hirdetés

Télen több okból is indokolt cipőt adni a kutyára: nagy fájdalmaktól kímélheted meg vele kedvencedet

Szénási Szimonetta

2022. december 21 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan még most is megmosolyogják a lábbeliben sétáló kutyusokat. Pedig többről van szó, mint a gazda hóbortosságáról: a cipő vagy csizma komoly sérülésektől óvja meg az állatot.

hirdetés

Nagy kérdés, hogy valóban indokolt-e cipőt adni a kutyára? Nos, a válasz egyértelműen az, hogy igen. Bizonyos körülmények ugyanis igen veszélyesek a kedvencedre, ám a ráadott lábbelivel megóvhatod ezektől. Vegyük sorra, mikor van szükség a viselésére!

4 ok, miért kell kutyacipő télen

1.) Havas utak

A tél reményeink szerint havazást is tartogat, de fagyokra mindenképp számíthatunk. A hideg, jeges aszfalt pedig könnyen megdermeszti kedvenced tappancsait. Ez egyrészt elveszi a séta örömét, ráadásul akár megfázás, sőt fagyási sérülés is lehet a vége. Utóbbi amellett, hogy nagyon fájdalmas, veszélyes is. Ezeket elkerülendő télies időben vedd elő a lábbeliket!

2.) Sérülésveszélyes göröngyök

A lefagyott utak nemcsak hidegek, de balesetveszélyesek is: az éles jégdarabok, a kopogósra fagyott göröngyök felsérthetik az eb lábát. Ebből a szempontból is érdemes cipőt adni a kutyára, hiszen egy vágott seb az érzékeny mancson több mint kellemetlen.

3.) Sebesülés

Ha pajtásod lábán már eleve sérülés található, a cipő megvédi annak újbóli felszakadásától.

4.) Maró anyagok

Bevett szokás telente sózni az utakat, hogy azok ne legyenek csúszósak. Van, ahol különféle folyadékokat használnak e célból. Ezek az anyagok fájdalmas felmaródásokat okozhatnak jószágod lábain. Ettől is óvja a ráadott cipő vagy csizma.

Milyen cipőt válassz?

Kifejezetten az őszi-téli időszakra készült bélelt, vízálló lábbelit válassz négylábúdnak, hiszen csak ezek biztosítják a kellő biztonságot és komfortot a számára. Vannak könnyebb, nyári cipők is, amelyek a forró aszfalton tesznek jó szolgálatot, de azok az év mostani szakaszában nem megfelelőek.

Emellett érdemes időben elkezdened kutyád szoktatását a ruhadarab viseléséhez. Ezt megteheted úgy, hogy otthon egy kis zoknit adsz rá, vagy az említett nyári cipőt.

Természetesen mielőtt döntesz, ajánlott egyeztetned az állatorvossal. Ő egyrészt ismeri kedvenced egészségi állapotát, amelynek függvényében esetleg nem javasolja a cipő viselését, illetve a megfelelő alkalmatosság kiválasztásában is tud segíteni.

állatorvos hideg hideg és kutya kutya fagyási sérülés kutya hidegben kutyacipő kutyacipő méret kutyaruha láb sérülései seb sérülés séta séta hidegben tél téli kutyacipő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink