hirdetés

Méreg az utakon: az útszóró só nemcsak kimarja kutyád bőrét, de nagyobb bajt is okozhat

Szénási Szimonetta

2023. január 12 - Képek: Getty Images Hungary

Igaz, hogy a megszokott téli hideg - no meg a hó - még várat magára, de egyes helyeken azért jegesednek az utak. A jégmentesítésre használt útszóró só pedig cseppet sem egészséges a kutyád számára. Az okozott problémák azonban kis odafigyeléssel megelőzhetők.

hirdetés

A még mindig igen sok helyen használt útszóró só veszélyes a kutyákra, így fontos, hogy a téli séták előtt betarts bizonyos óvintézkedéseket! Nézzük, milyen bajokat okozhat az anyag, és miképp védekezhetsz ellenük.

Kisebesedett mancsok

A csúszós utak legtipikusabb „ellenszere” a sózás. Az erre használt útsó azonos a konyhában használatos asztali sóval (csak nem tisztított), és hatását tekintve is ugyanarra számíthatunk a huzamosabb érintkezés során. Gondolj csak bele, milyen lesz a bőröd, ha hosszabb ideig sóval dolgozol, vagy véletlenül sebbe kerül főzés közben?

Nos, ugyanilyen kellemetlen négylábúdnak, ha a séta alkalmával útsóba lép, majd az a mancsába tapadva hosszan ott is marad. Ilyenkor gyakran bőrszárazság és irritáció alakul ki. Ezt megelőzendő – plusz a hideg miatt is! – ebben az időszakban ajánlott kifejezetten télre készült lábbelit adni az ebre.

Mérgezés

Rosszabb eset, ha kutyád eszik a sóból. Ez egyrészt fokozott szomjúságot, gyomorpanaszokat, illetve hányást okozhat, de nagyobb mennyiség esetén előfordulhat, hogy az állat szervezete nem fog tudni elég gyorsan alkalmazkodni, és sómérgezés alakul ki. Ennek gyakori tünete a már említett hányás mellett a remegés. Ez az állapot minden esetben orvosi ellátást igényel.

A homok is problémás

A másik kedvelt csúszásgátló anyag a homok. Ezzel szintén az a probléma, hogy a hideg, fagyott földre szórva úgy viselkedik, mintha kutyád dörzspapíron járna. A sóhoz hasonlóan felsértheti kedvenced lábát. A fájó, érzékeny terület pedig rágásra és nyalogatásra ingerli az állatot, ami csak tovább ront a helyzeten.

Mit tehetsz kedvenced védelmében?

Hogy elkerüld a leszórt utak okozta gondokat, adj cipőt jószágodra, és mindig pórázon sétáltasd – ahogy azt elő is írják a közterületeken –, hogy szemmel tudd tartani, és ne egyen a számára veszélyes anyagból.

Egyes ebek egyáltalán nem viselik el magukon a lábbelit. Számukra léteznek különféle mancsvédő krémek. Ha kutyád sem szereti a cipőt, vagy valamilyen okból épp nem volt rajta, de „sós” szakaszon jártatok, fontos, hogy a séta után mosd le a tappancsait szappanos vízzel, hogy megelőzd a bőrpanaszokat.

állatorvos bőrirritáció hányás jég kutya télen kutyacipő mérgezés remegés szomjúság tél téli kutyacipő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink