hirdetés

Kutyád életkorától is függ, hogy viseli a hideget: ebben a korban veszélyesebb a tél

Szénási Szimonetta

2023. február 5 - Képek: Getty Images Hungary

A tél számos veszélyt tartogat kedvencedre nézve, amelyek közül csak néhány – mint az egyes betegségek, vagy a kihűlés – egyértelmű. Sokan nem is gondolnák, hogy a kutya életkora is meghatározza, miként kell rá vigyázni.

hirdetés

A legtöbb gazdi számára evidens, hogy a kutya életkora meghatározza azt, miképp kell gondoskodni róla. Azonban nem feltétlenül köztudott, hogy a téli időjárás is másképp veszélyes a különböző életkorú kutyusokra. Vegyük sorra, mikre kell ügyelned a hidegebb hónapokban, hogy kedvenced a legnagyobb biztonságban legyen!

1.) Korlátozd a kint töltött időt

Természetesen télen is nagyon fontos, hogy eleget sétálj négylábúddal a friss levegőn. Ám ha beköszöntenek a mínuszok, résen kell lenned, nehogy fagyási sérülést szenvedjen kedvenced! Főképp a fülek, a farok vége, illetve a mancsok vannak kitéve ennek a veszélynek, így azokat sűrűn ellenőrizd.

Érdemes a kutyát apránként hozzászoktatni a hideghez, és fokozatosan emelni a kint töltött időtartamot. Ez még a vastag bundával megáldott jószágok esetében is igaz!

2.) Tartsd bent

Szélsőséges hidegben – bár ez hazánkban mostanában nem jellemző – pedig érdemes a kutyákat bent tartani. Kivétel az extrém időjárást is jól tűrő, vastag szőrzetű északi fajták, mint a huskyk vagy a szamojédek, de nekik is szükségük van arra, hogy időről időre felmelegedjenek.

A kutyaház téliesítésének fontosságáról már írtunk; ha még nem tetted fagyállóvá a kedvenced búvóhelyét, erről se feledkezz meg, hiszen gyakran februárban keményít be a tél igazán!

3.) Kell a kabát!

A kistestű, a rövid szőrű, az érzékenyebb, illetve az idősebb vagy fiatalabb kutyáknak bizony kell télen a pulóver és/vagy a kabát, méghozzá vastagabb, kifejezetten télre készült fazon!

4.) Az életkor mérvadó

Az emberekhez hasonlóan a kölyök és az idősödő kutyák rosszabbul reagálnak az időjárásváltozásra, így a hidegre is. Ennek oka, hogy ők még vagy már nehezebben szabályozzák a saját testhőmérsékletüket.

Esetükben nem ajánlottak a túl hosszúra nyúlt séták, a hóban való hancúrozás és a kinti tartás sem. Helyette a gyakoribb, rövid sétálások, megfelelő öltözetben, valamint a bentlét kedvez nekik.

5.) Külön ügyelj a mancsokra!

Amellett, hogy kutyád mancsai érintkeznek a fagyos talajjal és a hóval, ami miatt könnyen átfagyhatnak, a jeges utakon könnyen meg is sérülhetnek. Emiatt fagypont alatti hőmérséklet, illetve nagy havazások idején ajánlott kutyacipőt adni az ebre. Ezekből is létezik kifejezetten télre készült, bélelt változat. Ha pedig nagyon kiszáradna a bőre, kutyáknak készült hidratáló krémet is érdemes hazsnálnod.

6.) Trimmeld a lábszőrzetet!

A mancsok hosszú szőrébe könnyen beletapad a hó és a jég, ami a testhő gyorsabb csökkenéséhez vezethet, emellett balesetveszélyes és kényelmetlen is. Emiatt telente ajánlott gyakrabban kozmetikázni az állat lábait. Az ideális az, ha a szőr egy szintben van a tappancsok vonalával (tehát nem lóg ki a lábujjak közül.)

7.) Törölközés

Még mindig a lábaknál maradva: télen különösen fontos, hogy minden séta után szárazra töröld az eb lábait, a már említett megbújó hó, illetve jég miatt. Ha a jószág szőre is vizes lett, természetesen azt is szárogasd meg, nehogy megfázzon!

8.) Fűthető kutyaágy

Már kaphatók olyan speciális felhelyek, amelyek fűthetők. Ezek az alkalmatosságok az érzékeny, valamint az idősebb kutyák számára ideálisak. Ha nem is szerzel be ilyen speciális ágyat kedvencednek, egy plusz béléssel, egy puha takaróval segíthetsz neki komfortos kuckót kialakítani. Ügyelj arra is, hogy ne a hideg kövön legyen az eb ágya, s a huzattól is óvd a kutyát!

Plusz biztonsági tanácsok

Bár az idei télen egyelőre nem voltak tartós mínuszok, így a természetes vizek sem fagytak be, de ha ez megtörténne, semmi esetre se engedd rá kedvencedet a jégtükörre! Szabad szemmel egyáltalán nem lehet megítélni, milyen vastag a jégpáncél, így könnyen előfordulhat, hogy csak vékony réteg fedi a jeges vizet. A megfázás és a fagyási sérülések mellett annak is fennáll a veszélye, hogy az állat elmerül a mély vízben. Sose kockáztass meg egy tragédiát!

A másik tipikus téli veszélyforrás a fagyálló, ami már igen kis mennyiségben is életveszélyes mérgezést okozhat. Mivel édes íze és kellemes illat van, könnyen elcsábítja a kutyákat, akik gyanútlanul lefetyelik be a halálos folyadékot. Tartsd kedvencedtől jól elzárva a vegyszert, használat közben pedig egy percre se hagyd őrizetlenül a flakont!

fagy fagyálló fagyás halálos méreg hipotermia hipotermia kutyáknál idős kutya kiskutya kölyökkutya kutyacipő mérgezés tél téli időjárás téli kutyacipő téli veszélyek vegyszer

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink