hirdetés

Extrém hideg hazánkban: így vigyázz kint tartott kutyádra!

László Enikő

2021. február 11 - Forrás: MTI

Az extrém hideg a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet. Ilyenkor fokozott figyelmet kell fordítani minden élőlény jólétére.

hirdetés

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt javasolta, hogy a nagy hidegben kint tartott állatok számára feltétlenül energiában dús ételt és szélvédett helyet biztosítsanak a gazdák. Napközben többször ellenőrizni kell az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet langyosra kell cserélni. A szabadban tartott állatokat ilyenkor semmiképpen sem szabad fürdetni, mert azzal lemosnák róluk a természetes zsíros védőréteget.

Az utcákon sok kóbor állat kószál, aki csak tud, fogadjon be közülük egyet – kérte Seres Zoltán. „A háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége. Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy az elpusztul, az bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható” – mondta. A szakember ajánlotta a kutyacipő, kutyaruha használatát is.

Seres Zoltán kitért arra is, hogy az udvaron tartott kutyákat téliesített kutyaházzal kell védeni. A hideg ellen védő kutyaháznak kicsit kell nagyobbnak lennie az állatnál, a túl nagy házat ugyanis a kutya nehezebben fűti be. A jó kutyaház fedett, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyen, 5-6 centiméteres lábakon áll és fából van. A házat puha szőnyeggel, rongyokkal kell kibélelni, amelyeket hetente-kéthetente le kell cserélni.

Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többször élelmet, és engedjék be fűtött helyre (kazánház mellé, garázsba) – ajánlotta az Orpheus egyesület vezetője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 14 és mínusz 8 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas részeken akár mínusz 20 fokot is mérhetnek. A csúcsértékek délután is mínusz 9 és mínusz 1 fok között maradnak.

(Képek: Getty Images Hungary)

hideg kutya hidegben kutyaház téliesítése házilag téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink