Télen több okból is indokolt cipőt adni a kutyára: nagy fájdalmaktól kímélheted meg vele kedvencedet

Szénási Szimonetta, 2022. december 21 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan még most is megmosolyogják a lábbeliben sétáló kutyusokat. Pedig többről van szó, mint a gazda hóbortosságáról: a cipő vagy csizma komoly sérülésektől óvja meg az állatot.

Nagy kérdés, hogy valóban indokolt-e cipőt adni a kutyára? Nos, a válasz egyértelműen az, hogy igen. Bizonyos körülmények ugyanis igen veszélyesek a kedvencedre, ám a ráadott lábbelivel megóvhatod ezektől. Vegyük sorra, mikor van szükség a viselésére!

4 ok, miért kell kutyacipő télen

1.) Havas utak

A tél reményeink szerint havazást is tartogat, de fagyokra mindenképp számíthatunk. A hideg, jeges aszfalt pedig könnyen megdermeszti kedvenced tappancsait. Ez egyrészt elveszi a séta örömét, ráadásul akár megfázás, sőt fagyási sérülés is lehet a vége. Utóbbi amellett, hogy nagyon fájdalmas, veszélyes is. Ezeket elkerülendő télies időben vedd elő a lábbeliket!

2.) Sérülésveszélyes göröngyök

A lefagyott utak nemcsak hidegek, de balesetveszélyesek is: az éles jégdarabok, a kopogósra fagyott göröngyök felsérthetik az eb lábát. Ebből a szempontból is érdemes cipőt adni a kutyára, hiszen egy vágott seb az érzékeny mancson több mint kellemetlen.

3.) Sebesülés

Ha pajtásod lábán már eleve sérülés található, a cipő megvédi annak újbóli felszakadásától.

4.) Maró anyagok

Bevett szokás telente sózni az utakat, hogy azok ne legyenek csúszósak. Van, ahol különféle folyadékokat használnak e célból. Ezek az anyagok fájdalmas felmaródásokat okozhatnak jószágod lábain. Ettől is óvja a ráadott cipő vagy csizma.

Milyen cipőt válassz?

Kifejezetten az őszi-téli időszakra készült bélelt, vízálló lábbelit válassz négylábúdnak, hiszen csak ezek biztosítják a kellő biztonságot és komfortot a számára. Vannak könnyebb, nyári cipők is, amelyek a forró aszfalton tesznek jó szolgálatot, de azok az év mostani szakaszában nem megfelelőek.

Emellett érdemes időben elkezdened kutyád szoktatását a ruhadarab viseléséhez. Ezt megteheted úgy, hogy otthon egy kis zoknit adsz rá, vagy az említett nyári cipőt.

Természetesen mielőtt döntesz, ajánlott egyeztetned az állatorvossal. Ő egyrészt ismeri kedvenced egészségi állapotát, amelynek függvényében esetleg nem javasolja a cipő viselését, illetve a megfelelő alkalmatosság kiválasztásában is tud segíteni.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon