced lábait, ezért mindenképp szükséges, hogy óvd azokat.

Így védd a mancsokat!

Az utak és járdák csúszásmentesítésére használt termékek nem kímélik kedvenced mancsát, a kellemes téli séták pedig kifejezetten veszélyessé válhatnak, ha kutyád elkezdi nyalni ezeket a vegyszereket. Ezért rendkívül fontos a megfelelő védelem. Ha kedvenced talppárnái duzzadtak, pirosak, kirepedezettek, esetleg véreznek is, fordulj állatorvoshoz és használj mancsápoló készítményt!

A talppárnák közötti szőr

Séta előtt győződj meg arról, hogy kutyád mancsai is készen állnak. A megfelelő ápolás elengedhetetlen az egészséges lábakhoz. Hosszú szőrű ebek esetében ne hagyd, hogy a talppárnák közötti túl hosszú szőr megkönnyítse a jégdarabkák, sókristályok vagy jégolvasztó vegyszerek tapadását. Legyél különösen óvatos, amikor levágod az itt található pamacsokat, vagy kérd szakember segítségét.

Az alábbi videóban kutyakozmetikus mutatja be, hogyan kell ezt elvégezni:

Alapos lábmosás

Télen szinte lehetetlen elkerülni a jégolvasztó szereket az utakon, akárhol is sétálunk. Ezért mindenképpen tisztítsd meg kutyád mancsát, amint hazaértetek. Egy meleg vizes ronggyal alaposan töröld meg tappancsait, ügyelve a talppárnák közötti részre is, ahol könnyen megbújik az útszóró só.

Ne tegyetek nagy sétákat extrém fagyban!

A huzamosabb ideig hidegben hagyott kutyákat jelentősen fenyegeti a mancsok fagyási sérülése és a hipotermia. Különösen az idős, kistestű, rövid szőrű ebeket ne hagyd semmi esetre se kint a hidegben. Ha pedig kedvenced kifejezetten kinti kutya, vagy adottságaiból fakadóan jobban bírja a telet, akkor is biztosíts számára szélvédett, bélelt és száraz helyet! Télen a gyakoribb, ám rövidebb séták ideálisabbak, mint a ritkább, de hosszabb túrák.

Ápold megfelelően kutyád mancsát!

A kutyáknak is szüksége van egy kis extra hidratálásra télen. Használj kifejezetten ebek számára gyártott készítményt, amivel rendszeresen kenheted kedvenced talppárnáit. Az ilyen termékek azért nagyon hasznosak, mert megakadályozzák a kisebesedést, kiszáradást, hiszen egy védőréteget képeznek a kutya lába és a fagyos talaj között. Emellett a már kialakult apróbb, száradásból eredő sérüléseket is helyrehozzák. Ha viszont komolyabb a baj, feltétlen fordulj állatorvoshoz.

Kutyacipő

A kutyacipők megelőzik a sérüléseket, és védik az állat mancsát a hóban. Jó megoldás lehet a vegyszerek, a hó alatt lapuló veszélyes, szúrós tárgyak ellen is. Azonban egyes kutyák nehezen viselik el magukon, ezért alapos hozzászoktatást igényel használatuk.

Függetlenül attól, hogy melyik opciót választod, mindig ügyelj arra, hogy a mancsokat tisztán tartsd, és a lehető leghamarabb távolítsd el róluk a jeget, sót, vegyszereket és összetapadt sarat.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

hideg kutya mancsa kutya mancsápolás tél téli felkészítés téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink